Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (1 Aralık 2022): MGK toplanıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul sağanak yağışlı sıcaklık 12 derece olacak. Ankara bulutlu 16 derece; İzmir sağanak yağışlı 16, Antalya yağışlı 18, Diyarbakır bulutlu 16 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

Yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapılacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan heyetin gündeminde terörle mücadele ve Suriye’nin kuzeyine yönelik olası kara harekâtı olacak. Toplantının bir diğer gündemi Rusya-Ukrayna savaşı olacak. İki ülke arasında barışın sağlanması için hem Erdoğan hem de kurmaylarının yürüttüğü temaslar konuşulacak. Tahıl sevkiyatının geleceği masaya yatırılacak. MGK toplantısında İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü muhtıraya ilişkin görüşmelerde gelinen aşama da masada olacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu. Konuşmasında Altılı Masa’nın pazartesi açıkladığı anayasa değişikliği teklifini eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Erdoğan, Altılı Masa’nın teklifiyle ilgili “Bunların parlamenter demokrasi palavralarına aldanmayın. Buradan bir şey çıkmaz. Buradan bol bol masada toplanıp dağılmak çıkar. Türkiye yeni yönetim sistemiyle iki ittifaklı bir görünüm kazandı” dedi.

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan ile SEGBİS yoluyla görüşmek için dün (30 Kasım) avukatları aracılığıyla Adalet Bakanlığı’na başvurdu. Demirtaş’ın başvuru dilekçesinde, “İmralı Cezaevi’nde Abdullah Öcalan’a uygulanan tecrit de bu kaotik ortamı beslemekte, gerilimi giderek tırmandırmaktadır” sözlerine yer verildi.

İstanbul’da mayısta yakalanıp eylülde tutuklanan Beşar Hattab Gazal el-Sümeydayi’nin, IŞİD’in mart ayında belirlediği yeni lideri Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi olup olmadığı tartışılmıştı. Bu tartışmalar belirgin bir sonuca ulaşamamışken IŞİD liderliği, el-Furkan Medya üzerinden yaptığı duyuruda, Ebu Hasan el-Haşimi el-Kureyşi’nin öldürüldüğünü, halifelik makamına Ebu el-Hüseyin el-Hüsseyni el-Kureyşi’nin geçtiğini açıkladı.

Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Urumçi’de çıkan yangında yaşamını yitirenler için İstanbul’daki Çin Konsolosluğu önünde bir araya gelen Uygurlar’a polis müdahale etti. Polis amiri olduğu belirtilen bir kişi, Uygurlar’ı sınır dışı etmekle tehdit etti. Akşam saatlerinde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Üzüntümüzü ve özrümüzü tekrar belirtiyor, konuyla ilgili tahkikatın başladığını ifade etmek istiyoruz” dedi.

Gıda Perakendecileri Derneği Başkanı ve BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, geçtiğimiz yıl zincir marketlere ceza yağdırılmasına, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarına ve son günlerde AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zincir marketlerle ilgili açıklamalarına yanıt verdi. Aykaç, iktidara yakınlığıyla bilinen medya kuruluşlarını “Bre ahlaksızlar, sizlere bundan sonra sizin tonunuzda cevap vereceğim bilesiniz” diyerek sert sözlerle eleştirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kasım ayı Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) toplantısı dün (30 Kasım) Yenikapı’da yapıldı. İBB’nin ulaşım zammı formülünün güncellenmesi ve 500 yeni engelsiz taksi teklifi reddedildi, 2 bin 125 aracın ise taksiye dönüştürülmesi teklifi kabul edildi.  Böylece bin 803’ü minibüs, 322’si taksi dolmuş olmak üzere toplam 2 bin 125 araç taksiye dönüştürüldü.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 63 kuruş, euro kuru ise 19 lira 46 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 977 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 64 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 86,73 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Amerikan mevkidaşı Lloyd Austin telefonda görüştü. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’un açıklamasına göre Austin, Ankara’nın Suriye’de yeni bir operasyona girişmesine “güçlü karşıtlığını” ifade etti. Milli Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre de ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konuları ele alındı. Akar, mevkidaşına ABD ile Türkiye’nin önemli bir müttefik olduğunu hatırlattı. Akar, sınırların güvenliğini sağlamak üzere Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesinden doğan meşru müdafaa hakkı kapsamında terörle mücadele operasyonların yapıldığını bildirdi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yürütülen bir bilimsel araştırma, 1929-1939 yılları arasındaki Büyük Buhran döneminde doğanların ilerleyen yıllarda hızlı yaşlanmayı tetikleyen epigenetik işaretlere sahip olduğunu ortaya koydu. Araştırma, ekonomik krizlerin ömür boyu etkilerini vurgulamasıyla önem taşıyor. Genlerimizin hücre içinde kendilerini nasıl ifade ettiğini belirleyen ve DNA’mızdaki kimyasal değişimleri kaydeden işaretler bütününe epigenom adı veriliyor. Hamilelik süresince embriyolar, DNA’yla ilintili epigenom etiketlerine göre gelişim gösteriyor. Bu etiketler ise çevre, beslenme ve hormonlar gibi dışsal faktörlerden etkileniyor.

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in en yakın arkadaşı ve yardımcısı Leydi Susan Hussey, İngiltere Kralı III. Charles ve eşi Camilla’nın düzenlediği etkinlikte, hayır kuruluşunun kurucusuna ısrarla Afrika’nın hangi bölgesinden olduğunu sordu. Hussey, ırkçı yorumlarda bulunduğu için Buckingham Sarayı’ndaki görevinden istifa etti. Buckingham Sarayı’ndan yapılan açıklamada, söz konusu olayı ciddiye alındığı ve tüm ayrıntıları belirlemek için derhal soruşturma başlatıldığı vurgulandı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. C Grubu’nun son hafta maçında Arjantin, Polonya’yı Alexis Mac Allister ve Julian Alvarez’in attığı gollerle 2-0 mağlup ederek son 16 turuna yükseldi. Arjantin’e yenilen Polonya, Meksika’nın Suudi Arabistan’ı 2-1 yenmesinin ardından gruptan çıkan diğer takım oldu. D Grubu’nda da iki maç oynandı. Avustralya, Danimarka’yı 1-0 mağlup ederek tarihinde ikinci kez son 16 turuna yükseldi. Tunus ise büyük sürprize imza atarak daha önce gruptan çıkmayı garantileyen Fransa’yı 1-0 ile geçti. 

Şu ana kadar oluşan son 16 turu eşleşmeleri şöyle:

󠁢󠁥󠁮İngiltere-Senegal 

Hollanda-ABD 

Arjantin-Avustralya 

Fransa-Polonya 

Dünya Kupası’nda heyecan bugün oynanacak dört karşılaşmayla devam edecek. F Grubu’nda Hırvatistan, Belçika ile, Fas ise Kanada ile karşılaşacak. E Grubu’nda Japonya, İspanya ile, Almanya ise Kosta Rika ile kozlarını paylaşacak.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.