Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İran’ın Dünya Kupası’ndan elenmesini kutlayan protestocu güvenlik güçleri tarafından öldürüldü

İran Milli Futbol Takımı’nın 2022 Dünya Kupası’ndan elenmesini kutlayan 27 yaşındaki Mehran Samak, güvenlik güçleri tarafından öldürüldü. İran’ın kuzeyindeki Bender Enzeli şehrindeki protestolara katılan Samak, arabasının kornasını çaldığı için başından vuruldu.

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınan ve gözaltında hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. Birçok İranlı futbolsever, 2022 Dünya Kupası’na katılan İran Milli Futbol Takımı’nı İran İslam Cumhuriyeti’ni temsil ettiği gerekçesiyle desteklemeyi reddediyor. Bu yüzden hükümet karşıtı İranlılar, takımlarının Amerika Birleşik Devletleri (ABD) karşısında aldığı 1-0’lık yenilgiyi ve Dünya Kupası’ndan elenmesini sevinçle karşıladı. İran’ın birçok şehrinden gelen videolarda pek çok protestocunun dans ettiği ve bağırdığı görüldü.

Protestolara katılanlardan biri de 27 yaşındaki Mehran Samak’tı. Samak, Bender Enzeli’de arabasının kornasını çalarak protestolara katıldığı için başından vuruldu. BBC Farsça’nın, Samak’ın cenazesinde çekildiğini doğruladığı videolarda da cenazeye katılanların rejim karşıtı sloganlar attığı duyuluyor.

ABD maçında forma giyen milli futbolcu Said İzzetullahi de Samak’ı tanıdığını açıkladı ve birlikte çekilmiş bir fotoğraflarını paylaştı. Samak’ı “çocukluğundaki takım arkadaşı” olarak tanımlayan İzzetullahi şöyle yazdı: “Dün geceki acı kaybın ardından, senin vefat haberin kalbimi ateşledi. Bir gün maskeler düşecek, gerçekler ortaya çıkacak. Gençlerimizin hak ettiği bu değil, milletimizin hak ettiği bu değil.”

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Derneği, iki ayı aşkın süredir devam eden protestolarda 60’ı çocuk olmak üzere en az 448 kişinin öldürüldüğünü ve 18 binden fazla kişinin de gözaltına alındığını açıkladı. İranlı yetkililer ise protestolarda şiddet kullanıldığını reddediyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.