Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (1 Aralık 2022): Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu ile siyasetin gündemi

Medyascope Gündem, hafta içi her sabah 10.00’da Medyascope’ta. Türkiye ve dünyada siyasetin ve ekonominin gündemini, uzman yorumları ve sahadan bağlantılarla aktarıyoruz. Gelin her sabah YouTube kanalımızda buluşalım, Gündem’i hep birlikte konuşalım. Gündem’in bugünkü konuğu siyasetbilimci Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu.

Yılın son Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı yapılacak. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan heyetin gündeminde terörle mücadele ve Suriye’nin kuzeyine yönelik olası kara harekâtı olacak. Toplantının bir diğer gündemi ise Rusya-Ukrayna savaşı. İki ülke arasında barışın sağlanması için hem Erdoğan hem de kurmaylarının yürüttüğü temaslar konuşulacak, tahıl sevkiyatının geleceği ele alınacak. MGK toplantısında İsveç ve Finlandiya ile imzalanan üçlü muhtıraya ilişkin görüşmelerde gelinen aşama da masada olacak.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında konuştu. Altılı Masa’nın pazartesi açıkladığı anayasa değişikliği teklifini eleştiren Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na yüklendi. Erdoğan, Altılı Masa’nın teklifiyle ilgili “Bunların parlamenter demokrasi palavralarına aldanmayın. Buradan bir şey çıkmaz. Buradan bol bol masada toplanıp dağılmak çıkar. Türkiye yeni yönetim sistemiyle iki ittifaklı bir görünüm kazandı” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 3 Aralık Cumartesi günü İstanbul’da, “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı”nda partisinin “vizyon belgesini” açıklayacak. Açıklamada, Kılıçdaroğlu’nun yanında “İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu” bulunacak. Grubun başına ise eski Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in de aralarında bulunduğu dünya liderlerine danışmanlık yapan Jeremy Rifkin getirildi.

Prof. Dr. Ersin Kalaycıoğlu, siyasette son gelişmeleri, adaylık ve anayasa tartışmalarını, seçime doğru partilerin stratejilerini ve CHP’nin cumartesi günü yapacağı toplantıdan beklentileri Gündem’de yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.