Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda 12. günün ardından: Japonya ve İspanya, son 16 turunda – Almanya ve Belçika’dan veda – Fas, doludizgin yoluna devam ediyor

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. F Grubu’nun son hafta maçında Fas, Kanada’yı 2-1 mağlup etti ve grup lideri olarak son 16 turuna yükseldi. Grubun diğer maçında Belçika, Hırvatistan ile 0-0 berabere kalarak Dünya Kupası’na veda etti. E Grubu’nda da iki maç oynandı. Almanya, Kosta Rika’yı 4-2 mağlup etmesine rağmen gruptan çıkmayı başaramadı. Japonya ise İspanya’yı 2-1 yenerek grup lideri olarak üst tura çıktı. Japonya’ya yenilen İspanya, E Grubu’nun ikincisi oldu. 

Fas, grubundan lider olarak çıktı

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. F Grubu’nun son hafta maçında Fas, son sırada yer alan Kanada ile kozlarını paylaştı. Al Thumama Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Brezilya Futbol Federasyonu’ndan Raphael Claus düdük çaldı. 

Karşılaşmaya hızlı başlayan Fas, henüz 4. dakikada öne geçti. Kanada savunmasının yaptığı büyük hata sonrası topla buluşan Hakim Ziyech, ülkesini öne geçiren isim oldu. Golün ardından ataklarına devam eden Fas, 23. dakikada Youssef En-Nesyri’nin golüyle aradaki farkı ikiye çıkardı. Nayif Aguerd’in 40. dakikada kendi kalesine attığı gol ise maçın skorunu belirledi. 

Kanada’yı 2-1 mağlup eden Fas, F Grubu’nu lider tamamladı. Kuzey Amerika temsilcisi ise son sırada kaldı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Beşiktaş’ta forma giyen 39 yaşındaki Atiba Hutchinson’ın kaçırdığı pozisyon:

2022 Dünya Kupası’nda F Grubu’nu lider bitiren Fas, grubun en az şut çeken takımı olurken (24); son sırada yer alan Kanada ise en yüksek sayıya ulaşan iki ülkeden biriydi (35; Belçika ile birlikte). 

Youssef En-Nesyri, Fas formasıyla iki farklı Dünya Kupası’nda gol atan ilk oyuncu oldu (2018 & 2022). 

Belçika, Hırvatistan’a diş geçiremedi

F Grubu’nun diğer maçında Dünya Kupası’nın favorilerinden Belçika ile Hırvatistan karşı karşıya geldi. Ahmad bin Ali Stadyumu’nda oynanan karşılaşmayı, İngiltere Futbol Federasyonu’ndan Anthony Taylor yönetti.

Karşılaşmaya mutlak 3 puan parolasıyla çıkan Belçika, ilk yarıda Hırvatistan karşısında etkisiz kaldı. Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic ve Luka Modric’in oluşturduğu orta saha üçlüsüyle oyun üstünlüğünü elinde bulunduran Hırvatistan ise yakaladığı gol fırsatlarından eli boş döndü. Belçika’nın tecrübeli kalecisi Thibaut Courtois, bu bölümde yaptığı kurtarışlarla ülkesini oyunda tuttu. 

Belçika, ikinci yarıya Romelu Lukaku-Dries Mertens değişikliğiyle başladı. Lukaku’nun oyuna girmesinin ardından Hırvatistan kalesinde baskısını artıran Kırmızı Şeytanlar, sayısız gol pozisyonuna girmeyi başardı. Ancak Inter’in yıldızı Lukaku, dört net gol pozisyonunda çok kötü vuruşlara imza atarak fileleri sarsamadı. Karşılaşma, golsüz eşitlikle sona erdi. 

Bu sonucun ardından Hırvatistan, grubunu ikinci sırada tamamladı. Turnuvaya büyük ümitlerle gelen Belçika ise Dünya Kupası’na veda etti. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

2022 Dünya Kupası’nda gol atamadığı bir maçta en yüksek gol beklentisine giren oyuncu Romelu Lukaku oldu (1.67 xG vs Hırvatistan).

Belçika’da teknik direktör Roberto Martinez görevinden istifa etti.

Almanya’dan tarihi başarısızlık

E Grubu’nun son hafta maçında Almanya ile Kosta Rika karşılaştı. Al Bayt Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Fransa Futbol Federasyonu’ndan Stephanie Frappart düdük çaldı. Frappart, Dünya Kupası’nda maç yöneten ilk kadın hakem olarak tarihe geçti.

Kosta Rika karşısına averaj hesapları yaparak çıkan Almanya, 10. dakikada Serge Gnabry’nin golüyle öne geçti. Ancak Panzerler, ilk yarıda aradaki farkı artırmayı başaramadı. 

Almanya, ikinci yarıda adeta kabusu yaşadı. Japonya’nın İspanya karşısında öne geçtiği haberini alan Hansi Flick’in takımı maçtan tamamen koptu. Kosta Rika, bu bölümde Yeltsin Tejeda ve Manuel Neuer (kendi kalesine) attığı gollerle 2-1 öne geçti. Ancak maçı kazanması durumunda son 16 turuna yükselecek Kosta Rika’nın sevinci kısa sürdü. Almanya, Serge Gnabry, Kai Havertz (2) ve Niclas Füllkrug’un golleriyle rakibini 4-2 yendi. 

Kosta Rika’yı 4-2 mağlup eden Almanya, Japonya’nın İspanya galibiyeti nedeniyle Dünya Kupası’na veda etti. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Son iki Dünya Kupası’na grup aşamasında veda eden Almanya, 1954’ten itibaren daha önceki 16 turnuvada eleme turlarına kalmıştı. 

Almanya’nın 33 yaşındaki yıldızı Thomas Müller, milli takımı bıraktığını açıkladı.

https://twitter.com/ysvwb/status/1598424230965571584?s=20&t=Cj5qLh23hvdaa-O5s_MbDw

Japonya’dan müthiş geri dönüş

E Grubu’nun diğer maçında Japonya ile İspanya karşılaştı. Uluslararası Halife Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Güney Afrikalı hakem Victor Gomes görev aldı. 

Karşılaşmaya çok hızlı başlayan İspanya, 11. dakikada Alvaro Morata’nın golüyle öne geçti. İlk yarıda Japonya’yı domine eden Boğalar, 522 isabetli pas yapmayı başardı. İspanya, bu sürede Japonya’yı ise sadece 89 pasta tuttu. 

Uluslararası Halife Stadyumu’nda oynanan maçın ikinci yarısında Japonya fırtınası esti. 48’de Ritsu Doan ile skorda dengeyi sağlayan Japonya, 51’de ise Ao Tanaka’nın fileleri sarsmasıyla öne geçti. Hajime Moriyasu’nun ekibi, Dünya Kupası’nın favorilerinden İspanya’yı 2-1 yenerek tarihi bir başarıya imza attı. 

Almanya’nın ardından İspanya’yı da deviren Japonya, topladığı 6 puanla grubunu zirvede noktaladı. İspanya ise ikinci sırada kaldı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

İspanya’yı 2-1 mağlup eden Japonya, 1966’dan bu yana Dünya Kupası’nda kazandığı bir maçta topla en az oynayan takım oldu (yüzde 18).

Japonya, Dünya Kupası tarihinde bir turnuvada devre arasına geride girdiği iki farklı maçı kazanan üçüncü takım oldu (Brezilya; 1938 & Almanya; 1970). 

Japonya karşısında 215 pas veren Rodri (204 isabetli pas), 1966’dan bu yana bir Dünya Kupası maçında 200+ pas deneyen ilk oyuncu oldu. 

Şu ana kadar belli olan son 16 turu eşleşmeleri:

󠁧󠁢󠁥󠁮İngiltere-Senegal 

Hollanda-ABD 

Arjantin-Avustralya 

Fransa-Polonya 

İspanya-Fas 

Japonya-Hırvatistan 

2022 Dünya Kupası’nda E ve F Grubu’nda sona eren maçları konuştuğumuz yayınımızı buradan izleyebilirsiniz:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler