Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Afrika’nın Farmgate skandalı: Nedir, ne değildir?

2018 yılında Güney Afrika’da yolsuzluk karşıtı kampanyasıyla devlet başkanı seçilen Cyril Ramaphosa, “Farmgate skandalı” adı verilen bir dizi suçlamayla karşı karşıya: Anayasanın ihlali ve görevi suistimal etmek bunlardan birkaçı. Peki bu Farmgate skandalı nedir? Bu süreç Güney Afrika için neden önemli?

Güney Afrika’nın 2018’den beri devlet başkanı olan Cyril Ramaphosa, parlamento tarafından kurulan bağımsız bir kurulun ağır suistimal, anayasa ihlali ve cumhurbaşkanlığı yemininin ihlali suçlamalarıyla karşı karşıya. Farmgate adı verilen bir dizi skandaldan sonra başlayan suçlamalar, yolsuzlukla mücadele kampanyasıyla iktidara gelmiş başkan için büyük sorunlar yaratıyor.

Farmgate skandalı nedir?

Ramaphosa’nın Limpopo eyaletindeki Phala Phala’daki av çiftliğinden 2020’de 500 bin ile 5 milyon dolar arasında bir nakit para çalındı. Bu paranın kara para aklama düzenlemelerine veya vergiye tabi olmadığı belirtiliyor. Ayrıca çiftlikte yaşanan bu hırsızlık, polislere de bildirilmedi.

Ramaphosa, yaşanan bu olayı polislere bildirmek yerine, bir korumasını paranının izini sürmesi ve muhtemel suçlulara ödeme yapması için görevlendirdi. İşte bu yüzden bu olaya Farmgate skandalı deniyor.

Şu ana kadar ne oldu?

Parlamento tarafından görevlendirilen bağımsız bir kurul, Ramaphosa’nın“ağır suistimal, anayasanın ihlali ve cumhurbaşkanlığı yemininin ihlali” teşkil edebilecek yanlış davranışlara ilişkin kanıtlar buldu. Ramaphosa, masum olduğunu iddia etmesine rağmen parlamento tarafından atanan bağımsız kurul devlet başkanını suçlamaya devam ediyor.

Cyril Ramaphosa

Şimdi neler olacak?

Parlamento, görevden alma işleminin devam edip etmeyeceğini oylayacak. Görevden alma kararı için parlamentonun üçte ikisinin bu kararı onaylaması gerekiyor.

Ramaphosa’nın görevden alınabilmesi için kendi partisinin yarısının da bu önergeyi kabul etmesi gerekiyor. Afrika Ulusal Kongresi (ANC) milletvekillerinin, partinin 2024’teki genel seçimlerde en güçlü adayı olarak görülen Ramaphosa’nın görevden alınması yönünde oy kulanmasına ihtimal verilmiyor. Ancak Ramaphosa, gelecek haftalarda parti liderliği için yarışabilir. endisine karşı gelebilecek adaylarla yarışabilir. Altı yıldır ülkeyi yöneten Ramaphosa’nın, parti liderliğini kaybetmesi durumunda devlet başkanlığını yeniden kazanması mümkün görünmüyor. Ulusal basında dün (1 Aralık) çıkan haberlerde de Ramaphosa’nın erken bir tarihte istifa edebileceği öne sürüldü.

Bu süreç Güney Afrika için neden önemli?

Güney Afrika halkı, ülke çapında devam eden elektrik kesintilerinden, artan işsizlikten, başarısız eğitim sisteminden ve yetersiz sağlık hizmetlerinden muzdarip. Koronavirüs salgınıyla mücadelede de zorlanan Güney Afrika, aynı anda ekonomik krizle de başa çıkmaya çalışıyor. Siyasetteki hizipler savaşı nedeniyle olası bir iktidar değişikliğinin ülkeyi kaosa sürükleyeceği endişesi hâkim.

Cyril Ramaphosa kimdir?

Bir dizi skandalla görevden alınan popülist devlet başkanı Jacob Zuma’nın dokuz yıllık çalkantılı iktidarının ardından büyük destek toplayan Ramaphosa, bir yolsuzlukla mücadele platformunda kampanya yürüttü. Siyasete ara verdiği dönemde ticaretle uğraşarak hatırı sayılır bir servet sahibi olan 70 yaşındaki Ramaphosa, başkan seçildiği 2018’den beri ülkede çok ihtiyaç duyulan reformları gerçekleştirmek için mücadele veriyor.  

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.