Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Katarlı trans kadınlar anlatıyor: “Erkek olabilseydim, olurdum. Hayatım çok daha kolay olurdu”

Dünya Kupası’na ev sahipliği yapan Katar, ülkede LGBTİ+ karşıtı yasaları nedeniyle eleştiriliyor. Transeksüel Katarlılar, hiçbir yargılama veya resmî suçlama gerektirmeden “genel ahlakı ihlal ettikleri” gerekçesiyle gözaltına alınabiliyor. Katarlı iki trans kadın, yaşadıklarını BBC’ye anlattı. BBC’deki bu haberi sizler için çevirdik.

Katar’da yaşayan trans kadın Shahd, insanların Katar’da LGBTİ+’ların varlığını bilmeleri gerektiğini düşünüyor:

“Çok korkuyorum ancak insanların bizim varlığımızı bilmelerini istiyorum.”

Göğsünün üzerindeki yaraları göstermek için gömleğinin düğmesini açan Shahd, vücudundaki yaraların sebebini anlatırken, “kadın kılığına girdiğim için tutuklandım” diyor ve ekliyor:

“Kimliğim nedeniyle birkaç kez tutuklandım ve sorguya çekildim. Her şeyimi kaybettim. İşimi ve arkadaşlarımı kaybettim.”

Shahd, başka bir ülkeden östrojen almak zorunda kalıyor. Çünkü Katar’da yetkililer, Shahd’ı östrojen kullanmasıyla oluşan meme dokularını aldırması için zorluyor.

“Her gün tutuklanma korkusu yaşıyorum”

Günün yoğun saatlerinde kalabalık alanlarda bulunmaktan kaçan Shahd, insanların kendisine baktığını hissediyor, kendisini polise ihbar etmelerinden korkuyor:

“Her gün tutuklanma korkusu yaşıyorum.”

Shahd, makyaj yaparken “bir kadını taklit ettiği” için tutuklandığını söylüyor:

“Sizi yakalıyorlar ve nerede olduğunuzu birine söylemenize engel oluyorlar. Cezaevi yeraltında, size bir suçluymuşsunuz gibi davranıyorlar. Ellerimizi kelepçeliyorlar. Bu, toplumu bizden korumak için…”

BBC muhabiri Lauren Moss, şifrelenmiş iletişim uygulaması aracılığıyla Katarlı trans kadınlarla konuşuyor.

“Erkek olabilseydim, olurdum. Hayatım çok daha kolay olurdu”

Shahd, kendisine benzer nedenlerle cezaevine giren herkesin dönüşüm terapisi için bir doktora götürüldüğünü söylüyor:

“Bana bunun yüzünden cehenneme gidebileceğimi söylediler ama ben Tanrı’nın beni olduğum gibi yarattığına inanıyorum. Ben bir kadınım. Erkek olabilseydim, olurdum. Hayatım çok daha kolay olurdu.”

“İntihar etme ya da ayrılma arasında bir kırılma noktasındaydım”

Avrupa’ya sığınma başvurusuna bulunduğunu söyleyen başka bir trans kadın Sara, Katar’da yaşadıklarının gittikçe kötüleştiğini söylüyor:

“İntihar etme ya da ayrılma arasında bir kırılma noktasındaydım. Ayrılmaya karar verdim.”

Kendisinin de birçok kez dönüşüm terapisine gönderildiğini belirten Sara, Dünya Kupası’nı boykot etme çağrılarının verimli olduğuna inanmıyor:

“Diğer birçok ülkede de bu yasalar var ancak insanlar sadece Katar’a sesleniyor ve Katar’ın Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaması gerektiğini söylüyor.”

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.