Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BeşiBirYerde (169): 2022 Dünya Kupası’nda üçüncü haftanın sonunda akılda kalan beş olay | Almanya ve Belçika’nın vedası, Luis Suarez’in gözyaşları ve niceleri

2022 FIFA Dünya Kupası’nda heyecan devam ediyor. Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen turnuvada üçüncü hafta karşılaşmalarını geride bıraktık. Medyascope Spor olarak; üçüncü haftada hafızalara kazınan beş olayı sizin için derledik.

5) Favoriler, son hafta maçlarında kaybetti

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nın favorileri olarak gösterilen ülkeler, gruplarında oynadıkları son hafta maçlarında oldukça sürpriz sonuçlara imza attı. İspanya, Portekiz ve Brezilya, rakiplerine mağlup olmaktan kurtulamadı. 

Dünya Kupası’na 7-0’lık Kosta Rika galibiyetiyle başlayan, ikinci hafta maçında ise Almanya ile 1-1 berabere kalan İspanya, Japonya ile karşı karşıya geldi. Karşılaşmaya çok hızlı başlayan İspanya, 11. dakikada Alvaro Morata’nın golüyle öne geçti. İlk yarıda Japonya’yı domine eden Boğalar, 522 isabetli pas yapmayı başardı. İspanya, bu sürede Japonya’yı ise sadece 89 pasta tuttu. 

Maçın ikinci yarısında ise Japonya fırtınası esti. 48’de Ritsu Doan ile skorda dengeyi sağlayan Japonya, 51’de ise Ao Tanaka’nın fileleri sarsmasıyla öne geçti. Hajime Moriyasu’nun ekibi, Dünya Kupası’nın favorilerinden İspanya’yı 2-1 yenerek tarihi bir başarıya imza attı. Japonya yenilgisinin ardından grupta 2. sıraya gerileyen İspanya, son 16 turunda Fas ile eşleşti. Otoriteler tarafından bu durum, İspanya’nın olası bir Brezilya eşleşmesinden kaçmak isteği olarak yorumlandı. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

İspanya’nın ardından bir büyük sürpriz de Güney Kore’den geldi. Son hafta öncesi gruptan çıkmayı garantileyen Fernando Santos’un Portekiz’i, Güney Kore karşısına oldukça yedek ağırlıklı bir kadroyla çıktı. Ancak Portekiz, bu rotasyona rağmen maçın henüz 5. dakikasında Ricardo Horta’nın golüyle öne geçti. 

Dakikalar ilerledikçe oyuna ortak olan Güney Kore, 27. dakikada Kim Young-Gwon ile skorda dengeyi sağladı. Karşılaşmanın kalan dakikalarına ise Cristiano Ronaldo damga vurdu. Dünyaca ünlü yıldız futbolcu, kaçırdığı akılalmaz gol pozisyonları ile Güney Kore’yi oyunda tutan isim oldu. 

Portekizli teknik direktör Paulo Bento’nun çalıştırdığı Asya temsilcisi, 90+1. dakikada ise Hwang Hee-chan ile sürpriz şekilde öne geçti. Portekiz’i yenen Güney Kore, Uruguay’ın Gana’yı 2-0 mağlup etmesinin ardından son 16 turuna yükselmeyi başardı. 

Güney Kore’nin galibiyet golü:

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1598721803677044740?s=20&t=KiiAy8_Zu423G8ez_x5kXw

Son büyük sürprize ise Kamerun imza attı. Dünya Kupası’nın mutlak favorisi olarak gösterilen Sambacılar, son hafta maçında Kamerun ile karşılaştı. Maça yedek ağırlıklı bir kadro ile çıkan Brezilya, rakibi karşısında oldukça zor anlar yaşadı. 

Az da olsa Brezilya karşısına gruptan çıkma umuduyla çıkan Kamerun, aradığı golü 90+2. dakikada Vincent Aboubakar ile buldu. Beşiktaş’ın eski yıldızı, attığı golün ardından formasını çıkarttığı için ikinci sarı kartı gördü ve oyun dışında kaldı. Ancak Kamerun, Brezilya gibi bir devi mağlup etmesine rağmen gruptan çıkmayı başaramadı. 

Vincent Aboubakar’ın Kamerun’a galibiyeti getiren golü:

4) Avustralya’nın tarihi başarısı

Fransa, Tunus ve Danimarka ile birlikte D Grubu’nda yer alan Avustralya, turnuva öncesinde grubunun en zayıf takımı olarak görülüyordu. Sadece 37,30 milyon euroluk piyasa değerine sahip Kangurular, son Dünya Şampiyonu Fransa’ya 4-1 mağlup olarak Katar’a “Merhaba!” dedi. Ancak Avustralya, ikinci maçın ardından büyük bir başarıya imza attı. 

Avustralya Milli Takımı’nın en önemli oyuncularından ve aynı zamanda kızıyla evli olan Trent Sainsbury’yi Dünya Kupası kadrosuna almadığı için eleştirilen teknik direktör Graham Arnold, üç hafta sonunda takımına 6 puan toplattı. Tunus’u 1-0 mağlup ederek turnuvadaki ilk galibiyetini alan Avustralya, son maçta ise Dünya Kupası’nın gizli favorilerinden Danimarka engelini 1-0 ile geçti. Avustralya, 2006’nın ardından, tarihinde ikinci kez gruptan çıkmayı başardı. Kangurular, Lionel Messi’nin Arjantin’i ile son 16 turunda kozlarını paylaşacak. 

Avustralya’da taraftarlar, son 16 turuna kalmanın sevincini yaşadılar.

3) ABD’nin İran galibiyeti

B Grubu’nun merakla beklenen maçında Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İran ile karşı karşıya geldi. Karşılaşmadan beraberlikle ayrılması halinde son 16 turuna yükselecek olan İran, maç sonunda büyük bir hüsran yaşadı.

Politik sebepler yüzünden dünya çapında geniş kitleler tarafından takip edilen ABD-İran maçı nefesleri kesti. Karşılaşmaya mutlak 3 puan parolasıyla çıkan ABD, İran karşısında etkili bir oyun ortaya koydu. İlk yarıda İran’ı kalesine yaklaştırmayan ABD, 38. dakikada Christian Pulisic’in golüyle öne geçti. Chelsea’nin 24 yaşındaki yıldız futbolcusu, kaydettiği golün ardından sakatlanarak oyuna devam edemedi. 

Puan alması halinde tarihinde ilk kez gruptan çıkacak olan İran, ikinci yarıda baskısını artırdı. Ancak ABD savunması, İran’ın hücum ayaklarının gol fırsatları yakalamasına izin vermedi. İran’ı 1-0 mağlup eden ABD, İngiltere’nin ardından grubunu 2. sırada tamamlayarak son 16 turuna yükseldi. Gregg Berhalter’ın ekibi, son 16 turunda Hollanda ile karşılaşacak. 

ABD Milli Takımı, 1930 Dünya Kupası’ndan bu yana ilk kez bu turnuvada oynadığı üst üste iki maçta kalesini gole kapattı.

2) Almanya ve Belçika’nın vedası

Dünya Kupası’nın en büyük favorilerinden Almanya ve Belçika, turnuvaya grup aşamasında veda ederek büyük hayal kırıklığı yarattı. 

Kosta Rika karşısına averaj hesapları yaparak çıkan Almanya, 10. dakikada Serge Gnabry’nin golüyle öne geçti. Ancak Panzerler, ilk yarıda aradaki farkı artırmayı başaramadı. 

Almanya, ikinci yarıda adeta kabusu yaşadı. Japonya’nın İspanya karşısında öne geçtiği haberini alan Hansi Flick’in takımı maçtan tamamen koptu. Kosta Rika, bu bölümde Yeltsin Tejeda ve Manuel Neuer (kendi kalesine) attığı gollerle 2-1 öne geçti. Ancak maçı kazanması durumunda son 16 turuna yükselecek Kosta Rika’nın sevinci kısa sürdü. Almanya, Serge Gnabry, Kai Havertz (2) ve Niclas Füllkrug’un golleriyle rakibini 4-2 yendi. 

Kosta Rika’yı 4-2 mağlup eden Almanya, Japonya’nın İspanya galibiyeti nedeniyle Dünya Kupası’na veda etti. 

Almanya’nın 33 yaşındaki yıldızı Thomas Müller, milli takımı bıraktığını açıkladı.

https://twitter.com/ysvwb/status/1598424230965571584?s=20&t=dai-qKr4eaLMltG3jLLhcA

Yaşanan büyük hezimet, ülke medyasında geniş yer aldı. Alman medyası, milli takımın Dünya Kupası’ndan elenmesi manşetlerine taşıdı. Bild gazetesi “Utanç verici çıkış” başlığını kullanırken, bir zamanlar büyük ve gururlu bir futbol ulusunun sonuna tanıklık edildiğini yazdı. Frankfurter Allgemeine Zeitung ise yaptığı haberde, “2014’teki Dünya Kupası şampiyonluğundan bu yana işler kötüye gitti. Dünyanın zirvesine dönüş milli takım için sadece bir illüzyon. Katar’daki Dünya Kupası fiyaskosunun ardından birçok soru ortaya çıkıyor” ifadelerine yer verdi.

Belçika ise “altın jenerasyon” olarak tabir edilen kadrosuyla son kez Katar’da sahne aldı. Kanada galibiyetiyle Dünya Kupası’na başlayan Kırmızı Şeytanlar, son iki maçta ise istediği sonuçları elde edemedi. 

Belçika’nın tecrübeli teknik direktörü Roberto Martinez, turnuva boyunca yaptığı oyuncu tercihleriyle bolca eleştirildi. Sahada varlık gösteremeyerek Fas’a 2-0 yenilen Belçika, son hafta maçında ise Hırvatistan ile kozlarını paylaştı. 

Karşılaşmaya mutlak 3 puan parolasıyla çıkan Belçika, ilk yarıda Hırvatistan karşısında etkisiz kaldı. Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic ve Luka Modric’in oluşturduğu orta saha üçlüsüyle oyun üstünlüğünü elinde bulunduran Hırvatistan ise yakaladığı gol fırsatlarından eli boş döndü. Belçika’nın tecrübeli kalecisi Thibaut Courtois, bu bölümde yaptığı kurtarışlarla ülkesini oyunda tuttu. 

Belçika, ikinci yarıya Romelu Lukaku-Dries Mertens değişikliğiyle başladı. Lukaku’nun oyuna girmesinin ardından Hırvatistan kalesinde baskısını artıran Kırmızı Şeytanlar, sayısız gol pozisyonuna girmeyi başardı. Ancak Inter’in yıldızı Lukaku, dört net gol pozisyonunda çok kötü vuruşlara imza atarak fileleri sarsamadı. Karşılaşma, golsüz eşitlikle sona erdi. 

Hırvatistan, grubunu ikinci sırada tamamladı. Turnuvaya büyük ümitlerle gelen Belçika ise Dünya Kupası’na veda etti. 

2022 Dünya Kupası’nda gol atamadığı bir maçta en yüksek gol beklentisine giren oyuncu Romelu Lukaku oldu (1.67 xG vs Hırvatistan).

Belçika’da teknik direktör Roberto Martinez, yaşanan büyük hezimetin ardından görevinden istifa etti.

1) Luis Suarez’in gözyaşları

2022 Dünya Kupası’nın merakla beklenen maçlarından birisi Gana ile Uruguay arasında oynandı. İki ülke, 2010 Dünya Kupası çeyrek finalinde karşı karşıya gelmiş ve Uruguay turu geçmişti. Güney Amerika temsilcisini zafere “Luis Suarez’in eli” götürmüştü. Uzatma dakikalarının son saniyesinde filelerle buluşmak üzere olan topu eliyle çelen Suarez, ülkesine adeta son bir şans tanımıştı. Kazanılan penaltıda topun başına geçen Asamoah Gyan ise meşin yuvarlağı üst direğe nişanlamıştı. Uruguay, seri penaltı atışlarının ardından yarı finale yükselen ülke olmuştu. 

Luis Suarez’in son kez milli formayı terlettiği 2022 Katar Dünya Kupası, Uruguay için kabusa dönüştü. İlk iki maçtan sadece 1 puan çıkarabilen Güney Amerika temsilcisi, son hafta “ezeli rakibi” Gana ile karşılaştı. Gana, maçtan 1 puan alması halinde gruptan çıkacakken; Uruguay’a ise 3 puan bile yetmeyebilirdi…

Maça hızlı başlayan Gana, 20. dakikada Andre Ayew ile penaltı vuruşundan faydalanamadı. Bu kaçan penaltının ardından adeta “dejavu” yaşandı. Uruguay, Gana’nın kaçırdığı penaltıdan sadece 5 dakika sonra öne geçti. 30. dakikada bir kez daha sahneye çıkan Giorgian De Arrascaeta, aradaki farkı ikiye çıkardı. 

Andre Ayew’in kaçırdığı penaltı:

Giorgian De Arrascaeta’nın 2. golü:

2-0 öne geçmesiyle birlikte son 16 turu şarkıları söylemeye başlayan Uruguay, Portekiz-Güney Kore maçından gelen skorla yıkıldı. 90+1. dakikada öne geçen Güney Kore, Portekiz’i 2-1 yenerek gruptan çıkan ikinci ülke oldu. 

Karşılaşmaya ise Luis Suarez’in gözyaşları damga vurdu. 2010 yılında Gana’nın elenmesinde büyük pay sahibi olan Suarez, bu sefer turnuvanın dışında kalmaktan kurtulamadı.

Edinson Cavani ise maç bitiminde sahadan ayrılırken VAR monitörünü yumruklayıp yere serdi. 

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.