Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İmralı görüşme notları | Öcalan: “Demirtaş iki eli kanda da olsa Hakan Fidan ile görüşmeliydi”

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Kobani davasında Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı Hakan Fidan’ın kendisiyle görüşmek istediğini belirterek, “Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Reddettim. Biz biziz, Öcalan Öcalan’dır” sözleri tartışılmaya devam ediyor. Demirtaş’ın Fidan ile görüşmemesinin İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan’ı kızdırdığı ortaya çıktı. Kitap haline getirilen İmralı görüşme notlarına göre Öcalan, HDP heyetine “Selahattin neden görüşmemiş? İki eli kanda da olsa görüşmeliydi” dedi.

Demirtaş ne dedi?

Edirne Cezaevi’nde 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Kobani davasındaki savunmasında, çözüm süreci döneminde MİT Başkanı Hakan Fidan’ın kendisi ile görüşmek istediğini belirterek, “Bizden geri adım ve teslimiyet beklemesinler. Bana Öcalan’ın yerine geçme teklifi yapıldı. Reddettim. Biz biziz Öcalan Öcalan’dır. Öcalan’ın Ortadoğu siyasetini etkileyecek gücü ve misyonu var. Biz de parlamentoda çözüm aktörüyüz” dedi. Demirtaş, daha sonra Halk TV Ankara temsilcisi Özlem Akarsu Çelik’in sorularını yanıtlarken, hem Öcalan ile görüşme isteğini hem de Fidan ile neden görüşmediğini şöyle anlattı:

“Sözünü ettiğim görüşme talebi, 2014 cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında, İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder aracılığıyla bana iletilmişti. Hatırlarsınız, o dönem çözüm süreciydi ve İmralı Heyeti, hükümet yetkilileri ve MİT Müsteşarı ile sık sık bir araya geliyordu. Siyaseten de ahlaken de uygunsuz bir teklifti. Dolayısıyla zaten Öcalan ile açık bir görüşme trafiği sürerken beni öne çıkarma anlamına gelebilecek böylesi bir girişimi hiç düşünmeden reddettim. Bu girişim, çözüm sürecini sabote etmekten başka hiçbir işe yaramazdı ve görüştüğünüz muhataplarınıza karşı samimiyetsizlik, iki yüzlülük anlamına gelirdi. Benim böyle bir oyunun parçası olmam mümkün değildi. PKK liderliği teklifinden söz etmiyorum elbette, bu çok absürt olurdu tabii ki. Çözüm sürecinde, muhataplık açısından Öcalan’ın yerine rol almaktan söz ediyorum. Yoksa benim silahlı bir örgütün liderliğini, yöneticiliğini yapmam teklifi değildi.”

Sırrı Süreyya Önder, Demirtaş’ı doğruladı

Demirtaş’ın bu açıklamalarını İmralı Heyeti’nde yer alan eski HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder de doğruladı. Önder, “Süreçte bir görüşme talebinin olduğu doğrudur. Görüşme başlığı, sürecin ve tarafların, rol ve işlevlerine ve genel gidişatın değerlendirilmesine dairdir. Selahattin Bey de İmralı Heyeti’nin yeterince görüştüğünü ve bir eşbaşkan olarak kendisinin çok hayati bir gündem olmadıkça görüşmesinin ahlaki olarak yanlış, siyaseten de doğru olmayacağını belirtmiştir” dedi.

Öcalan: “İki eli kanda da olsa görüşmeliydi”

MİT Başkanı Fidan’ın, Demirtaş ile görüşmek istemesi ve Demirtaş’ın bu talebi reddetmesi İmralı görüşme notlarına da yansıdı. Daha sonra kitap haline getirilen İmralı görüşme notlarına göre, İmralı Adası’nda 15 Ağustos 2014’te Abdullah Öcalan, Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve İdris Baluken ile yaptığı görüşmede şunları söyledi:

“Devlet yetkilileri bu konuda daha ciddi. Sayın yetkili de zor koşullarda inisiyatif kullanarak buraya geldi, çalışmalar yürüttü. Ben onun yaptığı çalışmaları değerli bulduğum için gayret gösteriyorum. Gerçi biz uzun vadede devleti sönümlendirmek istiyoruz ama böyle olsa bile bu işin ciddiyetinin olması gerekir. Ben böyle yaklaşıyorum. Ama devlet yetkilisi Selahattin Bey’le görüşmek istemiş (Sırrı Süreyya Önder’e dönerek) Siz sanırım Hakan Bey ile görüşmüşsünüz, kendisi Selahattin Bey ile de görüşmek istemiş. Selahattin neden görüşmemiş? İki eli kanda da olsa görüşmeliydi. Böyle yaparak acemiliğini ortaya koydu. Kurumsal kimliğini en basit yöntemlerle (kutular vb.) ortaya koyarsan oy’unun oranını düşürürsün. Muhalefeti daha bilinçli yapmak gerekir. Erdoğan’a yönelik muhalefeti ben yürütüyorum.”

“‘Apo, Demirtaş’ı istemiyor’ diyorlar, yalan söylüyorlar”

Çözüm süreci dönemindeki İmralı görüşmelerinin notlarında Demirtaş’ın katılmadığı görüşmelerden birinde, Öcalan, Demirtaş ile ilgili şunları söylüyor:

“Bazı çevreler güya benim başka liderlerin çıkmaması için önlerini kestiğimi iddia ediyorlar. Ben daha önce Selahattin’e de söyledim. (Pervin Buldan’a dönerek) size de söyledim. Bütün yetkilerimi size vermeye hazır olduğumu söyledim. Ama 24 saat taşıyabilmeniz koşuluyla bunu ifade ettim. Bugün de söylüyorum, taşıyabilen biri çıksın ben bütün yetkilerimi vermeye hazırım. Şimdi bazıları Selahattin için ‘Apo onu istemiyor’ diyorlar, yalan söylüyorlar. Ben kendisine değer veriyorum. Kendisini geliştirmek için çok çabalıyorum. Kendisi de mütevazi birisi öğrenmeye çalışıyor. Selahattin’in Kürt siyasetini tanımasını, tüm 40 yıllık mücadelenin girdisini çıktısını bilmesini istiyorum. Sadece bir başlangıç yapıyor, daha fazla çabalaması gerekir. PKK dahil hiç kimse benim önderlik tarzımı geliştiremiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.