Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bilimkurgu filmleri gerçek mi oldu? Milyonlarca kişiyi işsiz bırakabilecek yapay zekâ ChatGPT nedir?

Dünyanın en zengin iş insanlarından, Tesla ve SpaceX’in CEO’su ve Twitter’ın yeni sahibi Elon Musk’ın kurduğu OpenAI Vakfı tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yazım becerileri, karmaşık görevlerdeki hâkimiyeti ve kullanım kolaylığı ile deneyenleri etkiliyor. Peki nedir bu ChatGPT? Medyascope Dış Haberler Servisi, tüm yönleriyle bu sistemi inceledi.

ChatGPT adı verilen sistem, GPT isimli metin üreten yapay zekâ ailesinin son üyesi. Aynı ekip tarafından iki yıl önce geliştirilen yapay zekâ GPT3, Guardian için bir köşe yazısı yazabilmişti. ChatGPT’nin meziyetleri ise onun çok daha ötesinde. 

Beta sürümünün yayımlandığı ilk günden beri bot, çeşitli sınavlara tabi tutuldu. Akademisyenler, ChatGPT’nin verdiği cevapları bir öğrencinin vermesi durumunda sınavdan tam puan alacağını belirtti. Programcılar ise onu çeşitli kodlama problemlerini çözmek için kullandı ve birkaç saniye içinde sonuç aldı.  

Arizona Eyalet Üniversitesi’nde gazetecilik dersleri veren Dan Gillmor, öğrencilerine verdiği ödevin aynısını yapay zekâya da vererek ondan çevrimiçi güvenlik ve gizlilik hakkında bir yakınına mektup yazmasını istedi. Bot, mektupta “Bir internet sitesinin veya e-posta’nın meşruluğundan emin değilsen çabuk bir arama ile başkalarının sahtekarlık şikayetinde bulunup bulunmadığını görebilirsin” tavsiyesinde bulundu.  

Gillmor, “Buna iyi bir not verirdim. Akademinin yüzleşmesi gereken ciddi meseleler bulunuyor” dedi.  

Botun yayımlanmasının ardından açıklamada bulunan OpenAI, yeni yapay zekânın kullanım kolaylığına odaklandığını belirtti. Açıklamada, “Diyalog formatı ChatGPT’nin ardıl sorulara yanıt verebilmesini, hatalarını kabul edebilmesini, hatalı önermelere meydan okuyabilmesini ve uygunsuz önerileri reddedebilmesini sağlıyor” ifadeleri yer aldı.  

ChatGPT’ye bilgi içerikli pek çok konuyu danışabilir, ondan bir şeyler yazmasını, çeviri yapmasını isteyebilir ve hatta ona matematik problemleri sorabilirsiniz.

İşte sizin için hazırladığımız birkaç örnek:  

ChatGPT ayrıca neyi yapabileceğinin ve neyi yapamayacağının da farkında ve imkânsız sorulara yanıt vermekten kaçınıyor. Örneğin, “Kristof Kolomb’un 2015 yılında Amerika’yı keşfinin ne gibi sonuçlar yarattığını” sorduğunuzda ChatGPT, yanlışlığı fark ediyor ve vereceği herhangi bir yanıtın kurgu olacağı konusunda kullanıcıyı uyarıyor.  Önceki modellerden ise tamamen uydurma bir yanıt vermesi beklenirdi.

Bot, suç unsuru oluşturabilecek unsurlardan da uzak duruyor. Örneğin, “Nasıl araba çalınır?” sorusunu yönelttiğinizde bunun “ağır sonuçlar doğurabilecek ciddi bir suç” olduğunu belirterek toplu taşıma kullanmak gibi tavsiyelerde bulunuyor.

Yapay zekânın ayrıca ChatGPT’den bağımsız “playground (oyun alanı)” isimli bir bölümü bulunuyor. Bu alanda çeşitli bilgiler ve komutlar ile yapay zekâdan tamamen kurgusal yanıtlar vermesini ve hatta hikayeler yazmasını sağlayabiliyorsunuz. 

Yapay zekâ, internetten elde edilen devasa bir metin havuzu ile eğitildi. Bunun yanında genellikle kullanılan metinlerin yazarlarından özel izin alınmadı. Bu durum, söz konusu teknolojinin telif hakkı kaçakçılığı, yani telif kurallarını çiğnemeden mevcut yapıtların benzerini yaratmak için kullanışlı olduğuna yönünde tartışmaları da beraberinde getirdi.

Konuyla ilgili bir eleştiri de 2015’te OpenAI’ın eş kurucusu olan ancak Tesla ve vakıf arasındaki çıkar çatışması nedeniyle 2017’de vakıfla yollarını ayıran Elon Musk’tan geldi. 

Musk, pazar günü Twitter üzerinde bir paylaşımda bulunarak vakfın eğitim için Twitter veri tabanına erişebildiğini açıkladı. Bu duruma son verdiğini belirten Musk, “Yönetim yapısının şekli ve gelir planları hakkında daha fazla şey anlamamız gerekiyor. OpenAI açık kaynaklı ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak kuruldu. Bunların ikisi de artık geçerli değil” dedi.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.