Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’nin ekonomi vizyonu halka ulaşabildi mi, hedef bu muydu?

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul’da 3 Aralık’ta kamuoyuna duyurduğu ekonomi vizyonu halkın anlayabileceği bir dille sunulmadığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Bu eleştirileri Medyascope‘a değerlendiren siyaset bilimci Doğan Gürpınar ve siyasal iletişimci Ateş İlyas Başsoy, toplantının “halka seslenmek ve anlaşılır olmak amacıyla yapılmadığını” söylüyor. 

CHP’nin “İkinci Yüzyıla Çağrı Toplantısı” İstanbul-Şişli’deki Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda geçen cumartesi yapıldı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşması ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, Genel Sekreteri Selin Sayek Böke ve Yoksulluk Dayanışma Ofisi Koordinatörü Hacer Foggo’nun sunumları kimilerince övüldü kimilerince de eleştirildi. Toplantının büyük bölümünün halkın anlayacağı bir dille yapılmadığı eleştirisinin nedeni ise Jeremy Rifkin, Daron Acemoğlu, Refet Gürkaynak, Hakan Kara ve Ufuk Akçiğit’in sunumlarıydı. 

Oku: Uzmanlar Kılıçdaroğlu’nun 3 Aralık programını yorumladı: “CHP bununla bir sıklet farkı yaratmış”

“CHP’nin ekonomi vizyonu halka ulaşabildi mi?” sorusunu yanıtlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Doğan Gürpınar, “Aslında bu toplantı halk için yapılmıyor. CHP bu toplantıyla iktidara talip olduğunu, yönetme iradesine sahip olduğunu ve dünyanın saygın iktisatçılarının birikiminden faydalanacağını göstermeye çalıştı” dedi. 

“CHP somut vaat vermede eksik”

Toplantıyı “gövde gösterisi” diye niteleyen Gürpınar, bilhassa Faik Öztrak’ın konuşmasına yönelik eleştirileri “CHP’nin ekonomistleri, somut vaat vermede hep bir şekilde eksik kalıyor. Bunu önemsemedikleri için değil, bunun yolunu yordamını bilmedikleri için. Siyaset biraz da sahada öğrenilen bir şey” sözleriyle değerlendirdi.

“CHP’nin bir yandan yönetme iradesi gösterirken bir yandan halkın anlayacağı ve iyimserlik vadeden birtakım söylemler geliştirmesi lazım. Bu da zaten Acemoğlu’nun, Özçiğit’in işi değil. Bu aslında Öztrak’ın işi de değil. Kılıçdaroğlu’nun ya da mesela İmamoğlu’nun işi” diyen Gürpınar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nun toplantı sırasında paylaştığı tweetin yoğun ilgi görmesine değinip şunları söyledi:

“Kemal Kılıçdaroğlu sonrası Ekrem İmamoğlu’na döndü bu iş. İmamoğlu halkla başarılı iletişim kurabilen biri. Bu da ‘Her şey çok güzel olacak’ diyecek ve çözecek’ işine döndü. Yine de bunu demeden diğer tarafı yapamıyorsun. İmamoğlu CHP için bir şans, bunu kullanmaları gerekiyor. Ama bu da demek değil ki İmamoğlu her şeyi çözecek.”

Gürpınar, ortak bir cumhurbaşkanı adayı açıklaması beklenen Altılı Masa’nın esas heyecanı uyandırması gerektiğini savundu, “CHP zaten sıkıcılığıyla, bürokratlığıyla tanınan bir parti. Masadaki diğer partilerin de heyecan uyandıracak bir şey sunmadığını görüyoruz” dedi.

“Eleştiriler insafsız” 

Reklamcı ve siyasal iletişim uzmanı İlyas Başsoy ise bu kez CHP’nin “Bunlar konuşulmalı” denilen şeyleri konuştuğunu ve elinden geleni yaptığını söyleyip “Yıllardır ‘Bırakın Erdoğan üzerinden konuşmayı. Siz ne yapacaksınız? Onları anlatın’ diyorduk. O yüzden şimdi insafsızca eleştirileri korkakça buluyorum. Çünkü aynı insafsızlığı asla AKP’ye yapamıyorlar” diye konuştu. 

Toplantının herkes anlasın diye yapılmadığını söyleyen Başsoy, “Kanaat önderleriyle yapılan bilgilendirmeydi bu. Daha sonra Ayşe teyzenin de Ahmet amcanın da anlayacağı şekilde de anlatılacaktır” dedi ve şöyle devam etti: 

“Bunu nasıl halka yayarız diye düşünürler. Kaldı ki 19 yaşında genç bir kadının önemsedikleri farklı, 44 yaşında hasta bir insanın öncelikleri farklı. Halkın farklılıklarına dokunacak şekilde bu program anlatılır. Çünkü çok iyi kadrolarla çalışıyorlar.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.