Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Türkiye’yi kirli paranın çamaşırhanesi haline getirdiler”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi’nin tümü üzerindeki görüşmeler başladı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Bütçe dediğimiz bir ülkenin ekonomisi açısından en temel yasadır. Bütçe tasarısının yasalaşması için de özel bir prosedür vardır. Başbakan kendi bütçesini özgüvenle anlatırdı. Şimdi başkan soruyor: Komisyon nerede, komisyon burada. Hükümet nerede? Hükümet yok” dedi.

“Türkiye’de ikili yapı oluştu”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın TBMM Genel Kurulu’na gelmemesini eleştiren Kılıçdaroğlu, “Tek kişilik hükümetse buraya gelecek, onuruyla kendi bütçesinin arkasında duracak. Parayı harcayan irade buraya gelmiyor. Parayı harcayan irade gelmeyince hangi bütçeyi konuşacağız?” diye sordu.

“İkili bir yapı oluştu Türkiye’de; sarayda yaşayanlar ve sarayın dışında yaşayanlar” diyen Kılıçdaroğlu şöyle konuştu:

“Tam anlamıyla iki Türkiye var. Biri saray ve şürekasının, beşli çetelerin yaşadığı Türkiye. Orada her şey çok mükemmel, orada yaşayanların bir elleri yağda bir elleri balda. 100 binlerce dolarlık çantalar var, evlatların vakıfları var, evlatlar birbirlerine çekirdek gönderir gibi milyon dolarlar gönderiyor. Man Adası’nda paraları var. Bu Türkiye, diğer Türkiye’nin yani halkın 481 milyar dolarını hortumlamış durumda. O paranın bir kısmıyla da inşa ettikleri sistemi ayakta tutabilmek için etrafa atanmışları dizmiş durumdalar.

Bu düzenin yarattığı ikinci bir Türkiye var. Borçlarını ödeyemediği için intihar edenler var. Bu Türkiye’de çocuklar eksik beslenme yüzünden büyüyemiyor. Hor gördükleri, üstten baktıkları o ikinci Türkiye, bu yarattıkları saray Türkiye’sini yenecek.

Uyuşturucu meselesi

Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki uyuşturucu sorununa değinerek, “Halkıma sesleniyorum. Kara para konusunu anlatacağım. Çok açık konuşacağım. Dünyanın en aşağılık insanları uyuşturucu kaçakçılarıdır. Uyuşturucu insan onurunu yok eder. Uyuşturucu baronları öldürerek zenginleşirler” dedi.

“Türkiye’yi kirli paranın çamaşırhanesi haline getirdiler” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Baronlara geliyorum, dostlarınız olan baronlara geliyorum. Yedi kanun çıkardınız. Çıkardığınız yedi kanunu beş kez uzattınız. Uyuşturucu kaçakçılarının paralarını getirin, Türkiye’ye ne yaparsanız yapın dediniz. 

Kazandıkları parayı sisteme sokmaları lazım. Bu baronların milyonlarca doları depolamaları lazım. Hadi depoyu buldun ama bu para bir şey satın almana yaramıyorsa işine yaramaz. Sisteme sokmadığı sürece baron paranın faydasını görmez.

Saray ve şürekası ülkeyi batırınca, para peşinde koştu. Düzgün kimse yatırım yapmayınca karanlık bir şeye izin verdiler. Yeni bir yasa çıkardılar. Paranın nereden geldiğini kimse sormayacak. Parayı getir, nasıl getirirsen getir.

Koca Türk devletini mafya bozuntularına çamaşırhane yapanların Allah bin belasını versin. Çünkü bir kereye mahsus yapmadılar. MASAK devreye girdi, MASAK’ı devre dışı bıraktılar. Türkiye’yi gri listeye aldılar.

Bu ülkeye sadece para mı girdi? Hayır. Uyuşturucu parası sahibini de getirdi. Siz uyuşturucunun yolunu biliyor musunuz? Afganistan’dan geçen İran’dan giren uyuşturucuyu biliyor musunuz? Bilemezsiniz çünkü sizin göreviniz el kaldırıp indirmek. Şu soruyu sorun: 10 yaşındaki çocuk uyuşturucuya nasıl alıştırılır?

Baronlar burada at koştururken araya fotoroman malzemesi giriyor. Emniyet güçleri paralize edildi. Emniyet güçlerine baskı yapılıyor. Mert emniyetçilerimiz bu fotoromancıdan bıkmış vaziyette.

Dört soru

Kılıçdaroğlu uyuşturucu sorununa ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu üzerinden dört soru yöneltti.

Kılıçdaroğlu’nun soruları şöyle:

1- Süleyman Soylu’nun “Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu” dediği operasyonda nasıl oldu da herkes serbest kaldı? İddianamede çıkarılan sanıklarla Soylu’nun oğlunun ne ilişkisi var? İstanbul Emniyeti, Soylu’nun oğlunun aracını sanıklara kiraladığı için mi aradı?

2- Soylu’nun “Türkiye’den gönderdik” dediği Sırbistan’daki uyuşturucu çetesi lideri nasıl oldu da İstanbul’un göbeğinde kendine özel bir hayat kurdu, uyuşturucu faaliyetlerini yönetti, rakip çetesi elini kolunu sallayarak onu öldürdü?

3- Kolombiya’da yakalanan 5 ton kokainin gerçek sahibi kim? Soylu, Kolombiya’daki makamlarla işbirliğine neden direndi?

4- Mustafa Çalışkan ile ne derdiniz var? FETÖ ile, uyuşturucu ile mücadele eden bu kişi neden bu konuma getiriyorsunuz?

“İradesini kiralayan kişi milletvekilliği yapamaz”

Kılıçdaroğlu, AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla çıkarılan bir kanuna dikkat çekerek, Anayasa Mahkemesi’ne şöyle seslendi: “AKP ve MHP’li vekillerin iradesi ile bir kanun çıktı buradan, yolsuzlukları meşrulaştıran bir kanun. Sizin haberiniz bile yok. Çünkü siz sadece el kaldırıp indiriyorsunuz. İradesini kiralayan kişi milletvekilliği yapamaz. Kanunun adı ‘Olağanüstü Hal Kapsamı’nda Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında KHK’nin Değiştirilerek Kabul Edilmesi Hakkında Kanun.’ Buradan geçti bu. Şimdi soruyorum: Aldığınız aylık helal mi arkadaşlar? Şimdi Anayasa Mahkemesi’ne sesleniyorum, bu ayıbı kaldırın.”

“Tiranlar, zorbalar hep giderler, o da gidecek”

Ne bütçesi ya? Malı götürenlerin bütçesi” diyen Kılıçdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“21. yüzyılın Türkiyesi’nde kaç çocuğun yatağa aç girdiğini biliyorlar mı? Alt gelir gruplarından bir avuç insana büyük kaynak transferi var. Sloganlarla geldi. Sloganları krizden yorulmuş halkımızın en çok istediklerine hitap ediyordu. En önce kendi yol arkadaşlarını eledi. Yolsuzlukları araştırma komisyonu başkanını bir daha milletvekili yapmadı. En iyi üniversiteleri yok etti.

Halktan kopuşu öyle sert oldu ki halkı anlamak için enerjiden yoksun. Ne yapacak? Savaş ve din kisvesine daha çok bürünüyor. Bakmayın vatan millet nidalarına. Saray ahalisinden ideolojik hiçbir şey yok. Vatansever olsa dün küfrettiklerinin bugün elini öpmeye gitmezdi. Tiranlar hep böyle davranırlar. Krizleri reddederler. O da Türkiye’den koptu. Açlığı reddediyor, işsizliği reddediyor. Onun reddetmeyeceği bir gerçeği söyleyeyim: Tiranlar, zorbalar hep giderler. O da altı ay içinde gidecek.”

Kadın milletvekilleri ile 5 Aralık hatırası

Kılıçdaroğlu, kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesinin 88’inci yıldönümü dolayısıyla, bütçe konuşması öncesinde kadın milletvekilleri ile hatıra fotoğrafı çektirdi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.