Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (5 Aralık 2022): TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 84 & İran’da neler oluyor?

Medyascope Gündem, hafta içi her sabah 10.00’da Medyascope’ta. Türkiye ve dünyada siyasetin ve ekonominin gündemini, uzman yorumları ve sahadan bağlantılarla aktarıyoruz. Gelin her sabah YouTube kanalımızda buluşalım, Gündem’i hep birlikte konuşalım. Gündem’in bugünkü konukları ekonomist Ümit Kumcuoğlu ve siyasetbilimci Arif Keskin.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK’e göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) kasımda yüzde 2,88 arttı. Önceki ay yüzde 85,51 olarak açıklanan yıllık enflasyonda baz etkisi görülmeye başlandı ve enflasyon kasımda yüzde 84,39’a geriledi. Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAG) göre ise enflasyon, kasımda aylık yüzde 4,24 ve yıllık yüzde 170,70 oldu. Bir önceki ay yıllık enflasyonu yüzde 185,34 ölçen ENAG’ın enflasyon rakamlarında baz etkisiyle düşüş 14,64 puan oldu. Ekonomist Ümit Kumcuoğlu, enflasyon rakamlarını ve enflasyon ile mücadelede gidişatı Gündem’de yorumladı.

İran’da örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınan 22 yaşındaki Masha Amini’nin gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolar sürüyor. İran’ın başsavcısı, ülkedeki İslami kıyafet yönetmeliğini uygulamakla görevli irşad devriyelerinin dağıtıldığını iddia etti. İran uzmanı siyasetbilimci Arif Keskin, İran’da son durumu Gündem’de anlattı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.