Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda 17. günün ardından: Fas, İspanya’yı eledi – “Ronaldo’suz” Portekiz’den gol şov – Çeyrek final eşleşmeleri belli oldu

2022 FIFA Dünya Kupası’nda son 16 turu heyecanı sona erdi. Günün ilk maçında Fas, normal süresi 0-0 biten maçta, İspanya’yı penaltılarla 3-0 mağlup ederek çeyrek finale yükseldi. Portekiz ise İsviçre’yi Gonçalo Ramos (3), Pepe, Raphael Guerreiro ve Rafael Leao’nun golleriyle 6-1 mağlup ederek çeyrek finalde Fas’ın rakibi oldu. 

Fas’tan tarihi başarı

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda son 16 turu heyecanı sona erdi. Günün ilk maçında Fas ile İspanya karşı karşıya geldi. Education City Stadyumu’nda oynanan karşılaşmada Arjantin Futbol Federasyonu’ndan Fernando Rapallini düdük çaldı. 

Son maçta Japonya’ya yenilerek Fas’ın rakibi olan İspanya, 90 dakika boyunca Afrika temsilcisinin kalesinde tehdit yaratmakta zorlandı. Beşiktaş’ın 32 yaşındaki stoperi Romain Saiss önderliğinde müthiş bir savunma anlayışıyla oynayan Fas, rakibini maç boyunca durdurmayı başardı. 90 dakika, golsüz eşitlikle sona erdi. 

Uzatma dakikalarında daha fazla rakip kalede gözükmeye başlayan İspanya, 120+3. dakikada gole çok yaklaştı. Sarabia’nın sol taraftan arka direğe ortalanan topa vuruşunda, kaleci Bounou’yu geçen meşin yuvarlak direkten auta çıktı.

Normal süresi ve uzatma bölümü 0-0 sona eren mücadelede çeyrek finale çıkan takımı seri penaltı atışları belirledi.

Fas’ta Sabiri, Ziyech ve Hakimi atışları gole çevirirken, Banoun atıştan yararlanamadı. İspanya’da ise Sarabia, Soler ve Busquets, üç atışı da gole çeviremedi. Fas’ın 31 yaşındaki kalecisi Yassine Bounou kurtardığı 3 penaltı atışıyla maçın kahramanı oldu.

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Fas, Dünya Kupası tarihinde çeyrek finale ulaşan dördüncü Afrika ülkesi oldu (Kamerun-1990, Senegal-2002 & Gana-2010).

Dünya Kupası tarihinde seri penaltılar sonucunda en fazla elenen ülke olan İspanya (4), turnuvada penaltı vuruşlarını gol atamadan tamamlayan iki takımdan biri konumunda (0; İsviçre-2006). 

Portekiz’den gövde gösterisi

Günün ikinci maçında Portekiz ile İsviçre karşı karşıya geldi. Lusail Stadyumu’nda oynanan karşılaşmayı Meksika Futbol Federasyonu’ndan Cesar Ramos yönetti.

Dünya Kupası’nın favorilerinden Portekiz’de teknik direktör Fernando Santos, İsviçre maçında Cristiano Ronaldo’yu yedek kulübesinde başlattı. Ronaldo’nun yerine ilk 11’de başlayan Gonçalo Ramos ise maça damga vurdu. Oyuna çok hızlı başlayan Portekiz, 17. dakikada Ramos’un müthiş golüyle öne geçti. Santos’un ekibini rahatlatan gol ise 33. dakikada geldi. Kullanılan köşe vuruşunda iyi yükselen Pepe, meşin yuvarlağı ağlara yolladı. 

Soyunma odasına 2-0 önde giren Portekiz, ikinci yarıda da şovuna devam etti. Portekiz, 51’de Gonçalo Ramos ve 55’de Raphael Guerreiro’nun golleriyle skoru 4-0’a getirdi. Manuel Akanji’nin 58. dakikada kaydettiği gol, İsviçre’nin Dünya Kupası’na veda golü oldu. 67’de bir kez daha sahneye çıkan Benfica’nın 21 yaşındaki yıldızı Gonçalo Ramos, hat-trick’e imza atarak teknik direktör Fernando Santos’a güçlü bir mesaj verdi. Maçın skorunu ise Raphael Leao belirledi. 

Portekiz, İsviçre’yi Gonçalo Ramos (3), Pepe, Raphael Guerreiro ve Rafael Leao’nun golleriyle 6-1 mağlup ederek çeyrek finalde Fas’ın rakibi oldu. 

Karşılaşmanın özet görüntüleri:

Gonçalo Ramos, Miroslav Klose’den (2002) bu yana ilk 11’de çıktığı ilk Dünya Kupası maçında hat-trick yapan ilk oyuncu oldu.

Pepe, Dünya Kupası tarihinde bir eleme turu maçında gol atan en yaşlı oyuncu oldu (39 yaş 283 gün).

Gonçalo Ramos (21 yaş 169 gün), Cristiano Ronaldo’dan (21 yaş 132 gün; 2006) sonra Portekiz formasıyla Dünya Kupası’nda gol atan en genç oyuncu oldu.

2022 FIFA Dünya Kupası’nda çeyrek final eşleşmeleri belli oldu:

Hırvatistan-Brezilya

Hollanda-Arjantin

Fas-Portekiz

İngiltere-Fransa

2022 Dünya Kupası son 16 turunda, Portekiz’in 6-1’lik İsviçre galibiyetini ve Fas’ın penaltılarla İspanya’yı elemesini konuştuğumuz yayın:

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler