Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Murat Yetkin yazdı: AK Parti’nin seçimi öne çekme planı suya düşebilir

Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport‘taki yazısında, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) 18 Haziran 2023’teki seçimleri öne çekme planlarının suya düşme ihtimali olduğunu söyledi.

Bir süredir iktidar tarafından 2023 seçimlerini öne alma işaretleri geldiğini yazan Yetkin, “Bunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeniden seçilmesi ve AK Parti’nin TBMM çoğunluğunu yitirmemesi bakımından birazdan sayacağım bazı sakıncaları sıralanıyor; mayıs hatta nisan ayına çekilebileceği tartışılıyor. Ancak siyaset kulisindeki hava muhalefet partilerinin iktidarın bu planını bozup seçimin öne alınmasını engellemeye çalışacağı yönünde. AK Parti’nin seçimi öne aldırmasının iki yolu var. Birincisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Meclis’i fesih kararı alması. Bu durumda Erdoğan’ın Anayasa’nın 116’ncı maddesine 2017 halk oylamasıyla eklenen bir maddeyle yeniden aday olması üzerindeki tartışmayı kaldırabilir. Ancak bu durumda muhalefet partilerinin ‘Tek adamın kendi siyasi ikbali için Meclis’i feshettiği’ temasıyla propaganda yapacakları kesin gibi” dedi.

Muhalefetin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın siyasi hedefi için seçim tarihini değiştirmeye kalkmasını da engelleyebileceğini söyleyen Yetkin, şöyle devam etti:

“Son günlerde muhalefetin önemli isimleriyle yaptığım görüşmelerden aldığım izlenim, AK Parti’nin seçimi 18 Haziran’dan öne çekme önerisini Meclis’e getirmesi durumunda planlarının suya düşebileceği yönünde. Muhalefet iktidarın ‘seçimden kaçma’ propagandası yapma ihtimalini de göze almış ve hazır görünüyor. İktidarın seçimi öne çekme önerisini muhalefetin reddedeceğini bile bile Meclis’e getirmeme ihtimali var; bu durumda seçim 18 Haziran’da, zamanında yapılacaktır.”

AKP içinde Erdoğan’ın ilk turda seçimi alamama ihtimalinden kaynaklanan ciddi bir endişe olduğunu belirten Yetkin, “Bu endişe MHP’ye de seçim ikinci tura kalırsa AK Parti’nin İYİ Parti ya da HDP’ye yönelme ihtimali rahatsızlığı olarak yansıyor. Altılı Masa liderleri Erdoğan’ın karşısına çıkaracakları adayı, AK Parti ve MHP seçim kararını alana dek açıklamamaya kararlı. Bu durum aslında AK Partiyi de zora sokuyor. Çünkü seçimi öne alıp almayacaklarına göre muhalefetin adayını öğrenip ona göre kişiye özel karşı propaganda çalışmasına başlayacaklar. Muhalefet de bunun farkında. İktidarın muhalefeti adayını açıklamaya zorlamasına karşılık o da iktidarı -sessiz kalarak- önce öne alıp almama kararına zorlamak istiyor. Sanırım muhalefetin adayı tartışmasıyla seçimi öne alma tartışmasını birlikte düşünmenin zamanı geldi” diye yazdı.

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.