Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

40 yıl sonra ilk: New York Times çalışanları 24 saat iş bırakıyor

New York Times (NYT) çalışanları, sendikanın ücret ve yan haklarda şirketle uzlaşamaması nedeniyle bugün iş bırakacak. Bu, şirkette 40 yılı aşkın bir süredir yapılan ilk grev olacak.

Haber odası çalışanları ve NewsGuild of New York’un diğer üyeleri, son sözleşmelerinin Mart 2021’de sona ermesinden bu yana uzayan pazarlıklardan bıktıklarını söylüyor. Sendika geçen hafta yaptığı açıklamada işverenlerle işçiler arasındaki sözleşmede anlaşmaya varılamazsa işçileri 24 saat boyunca iş bırakma grevine çağırdı. İşveren ve işçiler arasında 6 Aralık Salı günü başlayan müzakereler 12 saatten fazla sürdü ve dün de devam etti. Ancak taraflar ücret artışları ve uzaktan çalışma politikaları gibi konularda anlaşmaya varamadı.

Sendika temsilcisi Stacy Cowley, sendikanın yüzde 10’luk maaş zammı istediğini ve bunun son iki yıldır alınmayan maaş zamlarını telafi edeceğini söyledi. Sendikanın ayrıca, çalışanlara bir süre uzaktan çalışma seçeneğini garanti edilmesini istediğini, şirketin ise işçileri tam zamanlı olarak ofise geri çağırma hakkını elinde bulundurmayı talep ettiğini belirtti.

Çalışanlar, New York Times’ın önünde eylem yapacak

Sendika dün akşam Twitter’dan paylaştığı açıklamada şunları kaydetti:

“Adil bir anlaşmaya varmak için uğraşmaya hazırdık. Ancak anlaşmaya beş saat kala, yönetim masadan kalkıp gitti. Değerimizin ne olduğunu biliyoruz!”

New York Times sözcüsü Danielle Rhoades Ha ise kendilerine grevin gerçekleşeceği söylendiğinde hâlâ müzakerede olduklarını söyledi. Rhoades Ha, “Biz bu müzakerelerde çıkmazda değilken böyle aşırı bir aksiyon almaları moral bozucu. NewsGuild’in grev tehdidinde bulunması bizi hayal kırıklığına uğratsa da Times’ın okuyuculara kesintisiz hizmet vermeye devam etmesini sağlamaya hazırız” diye konuştu.

Çalışanlar, gazetenin Times Meydanı yakınlarındaki ofisinin önünde öğleden sonra eylem yapmayı planlıyor.

Sendika: “Yönetim iki yıldır pazarlıkta ayak sürüyor”

Binden fazla çalışanın imzaladığı bir mektupta NewsGuild, yönetimin yaklaşık iki yıldır pazarlıkta “ayak sürüdüğünü” ve “adil bir sözleşmeye varmak için zamanın daraldığını” söyledi.

NewsGuild ayrıca, şirketin grev yapmayı planlayan çalışanlara grev süresince kendilerine ödeme yapılmayacağını belirttiğini de aktardı. Sendikaya göre, sendika üyelerinden grevden önce işlerini halletmeleri için fazladan çalışmaları istendi.

Musk, Twitter hesabından grevin haberini paylaştı

Twitter’ın yeni sahibi ve CEO’su Elon Musk, çalışanlarının 24 saatlik iş bırakma grevi yapacağını belirten New York Times haberini Twitter’dan alıntılayarak “Woke v Woke” yazdı.

Musk’ın NYT ile Twitter üzerinden atışması ilk değil. Daha önce de Musk, Twitter hesabında kendisinin yalan haber paylaştığını iddia eden NYT’nin manşetinin ekran görüntüsünü paylaşmış ve “Bu haber yalan” diye yazmıştı.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.