Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li basketbol yıldızı Brittney Griner, silah tüccarı Viktor Bout karşılığında serbest bırakıldı

Rusya’da tutuklu bulunan Amerikalı basketbol yıldızı Brittney Griner, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya arasında yapılan mahkûm takası ile serbest bırakıldı. Vaşington, Griner’e karşılık silah kaçakçısı Viktor Bout’u serbest bıraktı. ABD Başkanı Joe Biden, Griner’in güvende ve yolda olduğunu açıkladı.

Amerikalı kadın basketbol yıldızı Brittney Griner, 12 yıldır Amerikan hapishanesinde tutulan Rus silah tüccarı Viktor Bout karşılığında serbest bırakıldı. Kaynaklar, takasın geçen haftalarda ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylandığını söyledi.

Biden, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Griner ile konuştuğunu, kendisinin güvende ve yolda olduğunu belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı takası doğrularken Rus medyası, takasın Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) başkenti Abu Dabi’de gerçekleştiğini yazdı.

Griner, geçen yıl şubat ayında yanında kenevir yağı bulundurduğu için Moskova Havaalanı’nda tutuklanmıştı. Biden hükümetinin teklifiyle geçen yaz ABD ve Rusya arasında takas müzakereleri başlamıştı.

Viktor Bout

Viktor Bout kimdir?

Viktor Bout, savaş ağalarına ve haydut hükümetlere silah satarak dünyanın en çok aranan isimlerinden biri oldu. Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonraki yıllarda silah kaçakçılığı nedeniyle “ölüm taciri” olarak adlandırılan Bout’un suçları, Hollywood filmi “Lord of War”a (Savaş Tanrısı) konu oldu.

Bout, 2008’de Tayland’ın başkenti Bangkok’ta bir otelde ABD’nin operasyonu ile tutuklandı. Son 12 yılını cezaevinde geçiren Bout, “teröristleri desteklemek” ve “Amerikalıları öldürmek için komplo kurma” suçlarından yargılanıyordu.

ABD Başkanı Biden, Bout’un 25 yıllık hapis cezasını hafifleterek serbest bırakılmasına yönelik kararı imzaladı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.