Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

AKP Grup Başkanvekili Zengin: “Cemaat kelimesini de kullanmak istemiyorum ama konuyu bilenlere ulaşarak süreç takip edilmeli”

AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi altı yaşında imam nikahıyla evlendirerek cinsel istismara maruz bırakmasına ilişkin “Cemaat kelimesini de kullanmak istemiyorum ama orada da bu konuyu bilen her kim varsa onlara da ulaşacak şekilde bu dava sürecinin yakından takip edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bugünkü (8 Aralık) bütçe görüşmelerinde gündem dışı söz alarak, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşında imam nikâhıyla evlendirmesi ve cinsel istismara maruz bırakmasının konuşulmasını talep etti.  

Özel, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un genel kurulda olduğunu, tartışılan vakıfların Ersoy’a bağlı olduğunu belirterek, Meclis’in bilgilendirilmesini istedi. Bakanın konuya hazırlanmamış olacağının belirtilmesi üzerine Özel, “Pazartesi gününden beri Türkiye hop oturuyor hop kalkıyor. Parlamento, kendi gündemine hâkimdir ama ülkenin gündemine kör ve sağır olamaz, duyarsız kalamaz. Türkiye’nin kendisinden beklediği, özellikle bu vakıflarla ilgili konuyu açıklasın, parti grupları da bu konuda söz söyleme imkânı bulsunlar, Türkiye’nin yakıcı gündemini tüketelim, Meclisin gündemini elbette yaparız” diye konuştu.

HDP’li Beştaş ise konunun tartışılması gerektiğini vurgulayarak, “Şu anda Türkiye’de daha önemli bir mevzu yok. Altı yaşındaki bir çocuğun yıllarca istismara uğradığını, buna göz yumulduğunu, anne babası, yakın çevresinin bu meseleyi bildiğini, hepimiz biliyoruz. Yıllardır cemaatlerin, bu odakların çocuklara yönelik istismarı kapatılıyor, meşrulaştırılıyor” dedi.

AKP’li Özlem Zengin: “Bu konuyu uzunca bir süre takip edeceğiz”

Bunun üzerine söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin “Bu konuyu uzunca bir süre takip edeceğiz” dedi. Zengin, bütün milletvekillerinin bu davaları yakından takip edeceğini belirterek şunları söyledi:

Savcının iddianamesini, Adalet Bakanlığı’nı, Aile Bakanlığı’nın ne yaptığını yakından takip edeceğiz. Bu konu asla ve kat’a yumuşatılamaz. Asla ve kat’a bu konuya dair herhangi bir yumuşatıcı dil kullanılamaz. En ağır şekilde annenin, babanın, evlendirildiği kişinin, hatta bence yargı makamı çok özel bir karar vererek eminim yakın aile çevresinde bu konuyu bilen insanların hepsinin ifadeye çağrılarak neden böyle bir şeye müsamaha gösterdiklerini soruşturmalı.

Türkiye’de örnek bir karar teşkil edilecek şekilde hukukun çerçevesinin zorlanması gerektiğini söyleyen Zengin şöyle devam etti: “Aile çevresi de dahil olmak üzere yakınlarının, beraber yaşadıkları birlikte hayatlarını idame etmeye çalıştıkları cemaat kelimesini de kullanmak istemiyorum ama orada da bu konuyu bilen her kim varsa onlara da ulaşacak şekilde bu dava sürecinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Neden böyle bir şey olmuş, hangi ortam, hangi şartlar oluşmasına sebebiyet vermiş bu konuya dair hepsini yapalım. Gerekirse çocukların istismarıyla alakalı hep birlikte bir araştırma komisyonu kuralım. Daha geniş anlamda hangi sorumlulukları alabiliriz, nerede, nasıl boşluklar var buna dair hepsini değerlendirelim.” 

“O gelinlikli fotoğraflar uydurma”

Öte yandan tartışmalar sırasında AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler, altı yaşındaki çocuğun gelinlikli fotoğrafının uydurma olduğunu iddia ederek “Kapatan kim ya? Bir defa, o gelinlikli fotoğraflar uydurma, kişilik hakkına saldırı da var! Başka insanların evlatlarının fotoğrafları kullanılıyor arkadaşlar” diye konuştu. Bu tartışma TBMM tutanaklarına şöyle geçti:

AYŞE SÜRÜCÜ (Şanlıurfa) – Şimdiye kadar birçok örnek var.

ÖZLEM ZENGİN (Tokat) – Sayın Başkan, olmaz, lütfen.

RAMAZAN CAN (Kırıkkale) – Böyle bir şey olabilir mi?

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Kapatan kim, kapatan kim?

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) – Kapatan kim ya? Bir defa, o gelinlikli fotoğraflar uydurma, kişilik hakkına saldırı da var! Başka insanların evlatlarının fotoğrafları kullanılıyor arkadaşlar!

İBRAHİM AYDEMİR (Erzurum) – Ayıp bir şey ya!

ABDULLAH GÜLER (İstanbul) – Ayıp bir şey ya!

BAŞKAN – Sayın milletvekilleri…

GÜLÜSTAN KILIÇ KOÇYİĞİT (Muş) – Sayın Başkan, Bakana sorun, belki hazırlığı vardır, açıklama yapacaktır.

ÖZLEM ZENGİN (Tokat) – Sayın Başkan…

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da davaya müdahil oldu

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da yaptığı bir basın açıklamasıyla İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin altı yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara maruz bırakılmasına ilişkin davaya müdahil olduğunu duyurdu:

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak tarafımızdan, İstanbul Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘çocuğun nitelikli cinsel istismarı’ iddiasıyla açılan davaya müdahil olunmuştur. Bakanlığımızca süreç yakından takip edilerek, bundan önce olduğu gibi ilerleyen dönemde de mağdura her türlü hukuksal destek verilecektir.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.