Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kültür ve Turizm Bakanlığı “Kurak Günler” filmine verdiği destek fonunu faiziyle geri istedi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetmen Emin Alper’in “Kurak Günler” filminin çekimleri için verdiği destek fonunu “yasal faiziyle” birlikte geri istedi. Filmin ortak yapımcıları arasında Gezi davası tutuklusu Çiğdem Mater de bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetmen Emin Alper’in  “Kurak Günler” filminin çekimleri için verdiği destek fonunu geri istedi.

Emin Alper konuyla ilgili olarak sosyal medya hesabından, “‘Kurak Günler’ sayesinde ilk kez uzun metraj bir film için ‘parayı geri isteme’ örtük tehdidi hayata geçirildi. Dolaylı bir sansür mekanizması işletilerek paramız geri isteniyor şu an” mesajını paylaştı.

Senarist-yönetmen Emin Alper ve yapımcı Nadir Öperli’nin imzası ile paylaşılan açıklama şöyle:

“Yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla karar alındı”

“Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü, tarafımıza gönderdiği bir yazıyla, Kurak Günler’ adlı projemize verdiği finansal yapım desteğini yasal faiziyle birlikte geri istediğini bildirmiştir. Bu karar, 2018 yılı Kasım ayında başvuru yaptığımız ilk taslaktan sonra, proje geliştirme sürecinde senaryoda gerçekleştirdiğimiz değişikliklerin uygun görülmemiş olması gerekçesiyle alınmıştır. Bu, senaryonun tüm değişiklikleri içeren nihai halini Sinema Genel Müdürlüğü’ne teslim ettiğimiz tarihten 20 ay sonra alınmış bir karardır. Bu karar kuşkusuz, filmimizle ilgili Cannes Film Festivali’nin hemen ertesinde başlayan, Antalya Film Festivali’nden sonra da devam eden yalan ve karalamaya dayalı medya kampanyalarının baskısıyla alınmıştır. Dünyanın hiçbir demokratik ülkesinde kamu fonları destek verdikleri filmlerin senaryolarındaki değişiklikleri denetlemez.

“Son derece tehlikeli bir örnek”

Sinema sektörünün işleyişine aşina olan herkes şunu çok iyi bilir: Senaryolar yazıldığı andan çekim gününe kadar, proje geliştirme sürecinde, çekim sırasında sette ve en nihayetinde kurguda değişir. Bunun aksi, eşyanın tabiatına aykırıdır. Maalesef Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2019’da yapılan yönetmelik değişikliğiyle, senaryolar üzerindeki değişiklikleri takip etmek bahanesiyle eserlerimize yönelik açık bir sansür süreci işletmektedir. Nitekim ‘Kurak Günler’in yapım desteğini geri isteme kararı, sektör temsilcilerinin de yer aldığı sinema destekleme kurulu devre dışı bırakılarak, Kültür ve Turizm Bakanı’nın onayıyla, keyfi şekilde alınmıştır ve sinemamızın geleceği için son derece tehlikeli bir örnek teşkil etmektedir. Şunu bir kez daha hatırlatmak isteriz:

‘Kurak Günler’ 2022 yılında üç büyük uluslararası film festivalinden birinde ülkemizi temsil etme başarısı gösteren tek uzun metraj film olmuştur. Dünya prömiyerinden sonra pek çok ulusal ve uluslararası festivalde gösterilmiş ve çok sayıda ödül almıştır. Normal şartlarda, verilen desteği verimli bir şekilde kullandığımız ve ülkemizi uluslararası alanda başarıyla temsil ettiğimiz için kamu tarafından takdir edilmeyi beklerdik. Ne yazık ki filmimizin başına gelenler, ülkemizde hiçbir başarının cezasız kalmadığının talihsiz bir örneği olmuştur. Yaşadığımız bu mağduriyet karşısında bize destek olmak isteyen seyircilerimizi ‘Kurak Günler’i 9 Aralık tarihinden itibaren sinemalarda bilet alarak izlemeye davet ediyoruz. Vergilerimizle oluşturulan kamu kaynaklarının sanatımız ve sinemamızın hayrına, özgür, bağımsız ve yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, hakkaniyetli bir şekilde kullanılacağı günlerin yakın olduğunu ümit ediyoruz.”

Filmin yapımcıları arasında Çiğdem Mater de yer alıyor

“Kurak Günler”in ortak yapımcıları arasında Gezi davası tutuklusu Çiğdem Mater de bulunuyor.

Emin Alper, 75. Cannes Film Festivali’nde filmin gösteriminin ardından yaptığı açıklamada, “Meslektaşımız ve filmimizin ortak yapımcılarından biri olan Çiğdem Mater’e teşekkür ederim. Şu an bizimle değil çünkü kendisi gülünç bir dava sonucu hapse atıldı. Bizimle olmasa da aklımız ve kalbimiz onun yanında” demişti.

Destek mesajları

Açıklamanın ardından filme ve Emin Alper’e sosyal medyadan destek mesajları paylaşıldı.

Senarist Zeynep Dadak, sosyal medya hesabından karara tepki gösterdi.

Dadak, “Boy boy kara listeler dolaştı, bir iki sahne atmaktan bir şey olmaz dendi, sektör içi gammazlar laf taşıdı. Gelinen nokta! Çökülen her şeyi geri almaya yemin olsun, kimin hangi sofrada oturduğunu unutmamak da boyun borcu olsun. Kurak Günler’i sinemada izleyin, destek olun” mesajını paylaştı.

Müzik yazarı Murat Meriç, filme destek çağrısında bulundu: “Rezillikte sınır tanımıyorlar. Tuhaf kampanya başarıya ulaşmış, devlet filmden desteğini çekmeye karar vermiş. ‘Kurak Günler’ yarın vizyonda. Koşarak gideceğim. Siz de öyle yapın. Sansüre inat salonlar dolsun.”

Sinema eleştirmeni Melikşah Altuntaş ise “Başka bir ülkenin Kültür Bakanlığı’nın destek verdiği sinemacısı, ülkesinin adını dünyanın en önemli film festivalinde resmî seçkiye girerek duyurmuş, Avrupa Film Ödülleri’nden yıllar sonra ülkesine ödül getirmiş olsaydı, bu filmin gördüğü muameleyi görür müydü?” diye yazdı.

Altın Portakal’dan dokuz ödül

“Kurak Günler”, Türkiye prömiyerini Ekim 2022’de düzenlenen 59. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yaptı. Film, festivalde “En İyi Yönetmen”, “SİYAD En İyi Film”, “En İyi Müzik”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu”, “En İyi Kurgu”, “En İyi Görüntü Yönetmeni”, “En İyi Erkek Oyuncu”, “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ve “Cahide Sonku Ödülü” olmak üzere dokuz ödül kazandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.