Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope Gündem (8 Aralık 2022): ABD’nin F-16 kararı & Peru’da kriz

Editör: Ayşegül Karagöz

Medyascope Gündem, hafta içi her sabah 10.00’da Medyascope’ta. Türkiye ve dünyada siyasetin ve ekonominin gündemini, uzman yorumları ve sahadan bağlantılarla aktarıyoruz. Gelin her sabah YouTube kanalımızda buluşalım, Gündem’i hep birlikte konuşalım. Gündem’in bugünkü konuğu Alman Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) 2023 savunma bütçesini de içeren Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) tasarısının son halinden Türkiye’ye F-16 satışını koşullara bağlayan maddeler çıkarıldı. ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Erdoğan bölgedeki ihlalleri durdurana kadar Türkiye’ye F-16 satışını onaylamayacağım” dedi. Alman Marshall Fonu Ankara Ofisi Direktörü Özgür Ünlühisarcıklı, F-16’larla ilgili gelişmeleri ve Türkiye-ABD ilişkilerindeki gidişatı Gündem’de değerlendirdi.

Peru Cumhurbaşkanı Pedro Castillo, hükümeti devirmeye çalışmakla suçladığı Kongre’nin feshedildiğini ve acil durum hükümeti kurulduğunu duyurdu. Castillo darbe yapmakla suçlanarak Kongre tarafından görevinden azledildi ve gözaltına alındı. Bunun üzerine ülkenin ilk kadın devlet başkanı Dina Boluarte hızla yemin ederek göreve başladı.

İktidarın “başörtüsüne anayasal güvence”ye ilişkin anayasa değişikliği teklifini, yarın TBMM’ye getirmesi bekleniyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü konusunda yasa değişikliği önermesi ve teklifin TBMM Başkanlığı’na sunulmasının ardından iktidar kanadı farklı bir hazırlığa başlamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Hodri meydan” çıkışıyla anayasa değişikliği önermişti. Erdoğan’ın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a talimat vermesiyle 5 Ekim’de başlayan çalışmaların ardından iktidar kanadı henüz bir anayasa değişikliği önerisi sunmadı. Teklifin cuma günü Meclis’e getirileceği düşünülüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.