Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

WikiLeaks, Malta ve Man Adası belgelerinde adı geçmişti: ABD, Sıtkı Ayan ve şirketlerine yaptırım uyguladı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, iş insanı Sıtkı Ayan ve şirketlerine “İran Devrim Muhafızları adına petrol satışı yapma” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla yaptırım uygulama kararı aldı. Ayan’ın adı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası açıklamalarında geçiyordu.

Reuters’ın Hümeyra Pamuk ve Daphne Psaledakis imzalı haberinde, Türk iş insanı Sıtkı Ayan’ın şirketleri üzerinden İran petrolü için uluslararası satış ve sevkiyat sözleşmeleri oluşturulduğu, kara paranın aklandığı ve Devrim Muhafızları’nın bir kolu olan Kudüs Gücü adına petrol satışları yaptığı belirtildi. Ayan’ın ayrıca, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Avrupa’daki birçok petrol alıcısı ülkeyle, 100 milyonlarca dolar değerindeki İran petrolünü satmak için sözleşme yaptığı aktarıldı.

26 şirkete yaptırım uygulanacak

ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu suçlamaların ardından Sıtkı Ayan, Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve Mustafa Ömer Kaptan’a yaptırım uygulama kararı aldı. Öte yandan Ayan’ın iki ortağı ile birlikte, Cebelitarık merkezli ASB Şirketler Grubu’nun yanı sıra 26 şirkete daha yaptırım uygulanacak.

Bu karar ile birlikte yaptırım uygulanan kişilerin ABD’deki tüm varlıkları dondurulacak, Amerikan vatandaşlarıyla iş yapmaları yasaklanacak. Bu kişiler ve şirketleriyle iş yapmak isteyenler de yaptırımlara maruz kalacak.

Sıtkı Ayan, oğlu Bahaddin Ayan ve ortağı Kasım Öztaş, ASB Şirketler Grubu ve İletişim Başkanlığı, Reuters’ın yorum talebine yanıt vermedi.

Pamuk ve Psaledakis, haberlerinde, ABD’nin bu yaptırım kararının, Ankara ile Vaşington arasında Suriye’ye olası operasyon ve Ankara’nın Moskova’dan satın aldığı S-400’ler gibi bir dizi sorun nedeniyle gergin olduğu bir dönemde alınmasına dikkat çekti.

Sıtkı Ayan kimdir?

Sivas’ın Gölova beldesinde doğan ve büyüyen Sıtkı Ayan, İstanbul İmam Hatip Lisesi’nde okudu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra petrol işine giren Ayan, İran ve Sudan’da petrol ve doğalgaz sahalarıyla ilgili yatırımlar yaptı. İsmini de ilk kez İran ve Türkmen doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınmasıyla ilgili projede duyurdu. 11.5 milyar dolarlık bu proje için devlet teşviki verilmesi gündeme gelmiş, Ayan bu teşviki almadığını söylemişti.

Ayan’ın ismi CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki Man Adası iddialarında da geçiyordu. Kılıçdaroğlu’nun iddiasına göre, Erdoğan’ın ailesi ve yakınlarının para gönderdiği Man Adası’ndaki “1 sterlinlik” şirketin tek yönetim kurulu üyesi Sıtkı Ayan’dı. Ayan şirketi kurmuş, daha sonra da Kasım Öztaş’a devretmişti.

Ayan’ın adı 17-25 Aralık operasyonunda da geçiyordu. O dönem Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile yaptığı öne sürülen bir telefon görüşmesinde Bilal Erdoğan, Ayan’ın 10 milyon dolar önerdiğini söylüyordu. Buna karşılık da Erdoğan, 10 milyon doları yeterli bulmuyor ve “Sakın alma. Kucağımıza düşecek” diyordu.

Ayan’ın ismi Malta ve WikiLeaks belgelerinde de yer almıştı.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.