Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Başörtüsü düzenlemesi öngören Anayasa değişikliği teklifi TBMM Başkanlığı’na sunuldu | “Başörtülülerin de başı açıkların da hakkını savunuyoruz”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ‘Başörtüsü konusunda yasa teklifi vereceğiz’ açıklamasının hemen ardından AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 5 Ekim’de başlayan anayasa değişikliği çalışmaları bugün tamamladı. AKP ve MHP’li milletvekillerinin yanı sıra BBP’li Mustafa Destici ve bağımsız İstanbul Milletvekili Fatih Mehmet Şeker’in desteğiyle, 336 milletvekilinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

Anayasanın “Din ve Vicdan Hürriyeti” başlıklı 24. maddesinde başörtüsü serbestisi, “Ailenin korunması ve çocuk hakları” başlıklı 41. maddesinde ise evlilik tanımında değişiklik öngören yasa teklifi hakkında AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, yaklaşık 40 kadın milletvekiliyle birlikte basın toplantısı yaptı. Toplantıya az sayıda erkek milletvekili de eşlik etti. 

Zengin, bir saate yakın süren basın toplantısında başörtüsü mücadelesini, 28 Şubat sürecini, 1990’larda üniversitelerdeki uygulamaları anlattı. “Teklifimizde; başörtülülerin de başı açıkların da hakkını savunuyoruz. Kısaca kadınların özgürlüğünü savunuyoruz” diyen Zengin, geçmiş dönemdeki uygulamaları “kadına yönelik soykırım” olarak niteledi.

İsim vermeden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu ve CHP’nin başörtüsü yasa teklifini eleştiren Zengin, “Kanunla teminat altına alınan kanunla değişir. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözülmelidir. Anayasal güvence altına alınmalıdır” dedi ve şöyle devam etti:

 “Artık Türkiye’de başörtüsü yasağı ve bundan kaynaklanan herhangi bir hak mahrumiyeti yoktur. Ülkemizin başı örtülü ve başı açık kadınları her türlü temel hak ve hürriyetini kullanabilmekte, kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanabilmektedir. Ancak dini inancı sebebiyle başını örten ve kıyafet tercihinde bulunan kadınların, yasal ve idari düzenlemeler veya fiili uygulamalarla, insan onuruyla bağdaşmayan, Anayasaya aykırı, ayrımcı ve çağ dışı uygulamalara bir daha maruz bırakılmamaları amacıyla anayasal güvence getirilmektedir. Bu amaçla Anayasanın 24. maddesine iki fıkra eklenmektedir.”

Aile birliği

Türkiye’de aile tanımının belli olduğunu, bunun Anayasada da yer aldığına işaret eden Zengin, yine de aile tanımına netlik kazandırmak için Anayasanın 41. maddesine “Evlilik birliği ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” ibaresinin eklendiğini söyledi. Zengin, değişikliği neden yaptıklarına ilişkin olarak da “Bizim anayasamızda aile toplumun temeli olarak görülmüştür. Eğer bir ülkeyi tahrip etmek istiyorsanız, önce aileden başlamanız gerekir. Biz anayasamıza evlilik birliğinin bir kadın ve bir erkek arasında olan hukuki bir birliktelik olduğunu koyuyoruz” diye konuştu.

Madde gerekçesi: “Sapkın akımlara karşı koruma”

41. maddede yapılan bu değişikliğin madde gerekçesinde ise “Böylece aile ve evlilik kurumunun her türlü tehlike, tehdit, saldırılar ile sapkın akımların dayatmalarına karşı korunması amaçlanmaktadır” denildi. Bu düzenlemenin neden yapıldığı konusunda ise genel gerekçede şu görüşlere yer verildi:

“Aile kurumunun taşıdığı gerçek değer üzerinden korunması, milletimizin varlığının teminat altına alınması, ailenin ilk nüvesini teşkil eden evlilik birliğinin kadın ve erkekten oluşmasını zorunlu kılmaktadır. Bu kapsamda Anayasa’nın 41’inci maddesinde yapılan düzenlemeyle, evlilik birliğinin erkek ve kadının evlenmesiyle kurulacağı açıkça belirtilerek evlilik birliğine ilişkin bu temel kaide ve esasın kanunla değiştirilmesinin önüne geçilmektedir. Bu suretle her türlü tehlike, tehdit, saldırı, çürüme ve sapkınlığa karşı ailenin korunması için ilave anayasal güvence sağlanmakta ve ailenin, toplumu ve milleti temelden ifsat edecek anlayışlardan korunması amaçlanmaktadır.” 

“Değişiklik 400’ün üzerinde oyla geçecek”

Zengin, soru üzerine teklifi verdikten sonra diğer siyasi partilerle tekrar görüşebileceklerini belirterek, teklifin, referandum gerektirmeyecek bir çoğunlukla, 400’ün üzerinde bir oyla kabul edilmesini beklediklerini söyledi. Teklifin önce Anayasa Komisyonu’nda görüşüleceğini vurgulayan Zengin, konunun genel kurulda görüşülmesinin Şubat 2023’te olabileceğini belirtti.

Kabul için 400 oya gerek var

Teklifin altında 336 milletvekilinin imzası yer alıyor. Anayasa değişikliğinin referandumsuz olarak yapılabilmesi için en az 400 oy gerekiyor. Bu duruma göre teklifin referanduma gerek kalmadan kabul edilebilmesi için 64 milletvekilinin desteğine ihtiyaç duyuluyor. Teklif, 360-400 arasında bir oyla kabul edildiğinde ise düzenlemenin referanduma sunulması gerekiyor.

AKP-MHP’nin teklifinin içeriği

MADDE 1-7/11/1982 tarihli ve 2709 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 24 üncü maddesine aşağıdaki fikralar eklenmiştir.

“Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafindan sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.

Hiçbir kadın; dini inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasi faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafindan sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tabi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dini inancı sebebiyle kadının başını örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

MADDE 2- Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 41 inci maddesinin kenar başlığı “I.Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” şeklinde ve birinci fıkrasında yer alan “temelidir” ve ibaresi “temelidir. Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir ve” şeklinde değiştirilmiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.