Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (9 Aralık 2022): Çocuğa cinsel istismar, başörtüsü teklifi & Sıtkı Ayan’a yaptırım

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

https://open.spotify.com/episode/1gQDj6nDdGVuBvm2pMfVB1?si=PxlLmbWhRlmDK0WTLti3zA

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle:

İstanbul bulutlu sıcaklık 16 derece olacak. Ankara bulutlu 13 derece; İzmir bulutlu 20, Antalya bulutlu 20, Diyarbakır bulutlu 14 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var, siyasetin gündemiyle başlayalım.

  • Bugün neler olacak, kısaca bakalım: 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçesi görüşülecek.

Başörtüsü ile ilgili anayasa teklifi AKP ve MHP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulacak. Anayasanın 24. ve 41. maddelerinde değişikliğe gidilmesi bekleniyor. Teklifin içeriğini AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin açıklayacak. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin asgari ücret teklifini açıklayacak.

Yeşiller Partisi İçişleri Bakanlığı’na yeniden kuruluş dilekçesini ve gerekli evraklarını teslim edecek. Yeşiller Partisi, kuruluş belgelerini İçişleri Bakanlığı’na 21 Eylül 2020 tarihinde teslim etti ancak partinin kurulmasına hâlâ izin çıkmadı. Yeşiller Partisi kurucuları 5 Ocak 2021’de partinin kuruluşuna ilişkin dilekçe vermişti. İçişleri Bakanlığı ise evrakları almasına karşın “alındı belgesi” vermemişti. Siyasi partinin faaliyete geçebilmesi için bakanlığın “alındı belgesi” vermesi gerekiyor. Parti kurucularının kararı doğrultusunda 40 kurucuyu temsilen sekiz kişi ve parti avukatı İçişleri Bakanlığı’na gidecek ve başvuru kameralarla da kaydedilecek.

Türkiye’yi derinden sarsan bir haberle devam ediyoruz: 

Gazeteci Timur Soykan’ın Birgün’de yayımlanan haberiyle, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in, kızı H.K.G.’yi altı yaşında “imam nikahıyla evlendirdiği” ortaya çıktı. Yıllarca cinsel istismara maruz bırakılan H.K.G., 2020’nin Aralık ayında hukuk mücadelesi başlattı. İddianame kabul edildi, mahkeme 22 Mayıs 2023 tarihine duruşma günü verdi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, açılan davaya müdahil olunduğunu duyurdu. AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, konuya ilişkin “Cemaat kelimesini de kullanmak istemiyorum ama orada da bu konuyu bilen her kim varsa onlara da ulaşacak şekilde bu dava sürecinin yakından takip edilmesi gerekiyor” dedi. Hiranur Vakfı’nın Sancaktepe’deki binası İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından mühürlendi. Bu arada haberi ortaya çıkaran gazeteci Timur Soykan hedef gösterildi. Konuya ilişkin açıklama yapan Soykan, “Keşke #TimurSoykanYargılansın diye kampanya yapanlar, defalarca tanık olduğumuz tarikatların karanlığındaki çocuk istismarlarına da ses çıkarsa. Bunun yerine belgeli, iddianameye dayanan habere saldıracak kadar alçalıyorlar. Biz tabii ki bu karanlığa karşı yazmaya devam edeceğiz” dedi. 

Peki asgari ücret ne kadar olacak? 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, TBMM Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde konuştu. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili konuşan Bilgin, düzenlemenin aralık ayının sonuna kadar Meclis’e getirileceğini söyledi. Bilgin, “Bütün bu çalışmaları tamamladığımız zaman Meclis’te bunu paylaşacağım. En kapsamlı düzenlemeyi yapacağımızdan kimsenin endişesi olmasın” dedi. Asgari ücret ile ilgili de konuşan Bilgin, “Asgari ücret çalışmaları başlamadan önce kamuoyunun beklentisi nedir diye araştırma yaptırıyorduk. Ortalama kamuoyunun beklentisi 8 bin liranın üzerinde çıktı. İşverenlerin beklentisi 7 bin lira civarında çıktı. Asgari ücretlilerin oranı yüzde 38. Küçümsenecek bir rakam değil, ciddiye almamız lazım. Bu gösteriyor ki asgari ücret düzenlemesi sadece asgari ücretlileri ilgilendiren bir konu değil” diye konuştu.

Kamuoyunda bir süredir devam eden BİM krizi hakkında şirketin kurucularından ve Nakşibendi tarikatının Erenköy Cemaati’nde büyük ağırlığı olan Osman Nuri Topbaş, yazılı bir açıklama yaptı. Topbaş açıklamasında tartışmaların bir an önce bitmesini umduğunu belirterek, “Art niyetlilerin ıslahı için dua ettiğimizi saygılarımızla arz ederiz” dedi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 18 lira 64 kuruş, euro kuru ise 19 lira 72 kuruştu. 

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 4 bin 855 puanla kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı bin 76 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 76,72 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Hazine Bakanlığı, iş insanı Sıtkı Ayan ve şirketlerine “İran Devrim Muhafızları adına petrol satışı yapma” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla yaptırım uygulama kararı aldı. Ayan’ın adı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Man Adası açıklamalarında geçiyordu. Reuters’ın haberinde, Ayan’ın Çin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Avrupa’daki birçok petrol alıcısı ülkeyle, 100 milyonlarca dolar değerindeki İran petrolünü satmak için sözleşme yaptığı açıklandı. ABD Hazine Bakanlığı, söz konusu suçlamaların ardından Sıtkı Ayan, Ayan’ın oğlu Bahaddin Ayan, ortağı Kasım Öztaş ve Mustafa Ömer Kaptan’a yaptırım uygulama kararı aldı. Öte yandan Ayan’ın iki ortağı ile birlikte Cebelitarık merkezli ASB Şirketler Grubu’nun yanı sıra 26 şirkete daha yaptırım uygulanacak.

ABD Temsilciler Meclisi, eşcinsel evlilikleri koruma altına alan tasarıyı onayladı. 169 “hayır” oyuna karşı 258 “evet” oyu ile kabul edilen tasarı, yasalaşması için Başkan Joe Biden’ın önüne gidecek. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Senatosu, eşcinsel evlilik hakkının yasal koruma altına alınmasına yönelik yasa tasarısını oyçokluğu ile onaylanmıştı. Tasarı 61’e karşı 36 oya kabul edilmişti. “Evliliğe Saygı Yasası” başlıklı yasa tasarısının bir benzeri, 2022 yılının başında 47 Cumhuriyetçi ve tüm Demokratlar’ın desteğiyle Temsilciler Meclisi’nden geçmişti.

İran’da 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin örtünme kurallarına uymadığı gerekçesiyle irşad devriyeleri tarafından gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar devam ediyor. İran yargısı, Besic milislerinden birini kasten yaralama suçundan hüküm giyen Muhsin Şikari’nin idam edildiğini açıkladı. Bu, aylardır devam eden Amini protestolarıyla bağlantılı ilk infaz olarak kayıtlara geçti. İran İnsan Hakları Aktivistleri Ajansı’na (HRANA) göre, şimdiye kadar protestolarda en az 473 kişi öldürüldü, 18 bin 200 kişi gözaltına alındı.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemine bakalım.

Katar’ın ev sahipliğinde düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası’nda çeyrek final heyecanı bugün başlayacak. Günün ilk maçında TSİ. 18.00’de Hırvatistan ile Brezilya karşılaşacak. TSİ. 22.00’de ise Hollanda ile Arjantin kozlarını paylaşacak. Karşılaşmalar, TRT 1 ekranlarından naklen yayınlanacak. 

Turkish Airlines EuroLeague’in 12. haftasında temsilcimiz Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin’i deplasmanda 104-75’lük skorla mağlup etti. 10. galibiyetini elde eden sarı-lacivertliler zirvedeki yerini korudu.

*****************

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.