Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın Yunanistan’ı “Sen rahat durmazsan elimiz armut toplamayacak” diyerek hedef alması Yunan basınında: “Seçim sürecinde ‘bir olay’ tezgâhlayabilir”

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yunanistan’ı “‘Tayfun’ diyorsun, Yunan ürküyor, ‘Atina’yı vurur’ diyor. E, vuracak tabii” sözleri bugün Atina’daki gazetelerin manşetlerindeydi. Yunanistan’ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini’nin manşetine taşıdığı haberde, Türkiye’de seçim atmosferine girildiğini vurgulandı ve yetkililerin Erdoğan’ın bir çaresizlik eylemi olarak “bir olay” tezgâhlayabileceğinden endişe ettiği belirtildi.

Kathimerini’nin “Erdogan threatens Greece with missile strike (Erdoğan, Yunanistan’ı füze saldırısıyla tehdit etti)” başlıklı haberinde, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün Samsun’daki Gençlik Buluşması’nda “Sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara, şuradan, buradan bir şey almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak” diyerek Yunanistan’ı hedef alması ele alındı.

Erdoğan’ın bu tür tehditlerinin yeni olmadığı fakat her zamankinden daha spesifik olduğu belirtilen haberde, daha önce hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hem de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun “Bir gece ansızın gelebiliriz” tehdidi hatırlatıldı. Yunanistan’daki yetkililerin Türkiye’den gelen bu açıklamaları “Erdoğan’ın iç kamuoyuna yönelik söylemler” olarak değerlendirdiğini fakat bu seferki durumun farklı olabileceğine dikkat çekildi.

Her iki ülkede de seçimlerin yaklaştığı belirtilen haberde şöyle denildi:

“Yunan yetkililer, bu açıklamaları genellikle iç kamuoyunu hareketlendirmek için yapıldıklarını düşünerek dikkate almıyor. Ancak yetkililer, önümüzdeki sene zorlu bir seçimle karşı karşıya kalan Erdoğan’ın bir çaresizlik eylemi olarak bir olay tezgâhlayabileceğinden endişeli. Yunanistan da önümüzdeki sene iki seçimle karşı karşıya. İki seçim arasında geçici bir hükümetin göreve gelmesi muhtemel gözüküyor. Bu yüzden yetkililer, Erdoğan’ın bu olayı, Yunan siyasetinde istikrarın en düşük seviyede olacağı bu döneme denk getirebileceğinden kaygılı.”

Erdoğan ne demişti?

Geçen cumartesi günü (10 Aralık) Samsun’da “Kuruluştan Bugüne Hep Birlikte 2023” etkinliğine ve toplu açılış törenlerine katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan ve Türkiye’deki savunma sanayine ilişkin yaptığı açıklamalarda şunları söylemişti:

“Göreve geldiğimizde savunma sanayi yüzde 20 yerliydi, şimdi yüzde 80 yerli, bu konuma geldik. Bu ne demek? Artık biz, bize yetiriyoruz. F-16’nız var, mühimmatınız olmasa ne yapardınız? Bir işe yarar mı? Ama şimdi F-16’nın mühimmatını biz yapıyoruz. Özellikle SİHA’larda yapıyoruz. Şimdi artık füzelerimizi yapmaya başladık. Bu üretim tabii Yunan’ı ürkütüyor. ‘Tayfun’ diyorsun, Yunan ürküyor, ‘Atina’yı vurur’ diyor. E, vuracak tabii. Sen rahat durmazsan, sen Amerika’dan adalara, şuradan, buradan bir şey almaya çalışırsan Türkiye gibi bir ülke herhalde armut toplamayacak, bir şeyler yapması lazım. Bu gençler boşuna yetişmiyor değil mi? Bu işi başaracağız, petrolü, silah ve mühimmatıyla da her şeyiyle.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.