Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Endonezya’da evlilik dışı seks yasağı turistleri kapsamayacak

Endonezya’da geçen hafta kabul edilen evlilik dışı seks yasağında turistler kapsam dışında bırakıldı. Kamuoyunda “Bali’de seks yasağı” olarak adlandırılan yasaya göre evlilik dışı seks yapanlar, bir yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Söz konusu yasanın ardından uzmanlar, ülkedeki turizm sektörünün etkileneceğini dile getirmişlerdi.

Adalet ve İnsan Hakları Bakan Yardımcısı Edward Ömer Şerif Hiariej, gazetecilere yaptığı açıklamada söz konusu yasanın turistleri bağlamayacağını belirterek, “Yabancı turistler için şunu vurgulamak isterim; lütfen Endonezya’ya gelin çünkü bu yasa kapsamında cezalandırılmayacaksınız” diye konuştu.

Endonezya’nın en popüler turizm bölgesi Bali’nin valisi Wayan Koster da benzer bir açıklama yaptı ve “Bali, ziyaret etmesi rahat ve güvenli olan Bali olmaya devam edecek. Herhangi bir turistik tesise girişte evlilik cüzdanı kontrolü olmayacak, polisler böyle bir kontrol yapmayacak” dedi.

Üç yıl sonra yürürlüğe girecek

Endonezya Parlamentosu bu ay başında evlilik dışı seksi hapisle cezalandıran yeni yasayı onayladı. Yasanın üç yıl sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor. Uzmanlar, söz konusu yasanın seks yasağı bölümüne odaklanıldığını fakat bu yasayla birlikte ülkedeki ifade özgürlüğünün de tehlikede olacağını söyledi. Örneğin bu yasayla birlikte cumhurbaşkanına hakaret ve devlet ideolojisine aykırı konuşmak da suç teşkil edecek.

Yetkililer ise bu yasanın “halkın değerlerini” koruduğunu belirtiyor.

Turizm ülke için önemli bir kaynak

2019 yılında 16 milyondan fazla turist Endonezya’yı ziyaret etti. Koronavirüs salgınından önce Endonezya’nın turizmden kazandığı gelir 18,5 milyar dolardı. Bu rakam ülkenin gayrisafi milli hasılasının yüzde 6’sına denk geliyor.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.