Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan İmamoğlu’na hapis cezasına tepki: “Temel özgürlüklere saygı gösterilmeli”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na, siyaset yasağını da içerecek şekilde iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, bakanlığın bu karardan ötürü duyduğu rahatsızlığı ve hayal kırıklığını dile getirdi. Patel, “Türkiye’yi temel özgürlüklere saygı göstermeye çağırıyoruz” diye konuştu.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun dört yıl bir aya kadar hapis cezası ve “siyasi yasak” talebiyle yargılandığı davada karar çıktı. İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası verildi ve siyasi yasak getiren Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 53. maddesi uygulandı. İmamoğlu hakkında verilen ceza Yargıtay’ın kararı onaması halinde kesinleşecek. Kararın kesinleştiğinde İmamoğlu’nun belediye başkanlığı düşecek ve hiçbir seçimde aday olamayacak.

İmamoğlu’na verilen hapis cezası kararı Associated Press’ten Reuters’a, Wall Street Journal’dan Financial Times’a kadar birçok gazetenin ve ajansın manşetindeydi. Söz konusu kararın ardından bir tepki de ABD’den geldi. VOA Türkçe’den Begüm Dönmez Ersöz, ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel’e İmamoğlu’na verilen hapis ve siyasi yasak kararını sordu.

“Temel özgürlüklere saygı gösterilmeli”

Sözcü Yardımcısı Patel, mahkemenin verdiği bu karardan ötürü duyduğu rahatsızlık ve hayal kırıklığını dile getirerek, şöyle konuştu: “İfade özgürlüğünü kısıtlamayı amaçlayan hakaret yasalarına dayanılarak, İmamoğlu’nun bugün iki yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılmasından derin bir rahatsızlık ve hayal kırıklığı duyuyoruz. Bu haksız ceza, insan haklarıyla, temel özgürlüklerle ve hukukun üstünlüğüyle bağdaşmıyor. Sivil toplum, medya, siyaset, iş dünyası liderlerine karşı süregelen iddianameler ve bu kişilerin uzun süreli tutukluluk hallerinden ciddi endişe duymaya devam ediyoruz.”

“İfade özgürlüğü her demokrasinin temeli”

İfade özgürlüğü, barışçıl protestolar ve örgütlenme özgürlüğünün her sağlıklı demokrasi için temel bir hak olduğunun altını çizen Patel, “Türkiye’yi temel özgürlüklere saygı göstermeye, davayı hızlı ve adil bir çözüme kavuşturmaya çağırıyoruz” dedi.

Menendez’den sert tepki

İmamoğlu’na verilen cezaya bir tepki de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nden geldi. Demokrat Senatör Bob Menendez’in başkanı olduğu Komite, sosyal medya hesabından konuya dair şu paylaşımı yaptı: “Özgür ve adil seçimler demokrasinin can damarıdır. Erdoğan, siyasi muhaliflerinin görevden alınmasını engelleyemez. Aynı zamanda değerlerimizi paylaşıyormuş gibi davranamaz.”

Bir açıklama da Freedom House’tan

Sivil toplum kuruluşu Freedom House da İmamoğlu kararına tepki gösterdi. Twitter hesaplarından bir açıklama paylaşan kuruluş, mahkemenin verdiği bu kararın seçmenlerin iradesine zarar verdiğini ve kararın demokrasinin açık bir ihlali olduğunu belirtti: “Demokratik bir hükümet siyasi bir muhalefetten korkmaz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.