Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selim Kuneralp ve Senem Görür ile Kordiplomatik (38): Soli Özel ile 2022’de dünyaya bakış

2022 yılını geride bırakıyoruz. Bu yıl dünyada Türkiye’yi de etkileyen birçok gelişme yaşandı. Şubat ayında Rusya, Ukrayna’yı işgal etmeye başladı ve savaş 10 aydır devam ediyor. Bu savaş, dünyadaki tüm dengeleri değiştirdi, transatlantik ittifakını güçlendirdi, Rusya’yı dünya sahnesinden izole etti.

Bu senenin kuşkusuz en büyük direniş örneği İran’dan geldi. 22 yaşındaki Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alınması ve gözaltında hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde başlayan protestolarda 100 gün geride kaldı. Rejim, 500’den fazla insanı öldürdü. Halk, “Kadın, Yaşam ve Özgürlük” diyerek taleplerini dile getirmeye devam ediyor.

2022’de dünyanın birçok bölgesinde seçimler yapıldı, Latin Amerika’da solun yükselişini gördük. İsrail’de ise Netanyahu yeniden göreve geldi. İngiltere’de Kraliçe II. Elizabeth öldü. Boris Johnson istifa etti, yerine gelen Liz Truss 40 gün dayanamadı ve İngiltere tarihinin ilk beyaz olmayan başbakanı göreve geldi: Rishi Sunak.

Peki 2022’den nasıl bir ders çıkarmalıyız? Soli Özel, Selim Kuneralp ve Senem Görür, Kordiplomatik’te yorumladı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.