Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Asgari ücret kararı Resmi Gazete’de yayımlandı: Günlük 333 TL 60 kuruş, karar 1 Ocak 2023’te uygulanacak


Asgari Ücrete ilişkin karar Resmi Gazete’nin bugünkü (29 Aralık) sayısında yayımlandı. 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak günlük asgari ücret 333 TL 60 kuruş olarak belirlendi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu aralık ayı içinde üç toplantı yaptı. İlk iki toplantıda hükümet, işçi ve işveren tarafları taram telaffuz etmezken, üçüncü toplantıda işçi kesimi dokuz bin lira talep etmiş ve bu rakamın altındaki bir karara imza atmayacağını açıklamıştı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 22 Aralık’ta Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yaptığı açıklamada asgari ücreti sekiz bin 500 lira olarak açıklamıştı.

Resmi Gazete’de bugün yayımlanan karara göre asgari ücret günlük 333 TL 60 kuruş olarak açıklandı. Karar 1 Ocak 2023’ten itibaren geçerli olacak.

İşveren kesimi de asgari ücretin sekiz bin 500 TL olarak belirlenmesine destek vermek için işçi başına 100 TL olan desteğin artırılmasını talep etmişti. İşveren kesiminin talebi doğrultusunda işçi başına işverene verilen destek ise 100 TL’den 250 TL’ye çıkarıldı ve bu karar da Resmi Gazete’de yayımlandı.

Asgari ücretin açıklandığı toplantıya Türk-İş katılmadı

Asgari ücretin belirlenmesinde göz önüne alınan gerekçeler ise Resmi Gazete’de şöyle yer aldı:

Asgari ücret, bilindigi gibi ödenmesi zorunlu olan en az ücrettir. Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. Asgari ücretin belirlenmesi sırasında, Komisyonumuz, bu çerçevede bir karar alınması için çalışmış, işçilerin geçim şartları ve 2023 yılı enflasyon hedefi gibi faktörleri değerlendirmiştir.

İşte bu çerçevede hareket eden Komisyonumuz; işçinin günlük asgari ücretini; 1/1/2023 -31/12/2023 tarihleri arasında (333,60) üç yüz otuz üç lira altmış kuruş olarak belirlemiştir.

Asgari Ücret Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi kapsamında, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nca tespit edilen asgari ücretin 1/1/2023 tarihinde yürürlüğe gireceği öngörülmüştür.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.