Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı 7. Yargı Paketi’ne göre valilikler, “yurtdışına çıkma yasağı” verilen yabancılarla ilgili yasağın kaldırılmasını talep edebilecek. “Gizli soruşturmacı”nın kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanacak. El konulan maddenin uyuşturucu olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddeler imha edilecek. Savunma sanayinde çalışan mühendislerin başka bir kurumda çalışması zorlaştırılacak.

Adalet Bakanlığı, 7. Yargı Paketi çalışmalarının tamamlandığını açıkladı. Komisyon ve genel kurul aşamalarının ardından yasalaşması beklenen düzenlemelere göre , valilikler “yurt dışına çıkma yasağı” verilen yabancılarla ilgili yasağın kaldırılmasını talep edebilecek. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının hâkim tarafından kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanacak. El konulan maddenin uyuşturucu olduğuna dair kesin rapor alındıktan sonra soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddeler imha edilecek.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın kabine toplantısındaki sunumunun ardından TBMM’ye gönderilmesi beklenen pakette yer alacak düzenlemeler şöyle:
Valiliklere yurtdışına çıkma yasağı verilen yabancılar hakkında yetki
Adli işlemler çerçevesinde “yurt dışına çıkamamak” şeklinde adli kontrol kararı verilen yabancılar hakkında, ilgili valiliğe cumhuriyet başsavcılığı üzerinden bu kararın kaldırılmasını talep etme yetkisi verilecek ve idarenin yurt içinde kalmasını tehlikeli gördüğü yabancıların sınır dışı edilmesini sağlamak için hâkim kararı alabilmesine imkan tanınacak.
Kira uyuşmazlıkları zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak
Konutlarda icra müdürünün verdiği haciz kararı “hâkim onayından geçtikten sonra” yerine getirilebilecek. Ailenin ortak kullanımındaki buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon ve yatak gibi eşyalar haczedilemeyecek. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar (ilamsız icra yoluyla tahliye hariç), ortaklığın giderilmesine ilişkin uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla ilgili uyuşmazlıklar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınacak.
Uyuşturucu maddenin imhası
Bağımlılık yapma özelliği fazla olan sentetik uyuşturucular, uyuşturucu madde olarak kabul edilerek ceza kapsamına alınacak. Uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu için görevlendirilen gizli soruşturmacının hâkim tarafından kamuya açık yerlerde ve işyerlerinde ses veya görüntü kaydı yapabilmesine imkan sağlanacak. Soruşturma aşamasında sulh ceza hakimliğince bu maddenin müsaderesine ve imhasına karar verilmesi zorunlu hale getirilecek. Böylelikle soruşturma veya kovuşturmanın kesinleşmesi beklenmeden uyuşturucu maddeler imha edilebilecek. Tedavi veya denetimli serbestlik tedbirlerine ilişkin uzatma süresi, bir yıldan iki yıla çıkarılacak ve şüphelinin daha uzun süre tedavi veya denetim altında tutulması sağlanacak. Uyuşturucu bağımlıları için tedavi ve rehabilitasyon programlarının uygulanacağı müstakil ceza infaz kurumlarının açılabilmesine veya mevcut ceza infaz kurumlarının bir bölümünün bu amaç için düzenlenmesine imkan tanınacak.
Avukatlık mesleğinin ilk beş yılında baro aidatı alınmaması sağlanarak mesleğe yeni başlayan avukatlar mali olarak desteklenecek.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Savunma sanayi şirketlerinde çalışan mühendislerin, yurtiçinde veya yurtdışında aynı alanda faaliyet gösteren başka kurum veya kuruluşlarda çalışmasını veya işletme açmasını zorlaştıracak tedbirler alınacak.