Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İktidar için ihracat rekoru, gerçekte tarihin en yüksek dış ticaret açığı

Ticaret Bakanlığı, Aralık 2022 dış ticaret verilerini açıkladı. 2022 yılında dış ticaret açığı 110 milyar dolarla önceki yıla göre yüzde 138,4 arttı. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı programla açıklanan veriler hakkında konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, cumhuriyetin yüzüncü yılına, her alanda rekorlar kırarak girdiklerini söyledi. Bakan Muş, ihracattaki artışa dikkat çekti ancak tarihinin en yüksek seviyesine ulaşan dış ticaret açığına dikkat çekmedi. 20 yıllık AKP iktidarında verilen açık, cumhuriyetin ilk 79 yılında verilen açığın beş katına çıktı. 

Ticaret Bakanlığı’nın bugün açıkladığı verilere göre 2022 yılında ihracat, önceki yıla göre yüzde 12,9 artarak 254,2 milyar dolara, ithalat ise yüzde 34,3 artışla 364,4 milyar dolara ulaştı. Aralık ayında ihracat 22,9 milyar dolar, ithalat 33,3 milyar dolar olurken, aylık dış ticaret açığı yüzde 52 artışla 10,4 milyar dolara çıktı. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ihracat rakamlarındaki büyümeye dikkat çekerek, “Hedefimiz, Türkiye’nin dünyanın en çok ihracat yapan ilk 10 ülkesindeki yerini almasını sağlamaktır” derken, cumhuriyet tarihinin en yüksek dış ticaret açığı verildi.

Erdoğan: “Artık kimseye özenmeden politikalarını uygulayabilen bir Türkiye var” 

Hayata geçirdikleri demokrasi ve kalkınma atılımlarıyla hem geçmişin eksiklerini telafi ettiklerini hem de geleceğin altyapısını kurduklarını söyleyen Erdoğan, “Rabbime binlerce kez hamdolsun ki artık sahip olduğu stratejik önemin ve imkanların farkında bir Türkiye var. Artık siyasi ve ekonomik özgürlüğü yüksek bir Türkiye var. Artık ufkunu bölgesinin ötesinde küresel düzeye taşımış bir Türkiye var. Artık kimseye özenmeden, kimseye tabi olmadan her alanda kendi özgür politikalarını geliştirebilen, uygulayabilen, sonuç alabilen bir Türkiye var” diye konuştu.

İktidarın, ekonomi yönetiminin Aralık 2021’de açıkladığı “Yeni Ekonomik Model”deki iddiası, faizin düşmesiyle kurun yükseleceği, ihracatın artacağı, dış ticaret fazlası ve yerli üretimin artmasıyla cari fazla verileceği ve böylece enflasyonun düşeceği yönündeydi. Ancak bir yılı aşkın sürede enflasyon katlanırken, cari açık ve dış ticaret açığı büyümeye devam etti. İktidar “ihracat rekoru” açıklamaları yaparken, esas rekor dış ticaret açığında kırıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.