Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır’da 54 yıl sonra ilk kez bir köye Zazaca ismi geri verildi

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine bağlı Geçit Köyü’ne, belediye meclisinin kararı ile 54 yıl önce değiştirilen Zazaca ismi geri verildi. Bir çiçekten adını alan “Xoya” ismi, Türkçe alfabede “X” olmadığı gerekçesiyle “Hoya” olarak kabul edildi. Köy muhtarı Cuma Toğrul, bölgede ilk kez bir köyün Zazaca isminin geri verildiğini söyledi.

Diyarbakır’ın Çüngüş ilçesine 6 kilometre uzaklıkta bulunan, iklimi nedeniyle “Diyarbakır’ın küçük Antalya’sı” olarak adlandırılan Geçit Köyü’ne 54 yıl önce değiştirilen ismi geri verildi. Xoya Köyü’nün (şu anda mahalle) adı 1968 yılında İçişleri Bakanlığı tarafından “Geçit” olarak değiştirilmişti. Son yıllarda bazı köy ve yerleşim yerlerine eski adlarının verilmesi üzerine köy sakinleri de girişimlerde bulundu. 130 haneli köyde yaşayanların ve muhtarının başvurusunu değişlendiren Çüngüş Belediye Meclisi, 6 Aralık’ta köye eski adının verilmesine karar verdi.

“Xoya” Köyü, Hoya oldu

Köyün Zazaca “Xoya” olan adı, Türkçe alfabede “X” harfinin yer almamasını nedeniyle “Hoya” olarak değiştirildi. Çüngüş Belediye Meclisi, kararı onaması için Diyarbakır Valiliği’ne gönderdi. Valilik de kararı onayarak köye Zazaca adını geri verdi.

Muhtar Toğrul: “İlk kez bir köyün Zazaca ismi geri verildi”

Muhtar Cuma Toğrul, köyün 1968 yılında değeştirilen adını geri almanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek şöyle konuştu:

“Mahalle sakinleri isim değişikliği için imza topladı. Belediye meclisi talebi değerlendirip kabul etti. Biz isminin ‘Xoya’ olmasını istedik ancak, onlar ‘X’ harfinin alfabede olmaması nedeniyle ‘Hoya’ olarak kabul ettiler. Bildiğim kadarıyla daha önce bölgede birçok eski isim (Kürtçe) geri verilmişti. İlk kez bir köyün Zazaca ismi geri verilmiş oldu.”

12 bin köyün adı değiştirildi

İçişleri Bakanlığı 1968 yılında aldığı karar ile köylerin isimlerini değiştirmişti. Bakanlık “Köylerimiz” adlı kitabın önsözünde değişikliği, “Yabancı kökten geldiği anlaşılan ve iltibasa yol açtığı tespit olunan, yaklaşık olarak, 12 bin köy adı Bakanlığımız İller İdaresi Genel Müdürlüğünde çalışan ‘Yabancı Adları Değiştirme Komisyonu’ tarafından incelenerek Türkçe adlarla değiştirilmiş ve kullanma alanına konmuştur” diyerek açıklamıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.