Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınlayan Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), iki müsabakada da önemli hakem hatası tespit edildiğini açıkladı. Merkez Hakem Kurulu (MHK) tarafından yapılan açıklamada ise Sivasspor-Galatasaray maçının VAR hakemi Özgüç Türkalp’e bundan böyle görev verilmeyeceği belirtildi.
TFF, VAR kayıtlarını açıkladı
Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Gaziantep FK-Beşiktaş ve Sivasspor-Galatasaray maçlarının VAR kayıtlarını yayınladı. VAR konuşmaları ilk kez yayınlanırken maçlarda hakemlerin “önemli hakem hataları” yaptıklarının tespit edildiği belirtildi. TFF’nin açıklaması şöyle:
“Son dönemde meydana gelen hakem hatalarıyla ilgili olarak, Türkiye Futbol Federasyonu, ilgili kurulları ile gerekli incelemeleri yapmıştır. Bu kapsamda Gaziantep FK A.Ş.- Beşiktaş A.Ş. ve Demir Grup Sivasspor – Galatasaray A.Ş. maçlarının VAR kayıtları incelenmiştir ve bahsi geçen maçlarda hakemlerin ‘önemli hakem hatası‘ yaptıkları tespit edilmiştir.
Şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda oluşan spekülasyonları da ortadan kaldırmak amacıyla Türkiye Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu’nun kararıyla; söz konusu maçlardaki tartışılan pozisyonlara ait VAR kayıtlarının yayınlanmasına karar verilmiştir.
Göreve geldiğimiz ilk gün sözünü verdiğimiz şeffaflık ilkemiz gereği kamuoyunda en küçük soru işareti bırakmadan çalışmalarımızı sürdürürken, hakemlik müessesesinin de zarar görmemesi için maksimum hassasiyeti göstereceğimiz konusunda kamuoyunu temin ederiz. Bazı hakemler tarafından yapılan hataların tüm futbol camiasına mal edilmesine de izin verilmeyecektir. Bu iki maç ile ilgili hatalı bulunan hakemler hakkında Merkez Hakem Kurulu gerekli yaptırımları uygulayacaktır.”
İşte VAR kayıtları:
TFF’nin yayınladığı VAR kayıtlarına göre, Nelsson pozisyondaki ikinci adam olarak kabul edildiği için Sivasspor’un golü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi.
VAR: “Sivaslı futbolcu topa dokunmuyor ama Nelsson’a müdahalesi var.”
Maçın orta hakemi Erkan Özdamar: “Evet, Robin Yalçın değil mi, çok net. Nelsson’a temas ediyor. Ofsayt mı peki bu oyuncu?”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
VAR: “Nelsson ikinci oyuncu. Evet, ofsayt var.”
Beşiktaş’ın Gaziantep FK ile oynadığı maçta N’Koudou ile Kitsiou arasında yaşanan pozisyon incelenirken kayda alınan VAR konuşmaları ise şöyle:
VAR: “Sahada inceleme öneriyorum. Kafa vurduğunu görüyorum.”
Maçın orta hakemi Atilla Karaoğlan: “Şiddet var mı?”
VAR: “Var, kafayla vuruyor. Bariz burnuna vurduğunu görüyorum.”
Maçın orta hakemi Atilla Karaoğlan: “Burnuna dokunuyor ya. Şiddet yok.”
Maçın orta hakemi Atilla Karaoğlan: “Abi abartıyor ya. Ben sarıda kalacağım.”
MHK’den tarihi yaptırımlar
Merkez Hakem Kurulu (MHK), Sivasspor-Galatasaray ve Gaziantep FK-Beşiktaş maçlarının VAR hakemleri için kararını açıkladı.
MHK, Sivasspor-Galatasaray maçının VAR hakemi Özgüç Türkalp’e bundan sonra görev verilmeyeceğini duyurdu. Gaziantep FK-Beşiktaş karşılaşmasının hakemi Atilla Karaoğlan ile Sivasspor-Galatasaray maçını yöneten Erkan Özdamar’a ise uzun süre görev verilmeyeceğini belirtti.
MHK’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Gaziantep Futbol Kulübü A.Ş. – Beşiktaş A.Ş., Demir Grup Sivasspor – Galatasaray A.Ş. maçlarının hakemleri ve Demir Grup Sivasspor – Galatasaray A.Ş. maçının VAR hakemi ile ilgili olarak Merkez Hakem Kurulu gerekli incelemelerini gerçekleştirmiştir.
Demir Grup Sivasspor – Galatasaray A.Ş. maçında ofsayt gerekçesiyle golün iptal edildiği, bu kararın hatalı bir karar olduğu, ayrıca Gaziantep FK A.Ş. – Beşiktaş A.Ş. maçının hakeminin, VAR hakeminin izleme önerisine rağmen ihlali yapan oyuncuyu ihraç etmeyerek “önemli hakem hatası” yaptıkları tespit edilmiştir.
Demir Grup Sivasspor – Galatasaray A.Ş. maçının VAR hakemine bundan sonra görev verilmeyeceğini, söz konusu iki maçın hakemlerine ise uzun süre görev verilmeyeceğini kamuoyunun bilgilerine saygılarımızla sunarız.”
Yazan: Kubilayhan Kavrazlı
Editör: Doğa Üründül