Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Tümör koklayan bıçak”: iKnife, rahim kanserini saniyeler içerisinde tespit edebiliyor

Kadınlarda en sık görülen dördüncü kanser türü olan rahim kanserinin erken teşhisinde önemli bir gelişme yaşandı. Araştırmacılar, “tümör koklayan” adını verdikleri iKnife isimli cerrahi bıçağın rahim kanserini saniyeler içinde tespit edebileceğini ortaya koydu.

Imperial College London’daki uzmanlar, Cancers dergisinde yayımlanan makalelerinde şu ifadelere yer verdi: “iKnife, endometriyum kanserini yüzde 89’luk bir tanısal doğrulukla saniyeler içinde güvenilir bir şekilde teşhis etti ve kadınlar için histopatolojik bir tanı beklerken mevcut gecikmeleri en aza indirdi. Bu çalışmada sunulan bulgular, yeni teşhis yollarının önünü açabilir.”

iKnife isimli cihaz, meme ve beyin kanserlerinin tedavisi için zaten kullanılıyor. Fakat uzmanlar bu cihazın endometrial (erken evrede teşhis edilebilen) kanserin varlığını da doğru bir şekilde tespit edebildiğini keşfetti.

Araştırmacılar, iKnife’ın etkinliğinin rahim kanseri şüphesi bulunan 150 kadından alınan biyopsi doku örnekleri kullanılarak kanıtlandığını ve sonuçların mevcut tanı yöntemleriyle karşılaştırıldığını söyledi.

Nasıl kullanılıyor?

iKnife, rahimden çıkarıldıktan sonra biyopsi dokusu buharlaştığında yayılan dumanı analiz ediyor, daha sonra da kanserli ve sağlıklı dokuyu ayırt etmek için elektrik akımlarını kullanıyor.

Uzmanlar ve rahim kanseri belirtileri gösteren kişiler, iKnife ile rahim kanserinin tanısında bir çığır açılacağını düşünüyor. Araştırmayı yürüten Prof. Sadaf Ghaem-Maghami, hastalara saniyeler içerisine tanı konulmasının ardından tedaviye daha erken başlanabileceğini söyledi.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.