Sean Penn, Morgan Freeman, Ben Stiller ve Francis Fukuyama: Rusya’nın yaptırımları altında yaşayanlar ne hissediyor?

Hardvardlı bir astrofizikçi, Silikon Vadisi’ndeki milyarderler, Hollywood aktörleri, avukatlar ve hâkimler… Bu bin 271 kişinin Amerikalı olmasının yanı sıra ortak bir özellikleri daha var: Rusya’nın yaptırımları altında yaşamak. 

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde 319 günü geride bıraktık. Savaşın başladığı günden itibaren Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Batılı ülkeler, Rusya’daki birçok kişi ve kuruluşa yaptırım uyguluyor. Fakat Rusya da bu yaptırımlara karşılık veriyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın “Durdurma Listesi” olarak adlandırdığı bu yaptırım listesinde bin 271 Amerikan vatandaşı bulunuyor. 

Kendilerini Rus yaptırımları altında bulan Amerikalılar arasında savaşta Ukrayna’ya verdikleri destek nedeniyle Moskova’nın dikkatini çeken Ben Stiller, Sean Penn ve Morgan Freeman gibi ünlü oyuncular var. 

Öte yandan listede ABD Başkanı Joe Biden ve Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de yer alıyor. 

Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nde çalışan Benjamin Schmitt de listede. Schmitt, “Bildiğim kadarıyla Kremlin tarafından onaylanan tek astrofizikçi benim” diyor.

“Durdurma Listesi”ndeki bazı isimler ise hayatta değil. Örneğin eski ABD senatörleri Harry M. Reid ve John McCain’in de isimleri listede var fakat Reid 2021’de, McCain ise 2018’de yaşamını yitirdi.

Yaptırım ve ihracat kontrolleri üzerine çalışan Cooley isimli firmanın avukatı Annie Froehlich de listede. Yaptırım listesinde kendisinin Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin eski bir çalışanı olduğu belirtiliyor. Fakat öyle değil. 

Diğer yandan ABD’nin yaptırım uyguladığı isimlerin ABD’deki varlıkları donduruluyor ama Rusya’da böyle bir uygulama yok. Froehlich de buna atıfta bulunarak, “Diplomatik bir etki yaratmaktansa bana geniş bir ağ oluşturmaya çalışıyorlar gibi geldi” diyor. 

Listedeki pek çok kişi de yaptırımların etkisiyle alay ediyor.

Bir diğer isim ise siyasetbilimci Francis Fukuyama. Fukuyama, “Yaptırım listesinde olmak benim için bir onur, beni bu yüzden olumsuz etkilemeyecek” diyor. ABD Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Büyükelçisi Michael Carpenter ve eski Vaşington Belediye Konseyi Üyesi Mary M. Cheh de listeye dahil edilmekten ötürü onur duyuyor.

Stanford Üniversitesi’nden siyasetbilimci Kathryn Stoner, bir Rusya uzmanı ve 2009’a kadar Rusya’yı kapsamlı şekilde araştırdı. Stoner, “Listedeki birçok kişi gibi yaptırım altında olmak benim için büyük sürpriz oldu. Çocuklarımdan biri şaka yollu bana ‘Fark edilmek her zaman güzeldir’ dedi” diye konuşuyor.

Stoner, Rusya’nın aldığı bu yaptırım kararının Rusya üzerine araştırmalarını etkilemeyeceğini söylüyor:

“Rusya beni büyüleyen ve profesyonel hayatımın merkezinde yer alan bir ülke. Bu durum, Rusya hakkında istediğimi yazmamı ya da söylememi engelleyemez.”

Şaşıranlar ve onur duyanların yanı sıra bir de neden listeye dahil edildiklerini anlamayanlar var. Onlardan biri de avukat Leon Spies. Spies, Mayıs 2022’de listeye dahil edildiğini öğrendi fakat nedenini bir türlü anlayamıyor: 

“Mantıklı gelen bir neden yok. Çocukken, nükleer silahlar bir kâbusken, komünizm karşıtıydım ama sadece ben değil birçok insan öyleydi.”

Listede, New Yorker’dan Susan Glasser, The Post’tan David Ignatius ve BellingCat’ten Aric Toler’ın da aralarında bulunduğu bazı gazeteciler de yer alıyor.

Kaynak: Washington Post

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.