İngiltere, çevre kirliliğini azaltmak amacıyla tek kullanımlık çatal, bıçak ve tabakların yasaklandığını açıkladı. Rakamlar, ülkede yaklaşık 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4,25 milyar çatal-bıçak kullanıldığını gösteriyor. Bu sayıların yalnızca yüzde 10’u geri dönüşüme giriyor.
Paket gıda servisinde kullanılan çatal, bıçak, tabak ve içecek konteynırları okyanusların kirliliğinin de en büyük sebebi. Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı’nın (DEFRA) Kasım 2021’den Şubat 2022’ye kadar yaptığı çalışmanın bulguları da hükümetin bu kararında etkili oldu.
Çalışmanın bulgularında şu tespitler yer aldı:
“Bir plastik çatalın doğada çözülmesi 200 yıl alıyor. Bu bir katı atık toplama alanında ya da okyanusta geçen iki asır eder.“
“Bu konuyu ileriye taşıyacak adımlar atmak konusunda kararlıyız. Geçmiş yıllarda da büyük adımlar atmıştık fakat yapmamız gereken daha çok şey olduğunu biliyoruz ve toplumun çağrılarına kulak veriyoruz.”
“Bu yeni yasak sayesinde çevreyi milyarlarca parça plastik atıktan kurtaracağız ve gelecek nesiller için doğayı korumak adına önemli bir adım atacağız.”
Tek kullanımlık çatal bıçakları yasaklayan kanun, 14 Ocak Cumartesi günü yürürlüğe girecek.
Benzer yasaklar İskoçya ve Galler’de de zaten uygulanıyordu. İngiltere ise 2020 yılında, tek kullanımlık plastik pipetleri, karıştırıcıları ve kulak pamuklarını yasaklamıştı. Kimileri ise yasağın kapsamının yeterince açık olmadığını düşünüyor. The Daily Mail’ın haberine göre restoranlarda plastik tabak, kâse ve tepsi kullanılması yasaklansa da bu malzemelerin süpermarketlerde satılmasının önünde bir engel yok.
Kaynak: Guardian
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.