Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, İstanbul’da Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) sağlanacak kredi desteklerinin tutarlarını açıkladı. Nebati, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin yasalaşmasının ardından emekli olacakların kıdem tazminatları için işverene 25 milyar TL kredi desteği sağlayacaklarını söyledi.
Enflasyonun düşüş eğilimine girdiğini söyleyen Nebati, “2022 yılında enflasyonun olumsuz etkilerinden vatandaşımızı korumak için 278,7 milyar TL vergi gelirinden vazgeçtik” dedi. Nebati’nin açıklamalarına göre, 14 farklı paketten oluşan, 200 milyar TL’lik Hazine destekli kefalet karşılığı, 250 milyar TL’lik kredi paketi olacak.
Nebati, destek paketlerinde ödemesiz dönem imkanının yanı sıra, kefalet oranını asgari yüzde 70 olarak uygulayacaklarını söyledi. Bakan Nebati’nin açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
Kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği bulunan firmalara destek
“Tüm bankaların içsel derecelendirme sistemlerini dikkate alan standart bir derecelendirme sistematiği oluşturduk. Firmaları, finansal sağlamlıklarına, geçmiş borç ödeme davranışlarına ve teminat ihtiyaçlarına göre beş grup halinde sınıflandırıyoruz. Önümüzdeki dönemde sistem kapsamında kullandırmak istediğimiz kefaletleri, kredibilitesi olan ancak teminat yetersizliği bulunan üçüncü grup ağırlıklı olmak üzere, ikinci ve dördüncü gruba kullandırmayı planlıyoruz. Kredibilitesi çok yüksek olan, teminat sorunu yaşamayan birinci grup firmalar ile kredibilitesi çok düşük olan beşinci gruba ise kesinlikle kullandırım yapmıyoruz.”
Kredilerin amaç dışı kullanımına engel
“Kullandırılan kredilere ilişkin tüm harcamaların, Finansal Kurumlar Birliği Merkezi Fatura Kayıt Sistemi ve Katılım Bankaları Birliği Katılım Bankaları Fatura Kayıt Sistemi ile entegre edilmesi sayesinde ödemelerin doğrudan satıcılara yapılmasını sağlayacağız. Bu sistem sayesinde kredilerin amaç dışı kullanımı önemli düzeyde engellenecek ve aynı faturanın birden fazla krediye konu edilmesinin önüne geçilecek.”
Kara liste uygulaması
“Sunduğumuz kredi ve kefalet imkanının amaç dışı kullanılması başta olmak üzere sahte fatura ile belgelendirme, gerçeğe aykırı beyan, kredi ile döviz alınması ve bu kredi ile aynı bankadaki geçmiş kredi borçlarının kapatılması durumları için kara liste uygulamasını hayata geçirdik. Bu durumları tespit ettiğimiz firmaların Hazine Destekli Kefalet Sisteminden artık yararlanması söz konusu olmayacaktır.”
14 kredi paketinin detayları:
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
– İşletme Giderleri Destek Paketi ile işletmelerin maaş, kira ödemeleri ile tüm sabit giderlerine yönelik 35 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Döviz Kazandırıcı Faaliyetleri Destek Paketi ile ihracatçı firma sayısını ve ihracat hacmini artırmak amacıyla 35 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Yatırım – Proje Finansmanı Destek Paketi ile, özellikle Yatırım Teşvik Belgesi alan firmalara daha yüksek tutarlarda kredi imkanı sağlanarak, sürdürülebilir üretimi artırma hedefiyle 20 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Sanayii Destek Paketi ile imalat sanayii sektöründe yer alan yatırımlara 15 milyar TL’lik kefalet limiti.
– EYT Destek Paketi ile işverenlerin kıdem tazminatı yükünü hafifletmek için 25 milyar TL’lik kredi kefalet limiti.
– Bölgesel Odaklı KOBİ Destek Paketi ile işletmelerin yatırım, istihdam ve ihracat odaklı projelerine destek verilerek bulundukları bölgenin ekonomik kalkınmasına katkı sağlamaları amacıyla 10 milyar TL’lik kefalet limiti.
– 4 milyar TL kefalet limitini haiz Girişimci Destek Paketi ile genç ve tekno girişimcilerimizin finansmana erişimlerinin kolaylaştırılması amacıyla 4 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Kadın Girişimci Destek Paketi ile yeni bir işyeri açmak isteyen ya da bir iş fikrine dayalı olarak faaliyet gösteren gerçek kişi/tüzel kişi işletme sahibi kadın girişimciler ve kadın kooperatiflerini desteklemek için 4 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Yeşil Dönüşüm ve Enerji Verimliliği Destek Paketi ile iklim değişikliğinin yol açacağı sorunlara karşı yeşil dönüşümü amaçlayan projeler için KOBİ ölçekli firmalara 7 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Teknoloji Destek Paketi ile teknoloji alanında yazılım, block zinciri, yapay zeka, akıllı şehir, giyilebilir teknolojiler, felaket kurtarma merkezleri ve bulut bilişim hizmetleri gibi belirli alanlarla sınırlı olmak üzere teknoloji firmalarını desteklemek için 4 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Dijital Dönüşüm Destek Paketi ile KOBİ’lerin dijital dönüşüm süreçlerini tamamlaması için, internet altyapısı kurulumu ve kiralanması, donanım ve yazılım alımı/kiralanmasına ilişkin giderler, donanım desteği ve yazılım lisans giderlerine ilişkin harcamaları destekleyerek üzere 1 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Eğitim Destek Paketi ile personel giderlerini ödemekte güçlük çeken özel okullara 10 milyar TL’lik kefalet limiti.
– Yeni Evim Programı İnşaat Destek Paketi ile orta gelir grubuna hitap eden konut arzının artırılabilmesi için konut üreticilerine 20 milyar TL’lik kefalet limiti. Bu pakete ilişkin kredi desteğinden yararlanacak olanların, projelerini “Yeni Evim Programı” kapsamında yapmayı taahhüt etmesi ve bankayla projenin tamamlanmasına yönelik Garantörlük Sözleşmesi imzalamaları koşulu bulunuyor.
– Konut İnşaatı Destek Paketi ile inşaat sektöründe arz/talep uyumsuzluğunu ortadan kaldırılması amacıyla tamamlanmamış projesi olan küçük ve orta ölçekli inşaat firmalarına 10 milyar TL’lik kefalet limiti.