Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 1959 yılından bu yana fotomuhabiri olarak görev yapan deneyimli gazeteci Mustafa İstemi’ye 2022 Yılı Meslek Onur Ödülü’nü takdim etti.
Gazeteciler Cemiyeti’nin bu yıl dördüncüsünü verdiği “Gazeteciler Cemiyeti Meslek Onur Ödülü”ne, jüri tarafından yapılan değerlendirme sonucu, duayen fotomuhabiri Mustafa İstemi oybirliğiyle layık görüldü. İstemi’ye ödülü, Ankara’daki Cemiyet lokalinde dün (10 Ocak) düzenlenen resepsiyonda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin tarafından takdim edildi. İstemi, ödülünü havaya kaldırıp öperek, “hep yapmak istediği pozunu” verdi.
Ödülü almasının ardından, “Hiç alışık değilim” diyen İstemi, farklı ajans ve gazetelerde çalıştığını vurgulayarak, “Neden, diye sorabilirsiniz. Her geçtiğim yerde yeniden doğdum. Yeniden bir hız kazandım, işe yeni bir hevesle sarıldım. Teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Cemiyet Başkanı Nazmi Bilgin de Mustafa İstemi’nin 60 yılı aşan bir meslek geçmişi olduğunu, ödülün yedi aday arasından İstemi’ye verilmesi kararının oybirliğiyle alındığını belirtti. Bilgin, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ne ilişkin de şunları söyledi:
“Zaman zaman beni arayan ve bayramın kutlu olsun diyenler oldu. Ama ben şimdi size şöyle ifade etmek istiyorum. Doğruları savunan, yanlışlar karşısında eğilmeyen gazetecilerin basın bayramı kutlu olsun. Patronun veya herhangi bir siyasi düşüncenin değil, yalnızca mesleğin emrine giren, gölgesini süpüren gazetecilerin bayramı kutlu olsun. Kapıdan girdiğinizde gördüğünüz gibi bizim duvarımızda da yazıyor. Atatürk’ün çok güzel bir sözü var, diyor ki; ‘Türkiye basını milletin gerçek ses ve iradesinin doğduğu yer olan cumhuriyetin etrafında çelikten bir kale oluşturacaktır.’ Cumhuriyetin etrafında kale oluşturmaya çalışan tüm gazetecilerin basın bayramı kutlu olsun.”
Bu yıl dördüncüsü verilen ödüle, geçen yıllarda Altan Öymen, Bekir Coşkun ve Hıfzı Topuz layık görülmüştü.
Mustafa İstemi kimdir?
1943 yılında İstanbul’da doğdu. 1959’da İstanbul’da Vatan gazetesinde mesleğe başladı. İki yıl sonra Cumhuriyet gazetesinde ilk kez profesyonel olarak kadroya girdi. Türk Haberler Ajansı, ANKA Haber Ajansı, Hürriyet, Günaydın, Güneş ve Sabah gazetelerinde çalıştı. İlk kez 1979’da adım attığı Milliyet gazetesine 1994 yılında son kez dönen İstemi, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne akredite ilk fotomuhabiri oldu. Sadece üç yıl uzak kaldığı meslek hayatı boyunca binlerce siyasetçiyi, yüzlerce hükümet üyesini, başbakanları ve cumhurbaşkanlarını fotoğrafladı. Basın tarihinin canlı şahidi olarak Burhan Felek, Cemil Sait, Yaşar Kemal, Fikret Otyam, Nezih Demirkent, Müşerref Hekimoğlu, Abdi İpekçi ve Mustafa Ekmekçi’nin de aralarında olduğu pek çok değerli gazeteciyle birlikte çalıştı. Askeri darbeleri, seçimleri, kurulan dağılan hükümetleri, Meclis kavgalarını, Ankara siyaset gündemini yarım asrı aşkın süre okurlarına fotoğraflarıyla duyurdu, duyuruyor. Parlamento Muhabirleri Derneği Onur Kurulu üyesi olan İstemi, halen Milliyet gazetesi parlamento fotomuhabiri olarak görev yapıyor.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.