Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Erdoğan’ın mitingine çağırmıştı | Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Küçükali’nin sosyal medyaya düşen ses kaydı nedeniyle 17 ilçe milli eğitim müdürünün istifa dilekçesi verdiği ortaya çıktı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 23 Ekim 2022’deki Diyarbakır mitingi öncesi ilçe milli eğitim müdürleri ile toplantı yapan ve geniş katılım sağlanmasını isteyen Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali’nin ses kaydı sosyal medyaya düşmüştü. Yaşananlar üzerine 17 ilçe milli eğitim müdürünün istifa dilekçesi yazdığı ortaya çıktı.

Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali

İl Milli Eğitim Müdürü Küçükali’nin ses kaydı sosyal medyaya düştü

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın 23 Ekim 2022’deki Diyarbakır ziyareti öncesi, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, ilçe milli eğitim müdürleriyle bir toplantı yaparak mitinge katılım sağlamasını istemişti. Sosyal medyaya düşen ses kaydına göre Küçükali’nin ilçe milli eğitim müdürlerine şöyle seslenmişti: “Okul müdürleriyle toplantı yapılabilir. Bir de işi sıkı tutmamız gerekiyor. Onlar tembihlenebilir. Onlar ertesi gün öğretmenleri ile bir araya gelebilir. Ama geçen hafta planlama yaptık bu hafta onu uyguluyoruz, yeterli değil arkadaşlar. Bu hafta toplantılarınızı tekrar yapın lütfen. Elbirliği ile amaçladığımız, hedeflediğimiz kalabalığı oraya toplayacağız. Emin olun ki Türkiye’nin en önemli mitingi bu olacak. Bir meşale yanacak burada, arzu edilen kalabalık toplanırsa.”

17 ilçe müdürünün istifa dilekçesi yazdığı üç ay sonra ortaya çıktı

Meclis gündemine taşınan olayın ardından Küçükali’nin yeniden ilçe milli eğitim müdürleri ile yeniden bir araya geldiği ve “Bu ses kaydını biri kaydetti. Hoş bir şey değil. Birbirimize güvenmesek nasıl iş yapacağız. Bu sorunu içimizde halletmemiz lazım” diyerek toplantıdan ayrıldığı öğrenildi. Bunun üzerine iki ilçe milli eğitim müdürünün, “Müdür bey bize ağır ithamlarda bulundu. Biz de istifa dilekçelerimizi verelim” diyerek 17 ilçe müdüründen istifa dilekçesi yazmalarını istedikleri ve herkesin istifalarını yazıp teslim ettiği ortaya çıktı.

Yaşananların ardından Kayapınar ve Bismil ilçe milli eğitim müdürleri görevlerinden alındı.

Eğitim Bir Sen Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Tekdemir usulsüzleri sekiz maddede açıkladı

“Diyarbakır’da kangrene dönen hukuksuzluk, usulsüzlük ve keyfiliklere ‘dur’ demenin vakti” diyerek Twitter hesabından açıklama yapan Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim Bir Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Ramazan Tekdemir, iddialarını sekiz maddede şöyle özetledi:

1- İl Milli Eğitim Müdürü, hangi gerekçelerle 17 ilçe müdüründen istifa dilekçesi aldı? Bu dayatma altında çalışan ilçe müdürleri ilimizin eğitimine nasıl katkı sağlayacak?

2- İl Milli Eğitim Müdürü, görev ve yetki sınırlarını aşıp, gayri hukuki bir biçimde ilçe milli eğitim şube müdürünün odasını çilingirle açtırarak evraklara el koyma gayret ve niyetini hangi teamülden almaktadır?

3-Kayapınar Mevlana Ortaokulu Müdürü R.A., WhatsApp grubunda kaynak kitap tavsiyesinde bulundu diye İl Milli Eğitim Müdürü tarafından açığa alındı. Akabinde görev yeri değiştirilerek cezalandırıldı.

4-İl Milli Eğitim Müdürü tarafından oluşturulan komisyon aracılığı ile ilçe milli eğitim müdürlüklerine gönderilen yazıda kaynak/yayınevi adı verilerek açık yönlendirme yapılmıştır. Kaynak kitap gerekçesi ile idarecileri görevden alan İl Milli Eğitim Müdürünü kim görevden alacak?

5-Yargı kararları ile göreve başlayan il ve ilçe yöneticilerine oda ve görev vermeyerek mobbing uygulayan İl Milli Eğitim Müdürü, görüştüğü kişilere baskı uygulamakta, alt görev dayatmasında bulunmaktadır.

6- Baskı ve dayatmalara boyun eğmeyen kişileri yargı kararına rağmen göreve başlatmamakta veya dengi olmayan görevlere sürmektedir..

7- İl Milli Eğitim Müdürü tarafından İlimizde okul öncesi öğrenciler için oluşturulan konteynır sınıfların ihalesini alan kişiler lehine eksik yapılan işlerin kabulü için imza yetkisi olanlara baskı yapıldığı iddiası izaha muhtaçtır.

8- Temel Eğitim’de 10 bin okul projesi için gelen ödeneklerin proje kapsamında olmayan okullara aktarılması hangi mevzuat kapsamında gerçekleşmiştir?

İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri Medyascope’a konuştu

Medyascope‘a konuşan Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, ses kaydının ardından yeniden ilçe milli eğitim müdüleriyle toplantı yapıldığını doğruladı. Ancak yetkiler, ilçe müdürlerinden zorla istifa dilekçesi alınmadığını, kendilerinin istifa dilekçesi verdiğini savundu. Yetkililer, görevden alınan Kayapınar ve Bismil ilçe müdürlerinin ise istifa dilekçesi verdikleri için değil, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından haklarında yürütülen soruşturmalar nedeniyle görevden alındıklarını iddia etti. Bir şube müdürünün kapısının çilingirle açıldığını da doğrulayan yetkililer, muhakkiklerin yürüttüğü soruşturma kapsamında odanın kilitli olması nedeniyle çilingir çağrıldığını söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.