İmamoğlu’nun avukatları HSK’ya başvurdu | CHP’li Günaydın: “Hâkim Hüseyin Zengin hangi gerekçeyle Samsun’a nakledildi?”

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun avukatı Gökhan Günaydın, yargılama devam ederken İmamoğlu davasına bakan hâkim Hüseyin Zengin’in İstanbul’dan Samsun’a atanması ve yerine hâkim Mehdi Komşul’un görevlendirilmesi sürecine ilişkin olarak Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) başvurdu.

CHP Parti Meclisi üyesi de olan avukat Günaydın, İmamoğlu’nun diğer avukatları ile birlikte HSK’ya dilekçe vermelerinin ardından binanın önünde açıklama yaptı. Günaydın, başvuruya ilişkin olarak şunları söyledi: 

“14 Aralık 2022 tarihinde Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılanmakta olan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na iki yıl yedi ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verildi. Ancak bu duruşmalar sırasında hem doğal hâkim ilkesine hem de adil yargılanma ilkesine aykırı iş ve işlemler yapıldı. Beşinci celseden sonra duruşma hâkimi Hüseyin Zengin, daha İstanbul’a yeni gelmişken ve nakil yönetmeliği uyarınca sekiz yıl boyunca İstanbul’da çalışma hakkı varken, Samsun’a tayin edilmiştir. Şimdi Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun kamuoyunun bu konudaki ciddi kaygılarını giderecek açıklama yapması gerekmektedir.”

“Görev süresi dolmamıştı, hakimin de atama talebi yoktu”

Günaydın, HSK’ya, “Hâkim Hüseyin Zengin, duruşmalar sürerken neden, hangi amaçla ve hangi gerekçeyle Samsun’a nakledilmiştir” sorusunu yöneltti. HSK’nın Birinci Dairesi’nin bu konuya bakmakla görevli olduğunu belirten Günaydın, “Ancak Birinci Daire’ye ucu açık bir keyfi takdir yetkisi verilmiş değildir. Hâkim ve savcılara yönelik nakil yönetmeliği bunların koşullarını belirlemiştir. Örneğin resen atanamazlar. Süreleri dolmadan gönderilemezler. Bir atama talebinin olup olmadığına bakılır” diye konuştu. 

İmamoğlu davasına bakan hâkim Hüseyin Zengin’in bir atama talebinin olmadığının bilindiğini vurgulayan Günaydın, şu soruları yöneltti:  

“Başarısızlığı ve görev gereklerine uyumsuzluğu belgelerle tespit edilmiş midir? Bulunduğu yerde kendi kusuru olmaksızın herhangi bir nedenle hâkimliğin gerektirdiği onur ve tarafsızlık içinde görev yapamayacağı veya bulunduğu yerde kalmasının mesleğin nüfuz ve itibarını sarsacağına yönelik bir tespit var mıdır? İşlerin çokluğuna ve çeşidine göre gereken sürat ve başarıyı gösteremediğine yönelik bir soruşturma ya da belgeleme var mıdır? Hakkında bir yer değiştirme cezası var mıdır? Atamaya gerekçe gösterilecek bir mazeret, sağlık durumu, eş durumu, öğrenim durumu var mıdır? Bir doğal afet söz konusu mudur? Veya kadrosunun, mahkemesinin kaldırılması gibi bir durum var mıdır? Hüseyin Zengin duruşmalar sürerken neden, hangi amaçla ve hangi gerekçeyle Samsun’a nakledilmiştir?”

Hâkim, duruşmada cezalandırma çıkarsa ağır ceza hâkimliğine terfi ettirileceğini iddia etti

CHP PM Üyesi avukat Günaydın, Zengin’in Samsun’a tayin edildikten sonra çevresine ve basına verdiği beyanatlarda, kendisine İstanbul’da Anadolu Adliyesi’nde baskı yapıldığını, İmamoğlu’na ceza verilmesi halinde ağır ceza hakimliğine terfi ettirileceği, eğer ceza vermezse tam tersine tayininin çıkarılacağının söylendiğini, bir başsavcının kendisine gelerek karar vermesinde bir sıkıntı doğmayacağını söylediğini hatırlattı.  

Hâkimler ve Savcılar Kurulu Kanunu’na göre, HSK’nın soruşturma ve inceleme açma yetkisinin olduğunu vurgulayan Günaydın, “Biz diyoruz ki bu soruşturma ve incelemeyi açınız. Eğer hâkim Hüseyin Zengin’e baskı yapan başsavcı varsa, eğer İstinaf Mahkemesi ayarlanmışsa, burada baş harfleri verilen kişileri bulunuz ve bunların hakkında bir soruşturma yürütünüz. Soruşturmayı yaparken de Hüseyin Zengin’in ifadesine başvurunuz” diye konuştu. 

“HSK’ya başvuru yaparak HSK’yı görevini yapmaya davet ediyoruz”

Günaydın, HSK’nin kamuoyuna yansıyan bu iddiaları resen araştırma ve soruşturma yükümlülüğü olduğunu ancak bugüne kadar yapmadığına dikkat çekerek, “Biz şimdi HSK’ye İmamoğlu’nun avukatları olarak dilekçe vererek HSK’yi görevini yapmaya davet ediyoruz” dedi.  

Üç kez reddi hâkim talebinde bulunulduğu iddialarının doğru olmadığını belirten Günaydın, konuya şöyle açıklık getirdi: “Hüseyin Zengin hakkında üçüncü duruşmadan sonra Mart 2022’de bir reddi hâkim talebinde bulunulmuştur. Hâkime yönelik bir baskı yapıldığına yönelik iddialar bize geldi. Biz hâkimi de korumak için reddi hâkim talebinde bulunarak bu meselenin değerlendirilmesini istedik. Yine bu kez de Kasım 2022’de reddi hâkim talebinde bulunduk. Her ikisi de adil yargılanma ilkesinin çiğnendiğine yönelik taleplerdi. ‘Hüseyin Zengin’in bugünkü iddiaları varitken reddi hâkim talebinde bulundular, o halde neden konunun incelenmesini istiyorlar’ diye bir söz Adalet Bakanı’ndan gelmemeli. Çünkü biz reddi hâkim talebinde bulunsak bile bu hâkim diyor ki ‘Bana baskı yaptılar.’ Biraz önce söylediğim iddiaları ortaya koyuyor. Ben Adalet Bakanı’na siyasete girmek yerine HSK’nin başkanı olarak bu konularda adil yargılanmayı garanti etmek üzere faaliyette bulunmasını tavsiye ederim.”

İmamoğlu’nun avukatlarının Hâkimler ve Savcılar Kurulu Birinci Daire Başkanlığı’na yaptığı başvuruda, şöyle denildi:

Bilindiği üzere, müvekkilimiz Ekrem İmamoğlu hakkında İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 2021/418 E numarası ile yürütülmekte olan yargılama sürecinde, 01/06/2022 tarihinde görülen 5. celse sonrasında savunma avukatları olarak tevsii tahkikat taleplerimizi yerinde görüp erteleme kararı vererek yeni bir duruşma günü belirleyen mahkeme hakimi Hüseyin Zengin, Samsun’a atanmış ve yerine Mehdi Komşul görevlendirilmiştir.

Atanan yeni hâkim ile sürdürülen ve kanımızca adil yargılama ilkelerinin ihlal edildiği kovuşturma süreci sonunda, 9. celsede verilen kararla müvekkilimize yönelik 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasaklılık cezası verilmiştir.

Sözü edilen atamalar ile doğal hâkim ilkesinin ihlal edildiğine yönelik haklı kaygılar, kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olmuştur.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.