“Turandot” operası Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahnelenecek – Tek gösteri için tüm dekor Külliye’de bulunan konferans salonuna taşındı

Ankara Devlet Opera ve Balesi tarafından sahnelenen “Turandot” operası, 18 Ocak Çarşamba günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sahnelenecek. Külliyede bulunan iki bin kişilik konferans salonunda sergilenecek eser için tüm dekor konferans salonuna taşındı. 

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde sergilenecek eseri AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan da izleyecek. Gösterinin Türkiye’yi ziyaret edecek olan Çin heyeti onuruna düzenlendiği belirtiliyor. 

Dekorlar söküldü ve yeniden kuruldu

Eserin Külliye’de üç gün üst üste sergilenmesi planlandı. Daha sonra 19 ve 20 Ocak’ta yapılması düşünülen programdan vazgeçildi. Eser sadece 18 Ocak Çarşamba gecesi sahnelenecek. Ankara Devlet Opera ve Balesi’ndeki tüm dekor sökülerek Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bulunan iki bin kişilik konferans salonuna taşındı ve orada kuruldu.

Biletli olmayan gösteriye sadece davetiyesi olanlar katılabilecek. Davetiye gönderilecek kişilerin telefon numaraları ve kimlik numaraları güvenlik kontrolü için önceden Cumhurbaşkanlığı’na bildirildi.

Başrolde Murat Karahan

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan’ın baş erkek karakter Calaf’ı canlandırdığı “Turandot” operası, üç perde ve 140 dakika. Calaf’ı Karahan’ın yanı sıra iki sanatçı daha dönüşümlü olarak canlandırıyor. Turandot’u ise dönüşümlü olarak Feryal Türkoğlu, Mehlika Karadeniz Bilgin ve Perihan Nayır Artan seslendiriyor. 

Orkestrayı şef Murat Cem Orhon ve İtalyan Antonio Pirolli yönetirken, eseri Vincenzo Grisostomi Travaglini sahneye koyuyor. Dekor Özgür Usta, Kostüm ise Savaş Camgöz tarafından hazırlandı. Tayfun Bozok, başkemancı olarak sahnede olacak.

Binbir Gece Masalları

Çin hükümdarının kızı Turandot ile evlenecek erkeğin sorulacak üç soruya doğru cevap vermesi, veremeyenin ise kellesinin kesilmesi öyküsüne dayanan oyunun kaynağını Binbir Gece Masalları’ndan aldığı ileri sürülüyor. Turandot, Turan Dokhtar (Turan’ın kızı) anlamına gelen Farsça sözcüğün kısaltılarak kullanılmış hali. Ancak Binbir Gece Masalları’ndaki karakterlerle, Puccini’nin eserindeki karakterler birbirinden farklı.

Turandot, Çin prensesi

İtalyan besteci Giacomo Puccini, üç perdelik “Turandot” operasını Friedrich Schiller’in “Turandot-Çin Prensesi” adlı eserini okuduktan sonra yazmaya karar verdi. “Turandot”u 1922’de yazmaya başlayan Puccini, hastalığının son evresinde ve “adeta ölümle yarışarak” yazdığı eseri bitiremeden 29 Kasım 1924’de öldü. Eser bıraktığı eskizlerden hareketle tamamlandı ancak final üzerinde tartışmalar sürdü.

Çin prensesi Turandot’un kendisiyle evlenecek kişiyi seçmek için sorduğu üç soru ve bilememenin cezasının ölüm olduğu bir öyküyü anlatan eser ilk kez, Puccini’nin ölümünden bir yıl beş ay sonra 25 Nisan 1926’da Milano’daki La Scala’da sahnelendi.

İlk gösteriyi yöneten şef Arturo Toscanini, bestecinin tamamlayamadığı bölüme geldiğinde, Liu Poesia şarkısının ortasında orkestrayı durdurup, değneğini podyuma koyup, “Burada opera bitti, çünkü tam burada maestro öldü” diyerek Puccini’ye saygısını gösterdi. Perde kapanıp, oyun bitirildi. 

Dünyada pek çok opera ve bale ekibi tarafından defalarca sahnelenen “Turandot”, dünyada hâlâ en önemli eserler arasında sayılırken, erkek aryasının başyapıtları arasında gösteriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.