Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ek zam talebiyle üretimi durduracaklardı | Metal işçisine yüzde 34 ara zam yapıldı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) bağlı fabrikalarda çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, bugün ek zam talebiyle bir saat üretimi durduracaktı. Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Özçelik-İş Sendikası genel başkanları, metal işçilerine yüzde 34 ek zam yapıldığını açıkladı. Gelişme, MESS’e üye işyerlerinde çalışan 180 bin işçiyi ilgilendiriyor.

Türk Metal Sendikası, Birleşik Metal-İş Sendikası ve Özçelik-İş Sendikası, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası’na (MESS) üye işyerlerinde çalışan 180 bin işçiyi ilgilendiren ek zammı duyurdu. Metal işçileri sendikaları, toplu iş sözleşmesine (TİS) ek olarak, mevcut ücretlere yüzde 34 zam aldıklarını açıkladı.

Metal sendikaları ile MESS arasında 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 tarihleri arasında geçerli olmak üzere imzalanan TİS hâlâ yürürlükte olmasına rağmen, ekonomik kriz ve yüksek enflasyon nedeniyle kıdem zammına dayalı yeni bir düzenleme yapıldı. Ara zamla reel ücret kayıplarının azaltılması hedeflenirken, 2023-2025 dönemi MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi’nde kayıpların telafi edileceği vurgulandı. 

Ara zam için müzakereler bugün sonuçlandı

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ve Özçelik-İş Sendikası Yunus Değirmenci imzasıyla yapılan açıklamada, bir süredir devam eden müzakerelerin bugün (17 Ocak) sonuçlandığı belirtildi. Asgari ücret artışıyla birlikte ücret dengesinin bozulduğu vurgulanan açıklamada, şu kararların alındığı duyuruldu:

İşçilerin 31 Aralık 2022 günkü saat ücretleri önce 48,04 TL’ye çekilecektir. 

Daha sonra, yürürlükteki toplu iş sözleşmesi gereğince, 2023 yılı Mart ayında verilmesi gereken dördüncü dilim ücret zammı, Mart ayını beklemeden, yukarıda belirtilen düzenlemenin ardından yüzde 15 olarak uygulanacaktır. Ancak Mart ayındaki son altı aylık enflasyon oranının yüzde 15’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacaktır.

Bu düzenlemeden sonra her kıdem yılı için saat ücretlerine, 10,5 TL’yi geçmemek üzere, 70 kuruş eklenecektir.

Böylece anlaşmayla birlikte elde edilen toplam zam oranı yüzde 34 olmuştur.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.