Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından Şenyaşar ailesinden Esved Şenyaşar ve oğlu Adil Şenyaşar’ın hastanede öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti ara kararında dosyanın, işyerinde öldürülen iki kişinin davasıyla birleştirilmesine karar verdi. Bir sonraki duruşma 15 Mart 2023’te yapılacak.
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından hastanede öldürülen Şenyaşar ailesinden iki kişi ile ilgili davanın ilk duruşması, Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti ara kararında, dosyanın işyerinde öldürülen iki kişinin davası ile birleştirilmesine hükmederken, davanın ikinci duruşması için 15 Mart’a gün verdi. Şenyaşar ailesinin avukatı Bülent Duran, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, “Delilleri karattılar, yüzlerce fail vardır. Göstermelik bir yargılama yapıldı. Bu olayı örtbas eden kamu görevlileri yargılanmadığı sürece Emine Şenyaşar’ın adalet arama talebi ve beklentisi yerine gelmeyecektir” dedi.
Avukat Özbingöl: “Adalet mücadelemiz bugün başlıyor ancak sorumlular cezalandırılana kadar devam edecek”
Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Karaca Biçer, Diyarbakır ve bölge baroları ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi izledi. Duruşma öncesi adliye önünde yapılan açıklamada konuşan Şenyaşar ailesi avukatlarından Bülent Duran, dosyaya ilişkin bilgi verdi.
Ailenin avukatlarından Sevda Çelik Özbingöl, “Etkin bir soruşturma yürütülmedi ancak etkin bir kovuşturma yürütülmesi çok önemli. Üç insanın hayatını vahim bir şekilde kaybettiği bu olayda, adaletin yerini bulması kadar önemli bir konu yoktur. Adalet mücadelemiz bugün başlıyor ancak adalet tecelli edene kadar, etkin bir kovuşturma yürütülüp bütün sorumlular cezalandırılana kadar da devam edecek” dedi.
Emine Şenyaşar: “Gerçekleri ortaya çıkarın”
Verdiği adalet arayışı mücadelesi ile sembol bir isim haline gelen Emine Şenyaşar da eşinin ve oğlunun hastanede vahşice öldürüldüğünü belirterek, “Oğlumu katledenler tutuklansın. Niye tutuklanmıyorlar? Hastane kayıtlarını sildiler, hastaneyi boyadılar. Gerçekleri ortaya çıkarın” diye konuştu.
CHP’li Karaca: “Emine Şenyaşar’ın gözyaşları dindiği zamana kadar burada olacağız”
CHP İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca ise dava dosyasının dört yıl boyunca bekletildiğini vurguladı:
“Dosyada apar topar gizlilik kararı verildi. Dört yıl boyunca hiçbir işlem yapılmadan bekletildi, deliller karartılmış. Bu adalet mücadelesinde etkin bir soruşturma ve kovuşturmanın yerine getirilmesi ardından da bu bu katliamın doğrudan ve dolaylı sanıklarının adalet önünde hesap vermesini bekliyoruz, bunu talep ediyoruz. Emine Şenyaşar’ın gözyaşları ‘adalet yerine geldi’ diyerek dindiği zamana kadar burada olacağız.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Yoğun güvenlik önlemi alındı
Celal Yıldız, Mikail Şimşek ve Şenyaşar ailesinin işyerindeki saldırıyla ilgili davadan tutuklu bulunan Enver Yıldız’ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin “birden fazla kez kişi öldürmek”, “birden fazla kez kişi öldürmeye teşebbüs etmek”, “kamu malına zarar vermek”, “suç delillerini gizlemek ve yok etmek”, “kamu kurumunda hırsızlık” ve “işyeri dokunulmazlığının ihlali” suçlarından yargılandığı dava yoğun güvenlik önlemleri altında başladı.
Duruşmaya, vekaleti olan avukatlar, mağdur ve müştekiler ile birinci dereceden yakınları ile milletvekillerinin dışında kimse alınmadı. AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız ise korumalarıyla adliyeye geldi. Duruşma için adliye çevresinde ve içinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
Baroların müdahillik talepleri reddedildi
Şenyaşar ailesinin avukaı Bülent Duran, dosyanın Şenyaşarlar’ın işyerinde uğradıkları saldırıyla ilgili dosyayla birleştirilmesini istedi. Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, olayın Şanlıurfa’da yaşandığını ve baronun doğrudan suçtan zarar gören durumda olduğunu vurgulayark müdahillik talebinde bulundu.Van, Diyarbakır, Siirt, Batman baroları da müdahillik taleplerini mahkeme heyetine iletti. Mahkeme heyeti, Şenyaşar ailesinin müdahillik talebini kabul ederken, baroların suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle müdahillik taleplerinin reddine karar verdi.
Emine Şenyaşar’dan sanıklara: “Benim eşimi ve çocuklarımı kimler öldürdü?”
Dosya kapsamında tutuklu iki sanıktan Mekail Şimşek, tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile savunma yaptı. Mahkemenin Şimşek’in kolluk aşamasındaki ifadesini okumasına Şenyaşar ailesinin avukatları itiraz etti. Ardında Celal Yıldız, SEGBİS ile bağlanıp savunmasını verdi. Emine Şenyaşar, sanıkların suçtan kurtulmaya çalıştıklarını dile getirerek, “O zaman kimler benim eşimi ve çocuklarımı öldürdü?” diye sordu. Her iki sanığın ardından tutuksuz yargılanan sanıklar savunma yaptı ve haklarındaki suçlamaları reddetti.
Emine Şenyaşar olay gününü anlattı: “Bütün kanıtlar sizde, açığa çıkarmıyorsunuz”
Duruşma bir saatlik aranın ardından müştekilerin beyanlarıyla başladı. Kürtçe konuşan Emine Şenyaşar, “Hastanede eşimi ve çocuklarımı öldürdüler. Taksi çağırdık, sanıkların korkusundan kimse taksiye almadı bizi. Çocuğum Celal, ‘Bzi hastaneye götürmeyin öldürecekler’ dedi. Vekil illa ‘bu hastaneye getirin’ dedi. Bütün kanıtlar sizde, açığa çıkarmıyorsunuz. Pansuman odasında eşime vurdular. Şu kadın (Emine Yıldız) her iki yerde de vardı” dedi Bunun üzerine Emine Yıldız, Emine Şenyaşar’a “Yalan söylüyorsun, iftira” diyerek bağırdı. Emine Şenyaşar ise şöyle devam etti: “Eşime vurduktan sonra oğlumun arkadaşı beni dışarı çıkardı. Onların adamı geldi, beni de vuracaktı. Görürsem teşhis ederim. Benim oğlumu kim öldürmüş, katil kimdir kayıtlarda var. Kayıtları ortaya çıkarın. Oğlumu (Fadıl Şenyaşar) ise beş yıldır tek kişilik hücrede tutuyorsunuz. Oğlumu bırakın, eve gideyim.”
Sanık avukatı, Emine Şenyaşar’a oğlunun sufle verdiğini söyleyince tartışma çıktı. Daha sonra konuşmasına devam eden Şenyaşar, “Ferit’in kafasına kurşun sıktılar ama ölmedi. Esved’in kafasına sopayla hastanenin içinde vuruldu. Hepsi görüntülerde var. Benim çocuklarım büyük bir zulümle öldürdüler” dedi.
Emine Şenyaşar’ın ifadesinin ardından AKP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, adliyeden korumalar eşliğinde ayrıldı.
“Hepsini öldürün, kimseyi sağ bırakmayın”
Ardından saldırıda yaralanan Mehmet Şenyaşar, tanık olarak dinlendi. “Beni yaralı bıraktılar. Bacağımdan vuruldum ve sedyeden düştüm diye kurtuldum. Celal Yıldız silahla hastaneye girdi, ‘Hepsini öldürün, kimseyi sağ bırakmayın’ dedi” diyen Şenyaşar, olayın faillerinin tutuklanmasını istedi
“Vali Erin tanık olarak dinlensin”
Ferit Şenyaşar ise “Bu seçim dönemi bitince, bu hükümet gidince, Vali Abdullah Erin’in dediği gibi hastane kayıtları mahkemeye sunulunca gerçek ortaya çıkacaktır. Vali Abdullah Erin’in dinlenmesini istiyorum. Adil bir yargılama yapılarak suçluların cezalandırılmasını ve faillerin tutuklanmasını talep ediyoruz” diye konuştu.
Bilirkişi raporları ve mahkemeye sunulan evrakın okunmasının arından, duruşma avukatların savunmalarıyla sürdü.
TBMM Başkanvekili Erdoğmuş, Medyascope’a konuştu
Duruşmayı izleyen TBMM Başkanvekili ve HDP Şanlıurfa Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş, Medyascope’a konuştu. Erdoğmuş davanın adalet arayan herkesin davası olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
“Emine Şenyaşar tarihe artık bir simge ve kimlik oldu. Dini tabir ile söylesem tek başına bir millettir. Ve onun adalet arayışı o yönde sürüyor. Bir kadının adalet ile ilgili nasıl kendi hayatını, geleceğini, kendi kadın iradesini adalet uğrana nasıl ortaya koyduğunu tabiri caiz ise adaleti pazarda herkesin görmesini istediğine hepimiz tanıklık ediyoruz. Adalet adına, dağıtıcıları adına bir kırılma noktasıdır. Emine Şenyaşar’ın şu anda yürüttüğü mücadele bu şekilde adaletin tecelli etmesine dönük kendisini bu şekilde iradeleştirmesi çok şahit olduğumuz olaylardan biridir, geleceğin sembolüdür. Yaşadığı topraklar ve coğrafyada tarihte böyle İbrahimi çıkışlar olmuştur. Adalet gecikince onun artık o gecikmenin miadı dolunca ve insanların adalet ümidi kaybolma aşamasına gelince birileri tarafından adalet arayışı bayrağı dalgalandırılıyor ve yere düşürülmüyor. Bu bayrak Şenyaşar’ın elindedir. Her tarafta yansımasının olacağını mukadderdir Biz bu iradenin ve çabanın sonuçta da pozitif etki yapacağını ve adaleti hızlandıracağını inanıyoruz. Mahkeme heyeti ve avukatlar, baro başkanlarının beklentisi budur. Adalet dağıtıcılarının bu konuda topluma, kamuoyunu vereceği müjdeyi bekliyoruz. Biz kimsenin cezalandırılması veberaat edilmesinden öte, ‘Adalet var ve dağıtıldı’ müjdesini bekleme aşamasına geldiğimizi düşünüyorum.”
Ne olmuştu?
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sırasında Şenyaşar ailesinin işyerinde başlayan saldırı sonucu Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP’li Yıldız’ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış Hacı Esved Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız hayatını kaybetmiş, sekiz kişi ise yaralanmıştı.
Şenyaşarlar’ın işyerinde yaşanan saldırıya ilişkin davada, saldırı sırasında ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl dokuz ay hapis, olaydan 15 ay sonra, 50 kişi ile adliyeye gidip teslim olan AKP Milletvekili Yıldız’ın ağabeyi Enver Yıldız’a ise “haksız tahrik altında suç işlediği” gerekçesiyle 18 yıl hapis cezası verilmişti.