CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya üzerinde yaptığı açıklamada Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarından alınan yurt dışı çıkış harcını, utanç verici bir uygulama olarak gördüğünü söyledi ve uygulamanın altı ay sonra kaldırılacağını açıkladı. İşte yurt dışı çıkış harcı hakkında merak edilenler.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyadan yaptığı paylaşımda yurt dışına çıkış harcını iktidar olduktan sonra kaldıracaklarını şu sözlerle duyurdu:
“Yurtdışına çıkışta alınan, ‘yurt dışına çıkış harcı’ adını verdikleri haracı, 6 ay sonra kaldıracağız. Böyle çok sayıda utanç verici uygulama var ülkemizde, hepsi tarihin çöplüğüne gidecek.”
Yurtdışına çıkışta alınan “Yurt Dışına Çıkış Harcı” adını verdikleri haracı, 6 ay sonra kaldıracağız. Böyle çok sayıda utanç verici uygulama var ülkemizde, hepsi tarihin çöplüğüne gidecek.
— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) January 16, 2023
Yurt dışı çıkış harcı nedir?
Yurt dışı çıkış harcı, yurt dışına gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının ödemesi gereken ücrete verilen ad. Vatandaşların yurt dışına çıkış harçlarını ödediklerini, belgeyle yurt dışı seyahatlerinden önce pasaport polisine ibraz etmeleri gerekiyor.
Yurt dışı çıkış harcından kimler muaf?
Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yurt dışı çıkış harcından muaf olması için aşağıdaki kriterlerden birini taşıması gerekiyor:
- Yurt dışında oturma izni bulunanlar
- Çifte vatandaş olanlar
- 7 yaşını doldurmamış çocuklar
- Yurt dışına ticari bir amaçla görevli olarak seyahat edenler
- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne (KKTC) giden tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları
Yurt dışı çıkış harcının tarihi
Yurt dışı çıkış harcı, vatandaştan ilk kez 1963 yılında alınmaya başlandı. 18 Şubat 1963’te çıkarılan 196 sayılı Kanun, “Dış Seyahat Harcamaları Vergisi” olarak isimlendirildi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Bu vergi uygulaması, 1984 yılında kaldırıldı ancak 17 Mart 1984’te çıkarılan 2985 sayılı Kanun neticesinde, yurt dışına seyahat eden vatandaşların, 100 dolara karşılık gelen bir ödeme yapmasına karar verildi. 12 sene devam eden uygulama, 21 Mart 1996’da Bakanlar Kurulu kararıyla sona erdi.
AKP iktidarı öncesinde yeniden uygulanmaya başlandı
Yurt dışı çıkış harcı, yaklaşık beş sene sonra 1 Ağustos 2001 tarihinde 50 dolara karşılık gelecek şekilde yeniden uygulanmaya başlandı.
2007’de 15 TL’ye inen yurt dışı çıkış harcına gelen zamlar
23 Mart 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre yurt dışı çıkış harcı, 1 Nisan 2007 itibarıyla 15 Türk Lirası (TL) oldu. 12 sene devam eden bu uygulamanın ardından harç miktarı, 17 Temmuz 2019’da 50 TL’ye çıktı.
18 Mart 2022’de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan “Yurtdışına Çıkış Harç Tutarının Yeniden Belirlenmesine Dair Karar” gereğince 150 TL’ye yükseldi.
Önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulacak torba yasa teklifi ile yurt dışı çıkış harcının 300 TL olması bekleniyor.
Nasıl ödenir?
Yurttaşların, yurt dışı çıkış harcı ödemek için İnteraktif Vergi Dairesi’nin internet adresi‘ne girip, ana sayfada yer alan hızlı hizmetler arasından “Harç ve değerli kağıt bedeli ödeme” sekmesine tıklayıp, ardından karşılarına çıkacak olan sayfadan “Yurt dışı çıkış harcı ödeme” seçeneğine tıklaması gerekiyor.
Daha sonra sayfadaki bilgileri doldurup, banka veya kredi kartı aracılığıyla ödeme yapabilirler.
Yurttaşlar harç ücretlerini, 02.00-22.00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığıyla ya da havalimanı ve gümrüklerdeki harç pulu otomatlarından da ödeyebiliyor.