Kayyum tarafından yönetilen Diyarbakır merkez Yenişehir Belediyesi, daha önce mahkemeye taşınan ve ihaleye çıkardığı halde kimsenin katılmadığı Dokuzçeltik Mahallesi’ndeki dört parsel için yeniden ihaleye çıkıyor. Yüzlerce ev ve işyerinin bulunduğu mahalledeki dört parsel kentsel dönüşüm gerekçesiyle ihaleye çıkarılırken, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, vatandaşın konut-barınma sorunu rızaları çerçevesinde çözüme kavuşturulmadan yapılacak her türlü rant odaklı girişimden vazgeçilmesi çağrısında bulundu.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK) tarafından bugün (19 Ocak) yapılan basın toplantısında konuşan İKK Eş Sözcüsü Sorgül Aytek, Dokuzçeltik Mahallesi’ndek dört parselin satışına yönelik 20 Eylül 2022’de çıkılan ihalenin iptali için idare mahkemesinde dava açıldığını söyledi. Vatandaşın bu haksızlığa karşı çıkışı ve yasal yollardan yapılan başvurular üzerine ihaleye katılım olmadığını ve satışın gerçekleşmediğini söyleyen Aytek, yaklaşık 50.000 metrekare arsadan oluşan alan üzerindeki yüzlerce evde binleri aşan insan nüfusunun barınma ihtiyacının karşılandığını belirtti:
“Ulaşılabilir temel bir ihtiyaç olmasına rağmen derinleşen ekonomik kriz ve kontrol altına alınmayan enflasyon artışları göz önünde bulundurulduğunda satın alma gücünün yok olması ve gelir erimesi ile konut sahibi olmak bir lükse dönüşmüştür. Hal böyle iken devlet adına vatandaşın barınma hakkına dair çözümler üretmek ve bu ihtiyacı karşılaması gereken kamu idarelerinin aksi yönde davranarak vatandaşın var olan konutunu elinden alması ve sermayeye peşkeş çekmesi sosyal devlet olma ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Seçim vaadi olarak 11 Mayıs 2018’de halk arasında ‘imar barışı’ olarak adlandırılan imar affı yürürlüğe konulmuş ve birçok yapı sahibi bu haktan yararlanmak üzere başvuru yapmıştır. Her ne kadar canlı yaşamını riske atan denetimsiz ve rant amacıyla yapılmış bir düzenleme olsa da vatandaşlarca bu haktan yararlanmak üzere başvuru yapılmış ve harçlar ödenerek alınan yapı kayıt belgeleri alınmıştır. Ancak ilgili kanun düzenlemesi ile tanınan haklar alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi ile geçerliliğini yitirmiştir. Vatandaşın korunması gereken hakları yasalarla elinden alınmış, çözüm bekleyen mülkiyet ve barınma sorunu ise daha da çözülemez bir hal almıştır. Söz konusu alanın ilgili belediyeye devri de kentsel dönüşüm alanı ilan edilerek düzenleme yapılması ile devredilmiş olmasına rağmen idare tarafından satışa çıkarılmıştır. Bu kararla halkın mağduriyeti katlanmış ve halk yaşam alanlarından çıkarılmaya zorlanmıştır.”
Sorgül Aytek, söz konusu mahallenin kayyum tarafından yönetilen Yenişehir Belediyesi tarafından 24 Ocak 2023’te satışı yapılmak üzere yeniden ihaleye çıkarıldığını belirterek, “Her ne kadar meclis kararlarının kamuya açık ilan zorunluluğu olsa dahi idareden 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununa dayanarak meclis ve encümen kararları talep edilmiş ancak bu kararların sadece sayı ve numaraları iletilmiştir. Genel olarak ihale yetkisi, alanın belediyeye devri ile birlikte kullanım hususları, kanuni düzenlemelere aykırılıklar üzerine yasal süreç başlatılmıştır” dedi.
Yaklaşık 45 yıldır bu mahallede yaşayan halkın yerinden edilmesi, konut verme hususunun resmi bir anlaşmaya bağlanmaması ve vatandaşın rızası olmadan satılmak istenmesinin kabul edilemez mağduriyetler doğuracağını söyleyen Aytek, “Buradan açık çağrıda bulunuyoruz, vatandaşın konut/barınma sorunu rızaları çerçevesinde çözüme kavuşturulmadan yapılacak her türlü rant odaklı girişimlerden vazgeçilsin” diye konuştu.