Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Namık Tan yazdı | Türkiye-ABD ilişkileri: Mızrak çuvala sığmıyor

Eski Vaşington Büyükelçisi Namık Tan, YetkinReport için kaleme aldığı yazısında, dünkü (18 Ocak) Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken görüşmesinden hareketle Türk-Amerikan ilişkilerinin gidişatını değerlendirdi. Tan, tarafların ilişkilerdeki ciddi sorunları ön plana çıkarmamaya özen gösterdiğini belirtti fakat “Mızrak çuvala sığmıyor” dedi.

Çavuşoğlu’nun ABD ziyareti öncesinde F-16’ların arka planda yer alan devasa sorunları örtecek şekilde gündemin en ön sırasına oturtulduğuna dikkat çeken Tan, hükümetin ABD ve Batı karşıtı söylemlerine devam ettiğini; Halkbank davası, Sezgin Baran Korkmaz ya da Sıtkı Ayan gibi hassas dosyalar yokmuş gibi davrandığına dikkat çekti.

Tan, Çavuşoğlu’nun ziyaretinin neticesine dair ise şu yorumu yaptı:

“Neticede, Çavuşoğlu’nun Washington ziyareti, ABD’nin F16’lar, Türkiye’nin ise İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelikleri ile ilgili fazlaca anlam taşımayan bazı açıklamaların yapılmasına vesile olmaktan öteye bir sonuç vermedi. Diğer bir ifadeyle, “kol kırılır, yen içinde kalır” anlayışıyla yapıldığı aşikâr olan müzakerelerin, taraflara Türkiye’deki seçimler sonrasına kadar zaman kazandırmaktan başka elle tutulur bir sonucu olmadı.”

Tan’ın yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.