Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

The Economist’ten Türkiye kapağı: “Ülke diktatörlüğün eşiğinde”

Britanya merkezli haftalık dergi The Economist, bu hafta yayımlanan özel sayısında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan iktidarı ve yaklaşan seçimler hakkında bir dosya haber yayımladı. Haberde yer alan makalede, Türkiye’nin “diktatörlüğün eşiğinde” olduğu tespitine yer verildi.

Dünyaca ünlü dergi The Economist, bu hafta yayımlanan özel sayısına, “Türkiye’nin yaklaşan diktatörlüğü: Erdoğan’ın İmparatorluğu üzerine özel bir rapor” başlığını verdi. Haberde yer alan makalede “Türkiye’nin bir diktatörlüğe dönüşmenin eşiğinde olduğunu” belirtilirken Batılı liderlere Erdoğan’ın demokrasi karşıtı adımlara karşı çıkmaları için çağrı yapıldı.

Makalede Erdoğan’ın hâlâ ülkesini düzlüğe çıkarmak için şansı olduğu belirtilse de 2019 yılında iktidarın pek çok büyük şehri kaybettiği hatırlatılarak, “Muhalefet güçlü bir adayda birleşirse Erdoğan’ın seçimleri kaybetme ihtimali kuvvetli” tespiti yapıldı. Kısa aralıklarla İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun aldığı siyasi yasak ve hapis cezası ile HDP’nin hazine hesabının bloke edilmesi de hatırlatıldı ve Batılı liderlerin “konuşması gerektiği” aktarıldı.

Erdoğan iktidarının devletin bütün kurumlarını zayıflattığı, medyanın büyük kısmını kendi propaganda aracı haline getirdiği, özellikle enflasyon nedeniyle Türkiye toplumunun yaşam standardının gerilediği gibi tespitlere de yer verildi. Makalede ayrıca İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerine Türkiye’nin kırmızı ışığı da değerlendirilerek “Türkiye NATO ülkesi olmasına rağmen, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliklerini engellemeye devam ederek Ukrayna’da taraf tutmayı reddettiği pozisyonundan uzaklaşabilir” denildi.

Cumhurbaşkanlığından tepki

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, söz konusu kapağa Twitter hesabından tepki gösterdi. İngilizce paylaştığı mesajda Altun, “The Economist, entelektüel açıdan tembel ve bilinçli bir cehaletle yaptığı Türkiye tasvirini tekrar piyasaya sürdü” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.