Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Leopard 2 tankları Ukrayna için neden önemli?

Almanya, 18 Ocak’ta NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları seviyesinde katıldığı toplantıdan sonra Leopard 2 tankları ile ilgili tutumunu yumuşatıyor. Alman Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Polonya’nın tercih etmesi halinde, Ukrayna’ya yollayacağı Leopard 2’lere itiraz edilmeyeceği vurgulandı. Peki Leopard 2’ler neden önemli?

Fransız LCI Televizyonuna konuşan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Polonya, Leopard göndermek isterse biz itiraz etmeyeceğiz” diyerek Ukrayna’ya yeşil ışık yaktı. Alman yapımı Leopard 2’ler, hemen hemen her NATO ülkesinin cephaneliğinde bulunuyor. Üye ülkelerin Leopard 2’leri bir başka ülkeye verebilmesi için ise Berlin’in onayı gerekiyor. 

Leopard 2’ler neden önemli?

Krausse-Maffie tarafından geliştirilen ve 1979’da servise giren Leopard 2’ler uzun yıllardır Alman ordusunun da ana muharebe tankı. Kosova, Bosna, Afganistan gibi ülkelerde sahada kullanılan Leopard 2 tipi tanklardan Türkiye de Suriye’de faydalanmıştı. Saatte 68 kilometre hıza çıkabilen 120 milimetrelik ana silah kullanan Leopard 2, şehir savaşlarında da kendini ispatlamış bir tank.

Birçok savunma uzmanına göre Amerikan yapımı Abrams M1’in daha hafif versiyonu olan Leopard 2’ler, Ukrayna’nın Rus işgaline karşı en ihtiyaç duyduğu silahlardan biri. Son zamanlarda yoğunluğu artan Rus saldırılarına karşı Kiev’in elinde Sovyet yapımı tanklar dışında ağır zırhlı tanklar bulunmuyor. İşte bu nedenle Kiev uzun süredir Almanya Başbakanı Olaf Schulz’a Leopard 2 tanklarının gönderilmesine izin vermesi için baskı yapıyordu. 

Almanya savaşın başladığı tarihten itibaren Ukrayna’ya silah yardımı yapan ülkelerden biri. En son 6 Ocak’ta Ukrayna’ya Patriot savunma sistemi ve Marder tipi zırhlı araç göndermeyi kabul eden Almanya, Leopard 2 tanklarının ise Rusya’ya karşı sahaya sürülmesi konusunda çekimser bir tavır sergiliyordu.

Avrupa Birliği (AB) ve NATO liderleri tarafından eleştirilere maruz kalan Şansölye Olaf Scholz, Alman yapımı tankların Rusya’ya karşı sahaya sürülmesinin NATO’nun savaşa katılımı olarak görülebileceğini söylüyordu. 18 Ocak’ta Ramstein Hava Üssü’nde NATO savunma bakanları seviyesinde yapılan zirveden sonra da Berlin’den Leopard 2’ler için bir yeşil ışık gelmemişti.

Dün (22 Ocak) ülkesinde bir radyo programına konuk olan Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ise “Leopard 2’ler için Almanya’ya resmi bir başvuru yapacağız. Eğer ret cevabı gelirse yine de tanklarımızı Ukrayna için hazır edeceğiz” dedi.

Kaynak: Reuters, Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.