Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

2022’de en az 67 gazeteci öldürüldü, en ölümcül bölge Latin Amerika ve Karayipler

2022 yılı gazetecilerin güvende olmadıklarının kanıtı olarak tarihe geçti. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 2022’de dünyanın birçok bölgesinde 67 gazetecinin öldürüldüğünü açıkladı. Gazeteciler için en ölümcül bölge ise Latin Amerika ve Karayipler.

Gazetecileri Koruma Komitesi’nin (CPJ) dün (24 Ocak) açıkladığı rapora göre 2022’de dünya genelinde en az 67 gazeteci ve medya çalışanı öldürüldü. Bu sayı 2021 yılında 45’ti. 2022’deki cinayetlerin yarısından fazlası Latin Amerika ve Karayipler’de meydana geldi. Aralarında Dom Philips’in de bulunduğu 30 gazeteci Latin Amerika’da öldürüldü.

“2023’te de farklı bir tablo beklemiyorum”

CPJ’den Carlos Martinez de la Serna, açıkladıkları rapor ve öldürülen gazeteciler hakkında şunları söyledi: “İnanılmaz… Bölgede şimdiye kadar kaydettiğimiz en yüksek sayı olarak tarihe geçti.” Hükümetlerden gazeteciler için etkili koruma mekanizmaları oluşturmalarını talep ettiklerini fakat bu konuda bir adım atmalarını beklemediğini söyleyen de la Serna, “2023 yılında da farklı bir tablo göreceğimi düşünmüyorum” diye konuştu.

CPJ raporuna göre Latin Amerika ve Karayipler’de artan cinayet sayısı, gazetecilerin bölgedeki suç, yolsuzluk, çete savaşları ve çevre gibi konuları haberleştirirken karşı karşıya kaldıkları büyük risklerin sonucu. Carlos Martinez de la Serna, gazetecilere saldırmanın ve hatta öldürmenin maliyetinin son derece düşük olduğunu belirterek, adaletin olmadığını söyledi: “Cinayetler sonuçsuz kalıyor. Hiçbir zaman adalet yerini bulmuyor, sorumlulardan hesap sorulmuyor.”

Diğer bölgelerde durum ne?

2022 yılının en önemli olayı, şüphesiz, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliydi. Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarını haberleştiren birçok gazeteci bölgede hayatını kaybetti. CPJ raporuna göre bölgede hayatını kaybeden gazeteci sayısı 15. Meksika’da da 15 gazeteci öldürüldü. Haiti’de yedi gazetecinin öldürüldüğü kayıtlara geçti.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO),18 Ocak’ta yayımladığı 2021-2022 İfade Özgürlüğü ve Medya Geliştirmede Dünya Eğilimleri isimli raporunda da geçen yıl dünya genelinde 86 gazetecinin öldürüldüğü belirtilmişti. Bu raporda da 44 cinayet ile Latin Amerika ve Karayipler, gazeteciler için en ölümcül bölge olarak başı çekti.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.