Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (25 Ocak 2023): Onur Şener davasının ilk duruşması yapılacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Günün en önemli haberlerini size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Siyasetin gündeminde neler var? Bakalım.

  • Kısaca bugün neler olacağını aktarmak istiyorum:

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına başkanlık edecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün İYİ Parti’nin grup toplantısı düzenlenecek. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın da aralarında bulunduğu Cumhuriyet Halk Partili (CHP) sekiz-dokuz belediye başkanı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu saat 12:00’de ziyaret edecek.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin’in iki yıllık görev süresinin dolması nedeniyle Üst Kurul bugün başkanlık seçimi için toplanacak. 

İçişleri Bakanlığı’nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürüttüğü “terör” soruşturması kapsamında Muhtarlıklar Daire Başkanı Yavuz Saltık hakkında açılan davanın ikinci duruşması bugün yapılacak. Saltık için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 10 yıl hapis cezası talep ediyor.

Ankara’da “istek parça” çalmayı kabul etmediği için çıkan kavgada öldürülen müzisyen Onur Şener’in davası Ankara 31. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlanacak. Davada, üçü tutuklu olmak üzere beş sanık yargılanıyor. Şener’in avukatları, sanıkların beşinin de tutuklu olması gerektiğini vurguluyordu.

Gezi Parkı direnişi sırasında Ankara’da öldürülen Ethem Sarısülük anmasına katılan, gaz fişeği ile yaralanan ve ameliyat olan Dilan Dursun’un bireysel başvurusunu inceleyen Anayasa Mahkemesi, başvuruyu yerinde buldu, davanın yeniden görülmesini istedi ve 252 bin lira tazminata hükmetti. 

Peki gündemde neler var? 

Seçim tartışmaları sürüyor. CHP, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, seçim tarihini Demokrat Parti’nin (DP) 1950 seçimlerinde kullandığı “Yeter! Söz milletindir” sloganıyla açıklamasını sahiplendi. Seçimlerde CHP de “Yeter! Söz milletindir” sloganını kullanacak. CHP grup başkanvekilleri Özgür Özel ve Engin Özkoç, konuyu Medyascope’a değerlendirdi. Özel, 14 Mayıs 1950’de CHP’nin iktidarı halk oyuyla DP’ye devrettiğini belirterek, “İsmet Paşa’nın ifadesiyle bizim en büyük zaferimizdir, memleket için ve bizim için büyük bir şereftir” dedi. Özkoç da “Elbette millet adına bu slogan bizim tarafımızdan kullanacaktır” diye konuştu. CHP’li vekiller Twitter hesaplarından “Yeter! Söz milletindir” diyerek video paylaşıyor. 

Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı adaylığının yasalara aykırı olduğunu belirterek, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz dilekçesi sunacağını açıkladı. Demirtaş, “Erdoğan kral mı ki yasalar onu bağlamıyor? Kusura bakmayın, ben kralını tanımam” dedi.

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Yürütülen tartışmalar neticesinde cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, doğrudan diyalog ve açık müzakere yöntemiyle gerçekleştirilebilecek görüşmelere tümden kapalı olunmamakla birlikte, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşenleri olarak üzerinde uzlaşı sağladığımız bir aday belirlemeye prensip olarak karar verdik” denildi.

Habertürk TV yönetimi, et fiyatları ile ilgili tartışma konusu olan “Karne hediyesi et alan çocuk” başlıklı haber ile ilgili başlattığı inceleme sonucunda haberi yapan muhabir Fatmanur Boylu’nun görevine son verildiğini duyurdu. Twitter hesabından açıklama yapan Boylu ise “Daha çok etkileneceğimi düşünmüş olmama rağmen şu aşamada vicdanım rahat; zira kendimden, yaptıklarımdan ve gazeteciliğimden eminim. Bugüne kadar yaptığım gazetecilik ilkesinin getirdikleri doğrultusunda yaptığım hiçbir haberden pişman değilim” dedi. Habertürk TV’nin haber koordinatörü Zülfikar Ali Aydın ise Fatmanur Boylu’nun açıklamasının ardından görüntülerin ham halinin olduğu bir video tweet paylaştı. 

Kısaca dünyada neler olduğuna bakalım.

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılması tartışması sürüyor. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Sözcüsü Ned Price “Finlandiya ve İsveç’in ilk fırsatta birlikte NATO’ya üye olmalarını destekliyoruz” dedi. Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü görüşme şubat ayında yapılacaktı ancak Ankara’nın talebi üzerine süresiz ertelendi. Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto da, Finlandiya, İsveç ve Türkiye arasındaki müzakerelere birkaç hafta ara verilmesi gerektiğini söyledi. Öte yandan Haavisto, Helsinki’nin Stockholm ile aynı anda NATO’ya üye olma stratejisini gözden geçirebileceğini de dile getirdi.

Bu yıl 95’incisi verilecek olan Oscar Ödülleri’nin adayları açıklandı. “Her Şey Her Yerde Aynı Anda” (Everything Everywhere All At Once) filmi 11 dalda aday gösterildi. 2022’ye damgasını vuran “Avatar: The Way of Water” ise dört dalda aday gösterildi.

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemi.

İtalya Birinci Futbol Ligi’nin (Serie A) 19. haftasında Lazio, konuk ettiği Milan’ı 4-0 yendi. Lazio, puanını 37 yaptı ve gol averajıyla puan tablosunda 3. sıraya çıktı. Milan ise başkent deplasmanından puansız dönerek, şampiyonluk yolunda ağır yara aldı. 50 puanlı lider Napoli, en yakın takipçisi Milan’ın 12 puan önünde ligin ilk yarısını lider tamamladı.

Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık’ta tek erkeklerin 3 numaralı seribaşı Stefanos Tsitsipas, yarı finale çıktı. Çek Jiri Lehecka’yı yenen Yunan raket Tsitsipas, 18 numaralı seribaşı Rus Karen Khachanov ile eşleşti.

*****************

Güne Başlarken ile ilgili soru, yorum, önerilerinizi gamzeelvan@medyascope.tv’ye yazabilirsiniz.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.