Mısır’da enflasyon Aralık 2022’de yüzde 29,1 ile son beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Ülkenin yerel para birimi Mısır Pound’u, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Yüksek enflasyon ülkedeki birçok sektörü etkilerken halkın alım gücü de düşüyor. Bu yüzden Mısırlılar artık sadece beyaz eşyalarını değil, kitaplarını da taksitle almak zorunda kalıyor.
Sefsafa Yayınevi’nden Mohammed El-Baaly, Kahire Uluslararası Kitap Fuarı’nın açılışında “Kitap Mısır’da lüks bir ürün haline geldi” diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti. Kağıt ve mürekkebin maliyetinin çok arttığını belirten El-Baaly, “Bir ton kağıdın maliyeti yılın başına kıyasla neredeyse dört kat daha yüksek” diye konuştu. El-Baaly çözümü yurtdışında kitap basmakta bulduğunu fakat kitaplara duyulan talebin düşmesiyle daha az üretim yaptığını da anlattı.
Kitap fiyatlarının iki kattan da fazla artmasıyla bazı Mısırlı yazarlar ise sayfalardan tasarruf etmek için çareyi harf karakterlerini ufaltmakta buldu.
Krediyle kitap satın alma imkânı
Ülkede artan enflasyon okuyucuları da etkiledi. Kitaplardaki satış oranının düşmesiyle fuara katılan yayıncılar, kitaplarının satılması için yeni bir öneri sundu. Bu öneriye göre müşteriler, kitaplarını yüzde 1,5 faiz oranıyla dokuz aya kadar taksitle satın alabilecek.
Gençler arasında popüler bir yazar olan Dina Afifi, bu plan satışları artırabilir. BBC’ye konuşan Afifi, “Artan maliyetler nedeniyle kitaplarımın boyutu küçültüldü. 100 sayfadan 60 sayfaya indirildi” dedi.
Korsan kitaba ilgi arttı
Yayıncılık sektöründeki bir diğer sorun da korsan baskılar. Alım gücünün düşmesiyle tüketicilerin başvurduğu yöntemlerden biri de korsan kitap satın almak. Korsan kitaplar 50 ile 100 Mısır Pound’u arasında değişen fiyatlarla sokaklardaki tezgahlarda satılıyor.
Kaynak: BBC
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.