Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tartışmalar sona erdi: Almanya, Ukrayna’ya 14 adet Leopard tankı gönderecek

Aylardır süren tartışmalar sona erdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya 14 adet Leopard 2 tankı gönderileceğini açıkladı. Scholz bugün yaptığı açıklamada, “Bu karar, Ukrayna’yı elimizden gelen en iyi şekilde destekleme konusundaki çizgimizi takip ediyor. Uluslararası düzeyde koordineli bir şekilde hareket ediyoruz” dedi.

Ukrayna askerlerinin kısa bir süre sonra Almanya’daki taburlarında eğitime başlayacağı, Almanya’nın da lojistik ve mühimmat sağlayacağı belirtildi. Öte yandan Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, Leopard 2 tanklarını stoklarından Ukrayna’ya hızlı bir şekilde teslim etmek isteyen ülkelere uygun transfer izinlerinin verileceğini söyledi.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Almanya’nın tank gönderme kararından memnuniyet duyduğunu açıkladı. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Twitter’dan yaptığı paylaşımla Scholz’a teşekkür etti.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis ise Almanca “teşekkür ederim” anlamına gelen “danke schön” sözüne atıfta bulunarak “tanke schön” ifadesini kullandı.

https://twitter.com/GLandsbergis/status/1618198457071853569?s=20&t=VVs-fa9XD-5mBVOFVi9lcg

Amerikan ve Alman medyasında dün (24 Ocak) çıkan haberlerde iki ülkenin de Ukrayna’ya tank göndereceği iddia edilmişti. New York Times gazetesine konuşan adı açıklanmayan bir yetkili, ABD’nin Ukrayna’ya göndereceği M1 Abrams tank sayısının 30 ile 50 arasında değişebileceğini söyledi.

Alman Der Spiegel dergisi, Berlin’in Ukrayna’ya tank yardımı yapmayı kabul ettiğine yönelik haberini hükümet kaynaklarına dayandırmıştı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz bugün Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada tartışmalara noktayı koydu.

Olaf Scholz

Leopard 2 tankları Ukrayna için neden önemli?

ABD ve özellikle Almanya bir süredir Ukrayna’ya tank yardımı konusunda hem ülke içinde kamuoyunun hem de Batılı müttefiklerinin baskısı altındaydı.

Krausse-Maffie tarafından geliştirilen ve 1979’da servise giren Leopard 2’ler uzun yıllardır Alman ordusunun da ana muharebe tankı. Kosova, Bosna, Afganistan gibi ülkelerde sahada kullanılan Leopard 2 tipi tanklardan Türkiye de Suriye’de faydalanmıştı. Saatte 68 kilometre hıza çıkabilen 120 milimetrelik ana silah kullanan Leopard 2, şehir savaşlarında da kendini ispatlamış bir tank.

Birçok savunma uzmanına göre Amerikan yapımı Abrams M1’in daha hafif versiyonu olan Leopard 2’ler, Ukrayna’nın Rus işgaline karşı en fazla ihtiyaç duyduğu silahlardan biri. Son zamanlarda yoğunluğu artan Rus saldırılarına karşı Kiev’in elinde Sovyet yapımı tanklar dışında ağır zırhlı tanklar bulunmuyor. İşte bu nedenle Kiev, uzun süredir Almanya Başbakanı Olaf Scholz’a Leopard 2 tanklarının gönderilmesine izin vermesi için baskı yapıyordu. 

Kremlin’den tepki

Kemlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna’ya Leopard göndermesi halinde Almanya ile ilişkilerin olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayarak, “Bu tür bir sevkiyat Rusya-Almanya ilişkilerinin geleceği için iyiye işaret etmiyor. Şüphesiz ki bu durum, ilişkilerin geleceğine yönelik kaçınılmaz bir iz bırakır” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.